Ďakovať za to môže čínskemu trhu.

Nedávno sme informovali, že Huawei bol v apríli najväčším výrobcom smartfónov na svete a z hľadiska počtu dodávok predbehol aj konkurenčný Samsung. Analytická agentúra Canalys teraz zverejnila analýzu za druhý kvartál 2020 a aj v nej dominoval čínsky výrobca.

Huawei dosiahol prvenstvo v dodávke smartfónov za kvartál prvýkrát vo svojej histórii. Za apríl až jún 2020 dodal na trh celkovo 55,8 milióna smartfónov. Samsung utrpel 30% medziročný pokles a do obchodov dodal „iba“ 53,7 milióna smartfónov. Je zrejmé, že za pokles môže najmä pandémia koronavírusu.

Čínsky gigant sa stal kráľom smartfónov aj napriek nezávideniahodnej situácii – do svojich telefónov nemôže inštalovať Google služby a to znevýhodňuje jeho pozíciu na trhoch mimo Číny. Avšak, práve domáci trh je pre Huawei silnou základňou, spoločnosť tam v druhom kvartáli tohto roka dodala až 72% z celkového počtu svojich smartfónov, čo predstavuje 8% nárast.

Uvidíme, ako sa bude situácia vyvíjať, keď sa trh zregeneruje po pandémii koronavírusu a keď už bude Huawei v Európe odkázaný iba na smartfóny s Huawei službami. Tento rok sa mu totiž dobre predávajú aj minuloročné modely, ktoré ešte ponúkajú predinštalované Google služby. Huawei sa však na prechod na vlastný ekosystém usilovne pripravuje a do jeho vývoja výrazne investuje.

Huawei bol za Q2 2020 najväčším výrobcom smartfónov na svete

Huawei bol za Q2 2020 najväčším výrobcom smartfónov na svete. Všimnite si, ako sa od roku 2015 postupne doťahoval na Samsung, až ho nakoniec predbehol. Zdroj: Canalys

Zdroj: Canalys

Prečítajte si aj:

Dokázal to aj bez Googlu: Huawei bol v apríli kráľom predaja smartfónov

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit