Huawei láka na stabilizáciu videa, gimbál však nezahadzujte

Mate 40 Pro ponúka vylepšenú stabilizáciu videa. Tú je možné aktivovať pomocou samostatnej funkcie – telefón vtedy spraví výrez z obrazu, ktorý sníma Cine senzor. Pri aktivovanej stabilizácii videa nie je možné využívať ostatné zadné fotoaparáty. Táto funkcia môže pomôcť pri zázname videa v dobrých svetelných podmienkach a to najmä pri chôdzi alebo počas iného pohybu.

Večer a v noci, resp. pri horšom svetle, však pri zázname videa počas chôdze dochádza k viditeľnému vlneniu svetlých objektov scény. V tomto prípade nepomôže ani funkcia stabilizácie videa. Nevyzerá to pekne, avšak tento nedostatok som si všimol aj v prípade priamej konkurencie od Samsungu a iných smartfónov.

V prípade záznamu videa pomocou smartfónu preto odporúčam použiť gimbál a to platí aj pre Mate 40 Pro. Používal som ho v kombinácii s DJI Osmo Mobile 3 a podarilo sa mi tak výrazne odstrániť neduh vlniacich sa objektov počas chôdze a to aj v noci. Opäť vás odkážem na moju videorecenziu, v rámci ktorej si môžete pozrieť videoprehliadku Bratislavy, ktorú som zaznamenal pomocou telefónu Mate 40 Pro a DJI Osmo Mobile 3:

Pozrite si videorecenziu na Huawei Mate 40 Pro. Zábery z večernej a dennej Bratislavy začínajú v čase 8:51

Bohužiaľ, dizajn a umiestnenie zadného fotoaparátu môže v prípade niektorých gimbálov spôsobiť drobné komplikácie. V prípade DJI Osmo Mobile 3 sa mi napríklad stalo, že som pri použití Cine senzora videl aj rameno stabilizátora. Musel som preto telefón mierne posunúť a to aj na úkor toho, že nebol z hľadiska úvodnej kalibrácie gimbálu v ideálnej polohe. DJI Osmo Mobile 4 som nemal možnosť vyskúšať.

Výhodou gimbálov od DJI je priama integrácia so systémovou aplikáciou Fotoaparát. K záznamu videa môžete teda využiť natívnu aplikáciu od Huawei a zároveň využívať ovládacie prvky stabilizátora. To považujem za veľkú pridanú hodnotu. Praktickou funkciou môže byť aj prepojenie s bezdrôtovými slúchadlami Huawei FreeBuds Pro, ktoré je možné využívať pri zázname videa vo funkcii bezdrôtového mikrofónu. Funguje to dobre.

Huawei Mate 40 Pro

Huawei Mate 40 Pro

Nové softvérové video funkcie sú fajn, potešil aj všestranný selfie fotoaparát

Huawei vybavil Mate 40 Pro aj funkciou automatického sledovania postavy. Funguje to dobre, telefón automaticky mení priblíženie zadného fotoaparátu tak, aby bola zvolená postava v centre obrazu. Novinkou je takisto funkcia, pomocou ktorej si môžete vytvoriť krátke štýlové video zábery pomocou predvolenej šablóny. Telefón bude automaticky približovať alebo snímať objekt zľava-doprava a to bez toho, aby ste so smartfónom museli pohybovať.

Vylepšenie dostal aj predný fotoaparát. Ten kombinuje 13 Mpx senzor s clonou f/2.4 a ToF senzor na meranie hĺbky a bezpečné 3D odomykanie tvárou. Kľúčovou novinkou je, že predný fotoaparát umožňuje meniť zorné pole a vie ho automaticky nastaviť aj podľa aktuálnej situácie. Ak si napríklad fotíte selfie s kamarátmi, predný fotoaparát v prípade potreby automaticky zmení nastavenie z 1× na 0,8× alebo na ultraširokouhlé nastavenie, aby ste boli na fotke všetci.

Tri úrovne nastavenia zorného poľa predného fotoaparátu môžete využiť aj pri zázname videa a to je užitočná vlastnosť pri vlogovaní. Osobne by som radšej použil zadný Cine senzor – samozrejme, za predpokladu, že by som nepotreboval kontrolovať scénu počas záznamu videa. Z tohto hľadiska je praktickejší selfie fotoaparát. A Huawei chválim za to, že pri zázname selfie videa si Mate 40 Pro automaticky pomôže rozsvietením displeja v horších svetelných podmienkach.

Huawei Mate 40 Pro

Huawei Mate 40 Pro

Čo si myslí o Mate 40 Pro náš kameraman?

Zdrojové video súbory, ktoré som pri testovaní Mate 40 Pro vytvoril, som posunul na posúdenie aj nášmu redakčnému kameramanovi, ktorý je kľúčovou osobou pri tvorbe takmer všetkých videorecenzií TOUCHIT. Okrem ich natáčania ich edituje a má bohaté skúsenosti s rôznymi zariadeniami na zaznamenávanie videa.

Podľa jeho slov je Mate 40 Pro dobre použiteľný stroj na záznam videa cez deň a v dobrom svetle. Výsledné video je pekné a čisté. V prípade záznamu večer a v horších svetelných podmienkach si však všimol viacero rozpadávajúcich sa artefaktov. Z pohľadu náročného používateľa by tiež ocenil vyšší dátový tok videa.

Toto je problém všetkých smartfónov a hoci je Cine senzor druhej generácie pravdepodobne najlepšie vybavený fotoaparát na tvorbu mobilného videa – vyplýva to z nášho krátkeho porovnania večerného videa Mate 40 Pro so Samsungom Galaxy Note20 Ultra a Sony Xperiou 5 II, v niektorých situáciách sa jednoducho prejavia obmedzenia technológie.

Z pohľadu amatérskych vlogov vám to bude pravdepodobne jedno. Ak by ste však chceli posunúť kvalitu vášho videa smerom hore, tak v dobrom svetle ponúka Mate 40 Pro veľmi dobré výsledky aj z pohľadu náročnejšieho používateľa. V horšom svetle má telefón svoje obmedzenia, avšak Huawei postupne posúva hranice toho, čo je možné zaznamenať so smartfónom.

Huawei Mate 40 ProZdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Huawei Mate 40 Pro (vľavo) a P40 Pro (vpravo)

Recenzia je rozdelená do piatich častí:

1. strana: Úvod, dizajn a výbava
2. strana: EMUI 11 a vylepšenia zadného fotoaparátu
3. strana: Stabilizácia videa, nové funkcie, čo si o Mate 40 Pro myslí kameraman
4. strana: Fotografie a video, ktoré som zhotovil pomocou Mate 40 Pro
5. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3 4 5

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit