Huawei posúva hranice aj v cenovo dostupnej kategórii.

Slúchadlá FreeBuds 6i sú na Slovensku v predaji od júna tohto roka. Ide teda o horúcu novinku medzi TWS slúchadlami, ktorá dokáže vďaka svojej skvelej cene a výbave osloviť aj veľa náročných poslucháčov. Už na začiatku recenzie si dovolím tvrdiť, že za cenu 99 eur budú tieto slúchadlá patriť medzi najatraktívnejšie modely nielen tejto cenovej kategórie. Ide pritom o nástupcu skvelých FreeBuds 5i, ktoré som recenzoval minulý rok. Hoci tieto modely sa na seba podobajú, tak pri detailnom pohľade je možné vidieť niekoľko vizuálnych zmien, avšak tie najdôležitejšie sa udiali vo vnútri slúchadiel, ale aj nabíjacieho puzdra.

Huawei FreeBuds 6i: Slúchadlá s vynikajúcim zvukom za dobrú cenuZdroj: TOUCHIT
Huawei FreeBuds 6i

Dizajn

Huawei opäť vsádza na osvedčený kompaktný dizajn, na ktorom nie je potrebné nič meniť. Nabíjacie puzdro v tvare vajíčka sa tentokrát zahalilo do dvojfarebného dizajnu. V prípade mnou testovanej bielej verzie je vnútorná časť šedá, čo vyzerá veľmi pekne. Ide síce o detail, ale mne sa táto kombinácia páči. Šedá farba sa dostala aj na nadstavce slúchadiel. 

Huawei FreeBuds 6i: Slúchadlá s vynikajúcim zvukom za dobrú cenuZdroj: TOUCHIT
Huawei FreeBuds 6i

Vo vnútri puzdra je oproti predchádzajúcej verzii FreeBuds 5i mierne zmenené usporiadanie nabíjacích pinov, čo je pravdepodobne spôsobené niektorými zmenami v usporiadaní komponentov samotných slúchadiel. Pri pohľade z vonkajšej strany si môžete všimnúť už iba informačnú LED diódu na prednej strane a nabíjací USB-C port na spodnej strane puzdra. Pozitívne hodnotím aj tuhosť pántov dvierok, ktoré sa určite samé od seba neotvoria. 

Huawei FreeBuds 6i: Slúchadlá s vynikajúcim zvukom za dobrú cenuZdroj: TOUCHIT
Huawei FreeBuds 6i

Ak sa však pozrieme na slúchadlá, tak ich celkový dizajn sa medzigeneračne takmer vôbec nezmenil. Malými zmenami prešlo iba umiestnenie nabíjacích kontaktov, rozloženie senzorov a pridanie mriežky. 

Zvuk

Ku kvalitnému zvuku, ktorý je medzigeneračne o poznanie lepší, ako pri modeli FreeBuds 5i, výrazne prispeli aj nové 11 mm meniče a nové nadstavce, ktoré sú mäkké a pohodlné. Vďaka tejto zmene slúchadlá v ušiach držia spoľahlivo. Ani pri dynamickom pohybe hlavou nemajú tendenciu z uší vypadávať. Huawei tvrdí, že pri modeli FreeBuds 6i dosiahol až o 50 % výraznejšie basy až do frekvencie 14 Hz, čo síce neviem “podľa ucha” potvrdiť, ale zvuk týchto slúchadiel je plný, vyvážený a konečne dostal väčší priestor, čo mi pri FreeBuds 5i chýbalo. 

Huawei FreeBuds 6i: Slúchadlá s vynikajúcim zvukom za dobrú cenuZdroj: TOUCHIT
Huawei FreeBuds 6i

Zvuk je dobre zrozumiteľný naprieč celým spektrom, výšky sú pomerne presné, ako aj stredy. Možno basy by som si želal trochu plastickejšie, pretože sa niekedy nekontrolovane predierajú do popredia, avšak s prihliadnutím na cenu pod 100 eur je k dispozícii skutočne vyvážený, skôr neutrálny zvuk, ktorý je možné spresniť pomocou pridruženej aplikácie. Ak by vám však predvolený zvuk nevyhovoval, tak je ho možné upraviť pomocou 6 základných zvukových profilov, vrátane používateľsky nastaviteľného profilu s 10 pásmovým ekvalizérom. FreeBuds 6i nechýba podpora pre kodek LDAC HD a certifikácia Hi-Res Audio Wireless. Zvuk celkovo hodnotím ako veľmi dobrý. 

