Huawei na Slovensku spustil predaj svojich najnovších slúchadiel do uší.

Tie však majú byť lacnejšou alternatívou top modelu FreebudsPro 2. Na druhej strane vôbec nemajú ľahkú úlohu, keďže musia plynule nadviazať na prekvapujúco dobré a čoraz lacnejšie FreeBuds 4i, ktoré sa aktuálne predávajú za približne 60 eur. Starší model už v čase uvedenia prekvapil veľmi dobrým zvukom a výbavou.

Pri výbere slúchadiel som veľmi náročný na zvuk a aj to, ako slúchadlá držia v ušiach. Dizajn so stopkami je veľmi univerzálny, a keďže aj Huawei FreeBuds 5i ho majú, nemám mu z môjho pohľadu čo vytknúť. Vystriedal som množstvo slúchadiel, pričom mi po zvukovej stránke nesadli ani vlajkové modely od Sony alebo Jabry, pričom išlo o slúchadlá za približne 200 eur. Aktuálne dlhodobo používam Oppo Enco X2, ktoré považujem za jedny z najlepších TWS slúchadiel na trhu. 

Huawei FreeBuds 5iZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Huawei FreeBuds 5i

FreeBuds 5i sú oproti slúchadlám Enco X2 o polovicu lacnejšie, avšak Huawei opäť dokazuje, že dobre hrajúce slúchadlá nemusia byť vôbec drahé. Dokonca ponúkajú aj veľmi dobrú výbavu, ktorú by mohli závidieť aj viaceré podstatne drahšie modely konkurenčných značiek. Novinka priamo nadväzuje na starší model FreeBuds 4i, s ktorým by ste si FreeBuds 5i mohli veľmi jednoducho pomýliť. Dizajn je totiž až na pár detailov identický.

Huawei FreeBuds 5i sú klasické štuple, ktoré sa vkladajú do zvukovodu. Pokiaľ by vám však slúchadlá po vybalení z krabice nedržali v ušiach, tak pribalené sú ešte ďalšie dve veľkosti silikónových nadstavcov – S a L. Huawei pri modeli Huawei FreeBuds 5i skrátil stopku slúchadiel o 7 mm, čo umožnilo do nabíjacieho puzdra v tvare vajíčka zmestiť ešte väčšiu batériu. Puzdro je veľmi dobre prenosné, keďže oproti 4i je ľahšie a stále si zachováva kompaktné rozmery.

Huawei FreeBuds 5iZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Huawei FreeBuds 5i

Puzdro starších FreeBuds 4i má rozmery 61,8 × 48 × 27,5 mm a hmotnosť 36,5 gramu. Samotné slúchadlá majú rozmery 37,5 × 23,9 × 21 mm a hmotnosť 5,5 gramu – každé z nich.

Nabíjacie puzdro modelu 5i je so 4i takmer identické, čiže jeho rozmery sú 61,8 × 48,2 × 26,9 mm a hmotnosť 33,9 gramu. Slúchadlá 5i majú kratšiu stopku, rozmery 30,9 × 23,9 × 21,7 mm a hmotnosť 4,9 g – každé z nich. 

Tvar slúchadiel so stopkou sa začína čoraz viac presadzovať, a ani sa tomu nečudujem. Pri tejto konštrukcii je zabezpečená vysoká stabilita v ušiach, ale čo je podstatnejšie, do stopky je možné vložiť aj dotykové plochy na ovládanie prehrávania. Pri FreeBuds 5i je dokonca dostupné aj ovládanie hlasitosti a zvukových režimov. V prípade nami testovanej verzie pri dotykovom ovládaní fungovalo všetko bez akýchkoľvek problémov.

Huawei FreeBuds 5iZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Huawei FreeBuds 5i

Pri puzdre som si všimol, že Huawei si tentokrát dal viac záležať na prevedení vrchnej časti, pretože tá je už pevnejšia. Dvierka lepšie držia na svojom mieste, pričom aj magnety držiace slúchadlá sú silné. Nemusíte sa tak pri prenose báť, že by vám slúchadlá počas chôdze alebo pri cestovaní z puzdra vypadli. 

Mám však pripomienku k vyberaniu a vkladaniu slúchadiel z/do puzdra. Slúchadlá je potrebné po vybratí z uší zakaždým otočiť, a až potom je ich možné vložiť do úzkych otvorov v puzdre. Logickejšie by to bolo vtedy, keď by bolo slúchadlo po vybratí/vkladaní z/do uší možné vložiť priamo do puzdra. Pri pretáčaní stopky sa totiž zvyšuje riziko vypadnutia a stratenia slúchadiel. Ani vyberanie nie je celkom jednoduché. Musíte si ho nacvičiť, inak sa vám slúchadlá nepodarí vybrať na prvý krát. Tu však ide skôr o vec cviku, čiže po čase na tento nedostatok nebudete vôbec myslieť.

