Predaje smartfónov spoločnosti Huawei môžu narásť až o 40 %.

Posledné roky boli pre spoločnosť Huawei horšie aj lepšie, pričom posledné udalosti, ktoré sa s ňou spájali, boli kľúčové. Vydanie modelov zo série Huawei P60 a Mate 60 bolo pre výrobcu riskantné, nakoľko šlo o vlajkové lode bez Google služieb. Mali prémiovú výbavu, patrili medzi TOP fotomobily na trhu, no Google služby boli pre mnohých stále podmienkou toho, aby si takýto telefón kúpili, najmä teda na našom európskom trhu.

Výrobcovi sa však podarilo svoje prémiové telefóny na trhu presadiť aj napriek tomu, že to vyzeralo len na lacnejšie a menej vybavené modely značky Huawei. Úspechom navyše bolo aj predstavenie telefónov s možnosťou pripojenia sa do 5G siete, za čo vďačili čipsetu Kirin 9000S. A ako vyplýva z posledných štatistík a predpovedí, budúci rok môže byť pre bývalého čínskeho giaganta jedným z najúspešnejších období za posledné roky.

Predaje smartfónov klesajú, Huawei sa darí

Rok 2023 bol pre predaje smartfónov opäť menej úspešný, telefónov sa predáva čoraz menej. Dôvodom je najmä lepšia výdrž telefónov a dlhšia softvérová podpora, ktorá používateľov nenúti meniť svoj telefón tak často, ako to bolo v minulosti. Niektorým výrobcom sa však darilo viac a patrí medzi nich napríklad Apple s úspešným štartom predajov série iPhone 15. Navyše vďaka silnej základni používateľov modelov zo série iPhone 12 sa očakáva, že posledná séria bude úspešná, nakoľko budú chcieť svoje telefóny vymeniť.

Huawei P60 ProZdroj: TOUCHIT
Huawei P60 Pro

Úspech tento rok môže oslavovať aj čínska spoločnosť Huawei, ktorá sa postupne stavia na vlastné nohy. Okrem skvelých predajných čísel za rok 2023 sú skvelé aj predikcie na rok 2024. Čínska spoločnosť so širokým portfóliom zariadení sa budúci rok môže dostať až k 37-percentnému nárastu predaja smartfónov v porovnaní s predajmi za rok 2023.

Závisieť to bude od kľúčového faktora

Po návrate série Huawei P a Mate sa očakáva, že čínsky výrobca tieto série obnoví aj v priebehu budúceho roka. Modely zo série P70 a Mate 70 majú byť v príprave, pričom obe série majú využiť čipsety Kirin. Rozpráva sa konkrétne o čipsete Kirin 9000S s podporou pripojenia do 5G siete, no niektoré úniky už poukazujú aj na tajomný, no zároveň výkonný Kirin 8000. A práve dostupnosť spolu so zásobami čipsetov budú kľúčovým faktorom, či Huawei naplní tieto predpovede alebo bude rásť oveľa pomalšie.

Ak by mal čínsky výrobca smartfónov a inej elektroniky na sklade dostatok komponentov pre vyrobenie väčšieho množstva smartfónov, mohol by výrazne rásť. Predaje smartfónov by mohli narásť aj na globálnom trhu, kde sa rovnako očakáva predstavenie niekoľkých telefónov. Rok 2024 by mohol byť pre Huawei rokom znovuzrodenia na viacerých trhoch a európske krajiny by tieto kvalitné telefóny mohli privítať vo veľkom štýle.

Zdroj: andro4all.com, counterpointresearch.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.