Huawei FreeBuds 6i: Slúchadlá s vynikajúcim zvukom za dobrú cenuZdroj: TOUCHIT
Huawei FreeBuds 6i

Silnou stránkou FreeBuds 6i je aj dynamické potlačenie hluku pomocou funkcie ANC 3.0, odstránenie šumu pri volaní a režim transparentnosti. Pokým ANC funguje za každých okolností vynikajúco a spoľahlivo filtruje aj vyššie zvuky, tak chválim aj ambientný režim, ktorý je v rámci cenovej kategórie veľmi dobrý a efektívny. To znamená, že ak ho máte zapnutý, tak bez problémov počujete svoje okolie a pokojne môžete viesť aj dialóg bez rušivého skreslenia. Tento režim určite patrí k nadpriemeru. 

Huawei FreeBuds 6i: Slúchadlá s vynikajúcim zvukom za dobrú cenuZdroj: TOUCHIT
Huawei FreeBuds 6i

V redakcii som si tieto slúchadlá častokrát nasadil aj bez zapnutej hudby, aby som nebol rušený okolím, pričom ANC neprodukuje žiadny šum a nemá ani vplyv na kvalitu zvuku. Huawei FreeBuds 6i dokážu odstrániť aj šum pri telefonovaní, čiže aj telefonovanie cez tieto slúchadlá je veľmi pohodlné a zrozumiteľné pre obidve strany.

Ovládanie a aplikácia

Dotykové ovládanie nie je pri TWS slúchadlách vždy výhrou. To však neplatí pri FreeBuds 6i. Počas používania som sa nestretol so samovoľným prepínaním skladieb alebo zmenami nastavení nechcenými dotykmi, pretože gesto jedného dotyku nie je podporované, čo zároveň znamená absenciu jedného gesta, ale Huawei toto šikovne vyriešil možnosťou naprogramovať každé slúchadlo zvlášť. Je potrebné si iba pamätať poradie gest, inak ovládanie je veľmi pohodlné a spoľahlivé. 

Huawei FreeBuds 6i: Slúchadlá s vynikajúcim zvukom za dobrú cenuZdroj: TOUCHIT
Huawei FreeBuds 6i

Pomocou dotyku je možné ovládať klasické funkcie ako prehrať/pozastaviť skladbu, prepnúť na ďalšiu alebo prechádzajúcu skladbu, prebudenie hlasového asistenta, alebo podporu pre gestá aj celkom vypnúť. Dotykové plochy sú umiestnené v stopkách. Podporujú dvojité a trojité ťuknutie, dlhé stlačenie a potiahnutie. Veľmi dobre funguje aj ovládanie hlasitosti potiahnutím po stopke slúchadla smerom nahor a nadol. Ovládanie hlasitosti je presné a ani raz som sa nestretol, že by funkcia nereagovala, alebo že by hlasitosť bola neprimerane znížená alebo zvýšená.

Huawei FreeBuds 6i: Slúchadlá s vynikajúcim zvukom za dobrú cenuZdroj: TOUCHIT
Huawei FreeBuds 6i

Chválim aj prepracovanú a používateľsky prívetivú aplikáciu a stabilné pripojenie bez jediného výpadku. Aplikáciu pre slúchadlá od Huawei sťahujte iba priamo zo stránky Huawei z tohto odkazu a postupujte podľa pokynov na obrazovke. Samotnému nainštalovaniu aplikácie AI Life predchádza stiahnutie Huawei AppGallery. Slúchadlá je možné používať v systémoch Android, ale aj iOS.

Nabíjanie

Nabíjacie puzdro FreeBuds 6i je vybavené USB-C portom, cez ktorý je možné slúchadlá s puzdrom nabiť z 10 % na 100 % už za jednu hodinu, samotným slúchadlám plné nabitie trvá približne 40 minút. Výdrž samotných slúchadiel je 8 hodín, avšak celková výdrž siaha až na hranicu 35 hodín. V tomto prípade sa počíta aj s výdatnou pomocou nabíjacieho puzdra. To podporuje rýchle nabíjanie, ktoré slúchadlám už za 10 minút na nabíjačke dodá energiu na ďalšie 4 hodiny prehrávania. V praxi to však znamená, že slúchadlá som pri intenzívnom používaní nabíjal približne raz za 10 dní, pričom som ich používal takmer počas celého pracovného dňa.