Huawei FreeBuds 5iZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Huawei FreeBuds 5i

Batéria a nabíjanie

Musím však pochváliť celkovú výdrž batérie, ktorá sa medzigeneračne zvýšila. Celková výdrž – slúchadlá + puzdro – môže byť za ideálnych podmienok až 28 hodín. To znamená, že musí byť dodržaná optimálna hlasitosť, zvolené AAC a vypnuté ANC. Pri zapnutom ANC je možné dosiahnuť až 18,5 hodiny. Realita je však trochu iná, a časy o niečo kratšie. Predovšetkým Hi-Res a duálne pripojenie majú na vybíjanie batérie veľký vplyv. Nie je to však nič, čo by vás mohlo čo i len trochu obmedzovať. Výdrž je celkovo skvelá.

Vybité slúchadlá je okrem toho možné pripojiť na 15 minút na nabíjačku, kedy rýchle nabíjanie dokáže dodať 410 mAh batérii puzdra energiu až na 4 hodiny počúvania. V praxi to znamená, že v priemere budete nabíjať jeden až dvakrát za týždeň, kedy zakaždým nabijete puzdro a slúchadlá na 100 %.

Rýchlosti nabitia:

Pri celkom vybitých slúchadlách a puzdre trvá ich nabitie na 100 % približne 35 minút. Avšak v čase plného nabitia slúchadiel puzdro ešte nie je celkom nabité. Puzdro sa na 100 % nabije za ďalších približne 40 minút.

Huawei FreeBuds 5iZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Huawei FreeBuds 5i

Zvuk

Pri slúchadlách je samozrejme najpodstatnejší zvuk. Považujem sa za náročného poslucháča, ktorý hľadá plný, čistý a čo najvernejší zvuk. Doteraz som nenašiel lepšie slúchadlá ako Oppo Enco X2. Avšak, nové Huawei FreeBuds 5i majú k zvukovému prejavu Enco X2 veľmi blízko. Nepokrývajú až tak veľké zvukové spektrum, čo je ale počuť iba pri priamom porovnaní. Počas požívania FreeBuds 5i som nemal ani na chvíľu pocit, že by mi pri ich používaní niečo vadilo alebo obmedzovalo. Aj v ušiach držia výborne.

Ponúkajú čistý a vyvážený zvuk a veľmi decentnú dynamiku. Aj keď som sa v zahraničných recenziách dočítal, že 5i by mohli mať o niečo hutnejší zvuk, tak s tým môžem súhlasiť iba čiastočne. Áno mohli, ale… Zvuk má podľa mňa dostatok basov, a ide skôr o zámer ako o nedostatok. Zvuk je vďaka nastaveniu zrozumiteľný v celom rozsahu, a vhodný predovšetkým pre poslucháčov, ktorí hľadajú neutrálne znejúce slúchadlá. Opačný problém som mal napríklad s Jabra slúchadlami, z ktorých som ani ekvalizérom nevedel vytlačiť “super moderný” zvuk. 

Huawei FreeBuds 5iZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Huawei FreeBuds 5i

Ovládanie a aplikácia

Aplikáciu na ovládanie a nastavenie slúchadiel FreeBuds 5i nájdete pod názvom Huawei AI Life. Je potrebné rozlišovať, či používate Huawei telefón, alebo Android telefón s Google službami. V prípade ne-Huawei telefónov si aplikáciu Huawei AI Life nesťahujte z Obchodu Play. Tá je neaktuálna. Aplikáciu si môžete stiahnuť priamo z webu Huawei – TU.

Aplikácia ponúka základný prehľad o stave slúchadiel, ako aj viaceré možnosti nastavenia zvuku, zvukových režimov a naprogramovanie dotykového ovládania. Aplikácia ponúka informácie o nabití batérie slúchadiel a puzdra. Hneď pod touto položkou je veľmi praktické Centrum pripojenia, kde je možné prepínať medzi spárovanými zariadeniami. Po kliknutí na zoznam zariadení si jednoducho vyberiete tie, ktoré chcete mať k slúchadlám pripojené. Maximálne dve súčasne. 

Huawei FreeBuds 5iZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Huawei FreeBuds 5i

Duálne pripojenie funguje veľmi dobre, avšak pri počúvaní hudby medzi zariadeniami je potrebné na pôvodnom zariadení hudbu pozastaviť, a až potom môžete prehrávač zapnúť na druhom zariadení. 

Príjem hovorov v duálnom režime však funguje bez obmedzení. To znamená, že pokiaľ hudbu počúvate na prvom pripojenom zariadení, a hovor vám prichádza na druhé pripojené zariadenie, tak ho na druhom zariadení môžete bez problémov prijať. Slúchadlá hovor na druhom zariadení okamžite rozpoznajú a prevezmú.

Režimy

Huawei FreeBuds 5i podporujú aj aktívne potláčanie hluku ANC, ktoré je v rámci cenovej kategórie dobré, avšak v rámci celého trhu ide skôr o priemer. V ponuke sú tri režimy ANC – Útulné, Všeobecné a Ultra. Používal som tretiu možnosť. Nechýba však ani podpora režimu Vnímanie okolia, ktorý síce produkuje jemný šum, ale je nadštandardne dobrý. Zvuk je v podaní FreeBuds 5i v tomto režime verný a hlasný. Tieto dva režimy je možné samozrejme aj vypnúť, kedy sa budete musieť spoliehať iba na pasívne odhlučnenie. 

