HTC One A9 je novou vlajkovou loďou spoločnosti a telefónom, do ktorého vkladá veľké nádeje.

Veľké uvedenie

HTC_One_A93_nowat

Telefón bol uvedený v Barclays Center v New Yorku a živé vysielanie bolo šírené do celého sveta hudobnou službou Tidal. Hneď úvodom zazneli informácie o tom, aký je to výnimočný telefón. K tomuto pristupujeme s riadnou dávkou opatrnosti. Navyše, po minulé roky sa nijak zvlášť nekonala veľká revolúcia. Najmä nie v čase, kedy ostatní výrobcovia mali svoje vlajkové lode mesiac a viac v predstihu na trhu. HTC tak prichádzalo neskôr, no s očakávaním, že predstavia niečo revolučné. Nestalo sa tak a podľa predstavených noviniek očakávame dve veci. Prvou je dizajn a materiálové vyhotovenie telefónu. Druhou bude nové rozhranie.

Podľa HTC sa mení aj vnímanie telefónu. Toto je vraj telefón, ktorý radi vytiahnete z vrecka a ukážete svojim kamarátom. My dodávame, že toto radi spravíme s ktorýmkoľvek telefónom za 500 EUR. Hneď uvádzame, že cena pre náš trh zatiaľ nie je známa. Na stránke HTC sa dá predobjednať a stojí od 399,99 USD. Telefón je na tejto stránke dostupný len v troch farbách. Len Sprint ho ponúka v dvoch verziách. Špecialitou je verzia, ktorá je odblokovaná.

preorder_nowat

Silný zážitok?!?

Bolo zaujímavé sledovať prenos z uvedenia tohto modelu. Veľmi sa nelíšil od uvedenia iných značiek. Superlatívy boli hlavným spojovníkom vo vetách a vyjadreniach o tom, aký je tento model úžasný. Zaujala nás však jedna vec a tá súvisí práve s kombináciou materiálu. Kov a sklo je v jednej línie, dalo by sa povedať, že tvorí na pohľad jeden celok. Tak na toto sme zvedaví v praxi.

htc_gold

HTC sľubuje silný zážitok s týmto modelom. Je pravda, že HTC má veľkú históriu inovácií a ich rozhranie Sense je legendárne. Od jeho uvedenia v modeli Hero v roku 2009 ubehlo veľa času a vždy bolo vidieť, že Sense zašiel ďalej ako iní výrobcovia. Rozhranie už nebolo len o tapetách, ikonách a animáciách. Sense išiel poriadne do hĺbky a prepracoval systém tak, aby mal čo najtesnejšiu integráciu. Na predstavení A9-tky neboli vidno žiadne detaily. Aj preto sme zvedaví, aké zmeny sa udiali tu. Tiež aj na to, ako sa podarilo nové rozhranie zladiť s operačným systémom Android 6.

Unlocked Edition, vrátenie peňazí

Ide o verziu, ktorá nebude viazaná na operátora a bude vhodná pre tých, ktorí chcú kompletne otvorený systém s odomknutým BootLoaderom. Dá sa predobjednať a táto ponuka je len dočasná. Výrobca zatiaľ nehovorí o trvaní jej platnosti. Okrem toho prichádza HTC s dobrou kampaňou pre každého zvedavca. A tou je možnosť si telefón vyskúšať na 30 dní zadarmo pri tomto spôsobe predaja. Jednoducho si ho objednáte a ak na vás neurobí dojem a budete ho chcieť vrátiť, pošlete ho výrobcovi a dostanete svoje peniaze späť. Možnosti takejto objednávky sú limitované len na USA. Doručenie v rozsahu 3÷8 pracovných dní je zadarmo, dá sa však priplatiť aj za rýchlejšie spôsoby doručenia.

htcA9_nowat

Ďalšou zaujímavosťou je špeciálna záruka na akékoľvek poškodenie. Čokoľvek sa s telefónom stane, výrobca nebude riešiť ani klásť nepríjemné otázky. Ak sa rozhodnete telefón vymeniť napríklad po páde na zem alebo do vody, či kvôli inej chybe spôsobenej používaním, stačí ho vymeniť. Dostanete nový kus. Otázkou teda bude, či to bude platiť globálne alebo len pre vybrané oblasti USA a okolitých provincií. Rozšírená záruka ale platí na ktorékoľvek One A9, nielen pre „Unlocked edition“. Odomknutý BootLoader je vhodný pre pokročilých používateľov, ktorí si radi inštalujú rôzne systémové aplikácie a menia napríklad aj tie predinštalované. Presne tie, ktoré bežne zo systému nemôžete odstrániť. Zmenou týchto súčastí neprídete o záruku, čo nie je prípad iných telefónov.

Update ako Nexusy

Teda takmer ako pri Nexusoch – s 15-dňovým oneskorením. Konečne dostanete do telefónu aktualizácie, ktoré vydá Google v predstihu. Najmä ak reakciu porovnáme s inými značkami, no buďme objektívni aj s HTC. Podobnú zmenu chystá Google priamo u seba, aby používatelia neboli rukojemníkmi operátorov a výrobcov zariadení. No toto je ešte dlhá cesta. Oceňujeme teda koncept takéhoto riešenia. Výnimočnosť telefónu razom dostáva zmysle. Pozor! Toto HTC nesľubuje pre všetky svoje zariadenia. Update 15-dní od jeho vydania Googlom je len pre A9.

Technické parametre

Operačný systém: Android 6.0
Formát karty: Nano SIM
Displej: 5“, Full HD, Gorilla Glass 4
Procesor: Snapdragon 617, 8-jadrový 64-bit, 4 × 1,5 GHz + 4 × 1,2 GHz
Pamäť: 2 / 16 GB alebo 3 / 32 GB
Konektivita: BT 4.1, Wi-Fi ABGNac
Fotoaparát: 13 MPix, zafírové sklíčko, BSI snímač, OIS, ƒ/2.0
Zvuk: Dolby Audio s Hi-Res audio, BoomSound
Rozmery a hmotnosť: 146 × 71 × 7 mm / 143 g
Akumulátor: 2150 mAh + Quick Charge 2.0
Výdrž: 16 hodín volania / 18 dní v pohotovostnom režime

Naše hodnotenie

Predstavenie bolo veľkolepé, no to, že má smartfón slot na microSDXC kartu nám naozaj dych nevyrazilo. Že má unibody telo, tiež nie. Že má kameru v režime Pro a pre príležitostných fotografov alebo optickú stabilizáciu, rovnako tak.

Zvedavosť v nás ale vyvolali vyhlásenia, že Sense je najlepší update, aký sme kedy videli. Bude sa hrať na previazanosť informácií naprieč systémom a jednoduchého zdieľania dát priamo medzi aplikáciami atď. no toto už celkom dobre rozbehol ASUS so svojim ZenUI.

Zvedaví sme aj na skutočný dojem z používania telefónu a držania v ruke. Špeciálne výbrusy a pieskovanie by malo vytvoriť aktuálne moderný efekt prelínania odtieňov farieb. Nekupujete si teda vyslovene striebornú, čo hneď zistíte na slnku. Aj s týmto však už máme skúsenosti a týkajú sa telefónu Huawei Mate S.

Takže, áno na nové One A9 sa tešíme, bude to výnimočný telefón, no škoda, že s ním HTC neprišlo skôr. Možno by sme ho vnímali lepšie. Je to veľká psychológia, používatelia dostanú do rúk špičkové zariadenie, no všetko už videli inde. Ak sa bude cena u nás podobať na tú americkú, bude na našom trhu poriadne miešať kartami.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.