Nakoľko však nejde o vlajkové slúchadlá od Huawei, tak do ich výbavy sa nedostalo bezdrôtové nabíjanie, čo mne osobne vôbec nevadí. 

Huawei FreeBuds 6i: Slúchadlá s vynikajúcim zvukom za dobrú cenuZdroj: TOUCHIT
Huawei FreeBuds 6i

Verdikt

Už v minulosti ma dokázali slúchadlá zo série FreeBuds zaujať, čiže nič iné som neočakával ani od modelu 6i. Huawei však opäť raz dokázal, že aj medzigeneračne vie do slúchadiel dostať viaceré inovácie, ktoré nevyzerajú dobre iba na papieri, ale skutočne fungujú. V prvom rade musím vyzdvihnúť vyvážený zvuk, ktorý síce nesiaha až po vlajkové modely TWS slúchadiel, ale je príjemný a slúchadlá som vedel používať niekoľko týždňov ako primárne, a to bez akéhokoľvek sebazapierania. Určite k tomu prispela podpora zvuku vo vysokom rozlíšení LDAC HD a Hi-Res Audio Wireless.

V prípade FreeBuds 6i som bol však veľmi milo prekvapený z výkonného dynamického ANC, ako aj Ambientného režimu. Pri oboch technológiách nemám žiadne pripomienky, a nemal by som ich ani v prípade, keby išlo o vlajkové slúchadlá.

Hoci slúchadlám chýba bezdrôtové nabíjanie, tak nezabudlo sa na to rýchle. FreeBuds 6i sa nestratia ani pri športovaní, keďže disponujú odolnosťou voči vode na úrovni IP54 a v ušiach držia skutočne výborne. Huawei FreeBuds 6i sú k dispozícii v bielej, fialovej a čiernej farbe za cenu 99 eur.

Slúchadlám Huawei FreeBuds 6i udeľujem TIP redakcie.

TIP REDAKCIE

Páči sa nám

  • Kvalitný a vyvážený zvuk
  • Stabilné pripojenie
  • Rýchle nabíjanie – za 10 minút až 4 hodiny prehrávania
  • Výdrž až 35 hodín (27 + 8)
  • Zvuk vo vysokom rozlíšení s certifikáciou Hi-Res Audio Wireless, podpora kodekov AAC a LDAC HD
  • Prepracovaná aplikácia a bohaté možnosti nastavenia
  • Ovládanie hlasitosti priamo na slúchadlách
  • Pohodlné a stabilné nadstavce v 3 veľkostiach
  • Duálne pripojenie
  • Spoľahlivé ovládanie gestami

Nepáči sa nám

  • Komplikované vyberanie a vkladanie slúchadiel z/do puzdra

Technické parametre

Názov modelu / Technické parametreHuawei FreeBuds 6i
TechnológieBluetooth 5.3, IP54, SBC, AAC, LDAC, Hi-Res Audio Wireless, Duálne pripojenie
Veľkosť meniča [mm]11 mm dynamický menič so štyrmi magnetmi
Odhlučnenie/režimyDynamický ekvalizér, inteligentná dynamická funkcia ANC 3.0, odstránenie šumu pri volaní, režim transparentnosti
Funkcia handsfreeáno
Frekvenčný rozsah [Hz]14 – 40 000 Hz, citlivosť 96,5 dB/mW, impedancia 16 Ohm
HmotnosťHmotnosť jedno slúchadlo: 5,4 g
Celkovo: 43 g
Rozmery nabíjacieho puzdra61,8 × 48,2 × 26,9 mm
NabíjanieUSB-C, rýchle nabíjanie – 10 minút postačí na 4 hodiny prehrávania
Výdrž batérie [hod.]až 35 hodín s nabíjacím puzdrom,
Hodnotenie
Vlastné odhlučnenie4/5
Odhlučnenie od okolia4/5
Kvalita reprodukcie4/5
Pomer cena / celkové možnosti5/5
Cena [EUR s DPH]99,00

Zapožičal: Huawei

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.