Zvuk je možné ešte jemnejšie nastaviť v ponuke Kvalita zvuku. Pokiaľ vaše zariadenie podporuje zvuk vo vysokom rozlíšení, tak sa vám zobrazí ponuka na výber aj tejto možnosti. Pokiaľ nie, tak zvuk si doladíte iba Efektami EQ, ktoré sú tri – Predvolený, Zosilnenie basov a Zosilnenie výšok.  

Huawei FreeBuds 5iZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Huawei FreeBuds 5i

Dotykové ovládanie rozlišuje medzi Dvojitým ťuknutím, Stlačením a podržaním a Potiahnutím. 

  • Pri potiahnutí po stopke slúchadiel je možné vybrať iba funkciu nastavenia hlasitosti, ktorú je možné aj vypnúť. 
  • Stlačenie a podržanie počas hovoru umožní odmietnuť hovor – funkciu je takisto možné aj vypnúť. Toto ovládanie pri prehrávaní hudby umožní aj prepínať medzi režimami ovládania hluku. 
  • Dvojité ťuknutie je programovateľné pre obidve slúchadlá samostatne. Tejto funkcii je možné priradiť napríklad Prehrať/pozastaviť prehrávanie napríklad na pravom slúchadle, avšak keď si vyberiete túto možnosť, tak na prepínanie skladieb si môžete vybrať iba možnosť dopredu alebo dozadu. Nie je teda možné používať funkciu Prehrať/pozastaviť a prepínanie skladieb dopredu a dozadu súčasne. Škoda, že FreeBuds 5i nepodporujú aj trojité ťuknutie. Tento problém by sa tým vyriešil.

Z ďalších užitočných funkcií nechýba kontrola nasadenia slúchadiel, krátke oneskorenie zvuku alebo nájsť slúchadlá.

Huawei FreeBuds 5iZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Huawei FreeBuds 5i

Verdikt

Huawei FreeBuds 5i považujem za výborné slúchadlá s čistým a neutrálnym zvukom, ktoré majú aj vynikajúcu cenu. Skvele držia v ušiach, a majú aj prehľadnú a dobre funkčnú aplikáciu. Zvuk vo vysokom rozlíšení sa príjemne otvára do hlavy, pričom nie je vtieravý, no aj tak dokáže zaujať. Vo zvuku mi však chýba o niečo viac vzdušnosti a výšok, čo však vyrovnáva cena. Stredy a basy sú v poriadku.

Nestáva sa mi často, že by ma TWS slúchadlá rozhýbali, no Huawei FreeBuds 5i sa to podarilo. Po modeli FreeBuds 4i tak ide o ďalšie výborné a cenovo dostupné slúchadlá, za čo si Huawei zaslúži pochvalu. 

Na Slovensku sú slúchadlá Huawei FreeBuds 5i v predaji od 16. januára 2023 vo farbách Isle Blue, Nebula Black a Ceramic White za cenu 99 eur.

Huawei FreeBuds 5iZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Huawei FreeBuds 5i

Páči sa nám

  • Kvalitný a vyvážený zvuk
  • Stabilné pripojenie
  • Rýchle nabíjanie – za 15 minút až 4 hodiny prehrávania
  • Zvuk o vysokom rozlíšení s certifikáciou Hi-Res Wireless
  • Spoľahlivá aplikácia
  • Ovládanie hlasitosti priamo na slúchadlách
  • Pohodlné nosenie

Nepáči sa nám

  • Komplikované vyberanie a vkladanie slúchadiel z/do puzdra

Technické parametre

Názov modelu / Technické parametreHuawei FreeBuds 5i
TechnológieBluetooth 5.2, IP54, SBC, AAC, LDAC, Hi-Res Audio Wireless, Duálne pripojenie
Veľkosť meniča [mm]10
OdhlučnenieHybridné ANC s maximálnou hĺbkou 42 dB
Funkcia handsfreeáno
Frekvenčný rozsah [Hz]20 ÷ 40 00
HmotnosťHmotnosť (jedno slúchadlo): 4,9 g (±0,2 g)
Hmotnosť (nabíjacie puzdro): 33,9 g (±1 g)
Hmotnosť (celé zariadenie): 43,7 g(±1 g)
Rozmery nabíjacieho puzdra61,8 × 48,2 × 26,9 mm
NabíjanieUSB-C, rýchle nabíjanie – za 15 minút 4 hodiny počúvania
Výdrž batérie [hod.]AAC: s ANC 6 (18,5 s puzdrom), bez ANC 7,5 (28 s puzdrom)
Hodnotenie
Vlastné odhlučnenie4/5
Odhlučnenie od okolia3/5
Kvalita reprodukcie4/5
Pomer cena / celkové možnosti5/5
Cena [EUR s DPH]99,00

Zapožičal: Huawei

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.