EMUI 11 s novými systémovými a bankovými aplikáciami

Fotografickým a video schopnostiam novej vlajkovej lode od Huawei sa venujem v samostatnej časti tejto recenzie. Základné zhrnutie telefónu ukončím tvrdením, že Mate 40 Pro využíva nadstavbu EMUI 11, ktorá by mala byť v predajnej verzii telefónu založená už na systéme Android 11. Novinkou medzi systémovými aplikáciami sú Dokumenty, Knihy a GameCenter – názvy týchto aplikácií sú vševravné.

Google služby vo výbave chýbajú, ale na to sme si už v prípade Huawei telefónov zvykli. K dispozícii je obchod AppGallery, ktorého ponuka sa počas posledných mesiacov viditeľne rozrástla, najmä čo sa týka slovenských a bankových aplikácií. Najnovšie pribudli Tatra banka a George Slovensko, čo sú kľúčové aplikácie. Bodaj by tak efektívne, ako pracuje slovenský Huawei, fungovali aj zahraničné pobočky v ostatných krajinách.

Huawei ponúka niekoľko nástrojov, ktoré pomôžu s hľadaním aplikácií, ktoré zatiaľ nie sú v AppGallery. Osobne som však stále verný obchodu Aurora Store, ktorý používam už niekoľko mesiacov. Je to neoficiálny klient pre obchod Google Play. Z Aurora Store si sťahujem a aktualizujem aplikácie, ktoré nie sú v AppGallery. Zároveň si môžem nastaviť, aby sa mi aplikácie z AppGallery neaktualizovali pomocou Aurora Store. Toto riešenie mi teda úplne vyhovuje.

Osobne používam Huawei telefóny bez Google služieb už viac ako 7 mesiacov a vidím, ako sa tento ekosystém mení a postupne vylepšuje. V niektorých funkciách Huawei stále zaostáva za ostatnými Android telefónmi (nemožnosť platiť telefónom) a v niektorých veciach treba stále počítať s alternatívami, avšak to je skôr téma na samostatný článok. Ak máte v tejto súvislosti otázky, napíšte ich do komentára alebo mi pošlite email na roman@touchit.sk.

Huawei Mate 40 Pro

Huawei Mate 40 Pro

Fotoaparát z P40 Pro s vylepšeným Cine senzorom

Huawei Mate 40 Pro láka svojou fotografickou výbavou. Zadná strana pozostáva z trojice fotoaparátov – 50 Mpx hlavný senzor s clonou f/1.9, 20 Mpx Cine senzor druhej generácie s clonou f/1.8 a 12 Mpx teleobjektív s 5× optickým priblížením a clonou f/3.4. Hlavný a zoom fotoaparát sú totožné s modelom P40 Pro, hlavnou zmenou sú vylepšenia Cine senzora.

Len pre úplnosť dodám, že štvrtým senzorom vo výbave zadného fotoaparátu nie je ToF senzor na meranie 3D hĺbky scény, ale laserový senzor, ktorý pomáha pri automatickom zaostrovaní. Rýchlosť zaostrovania som ocenil aj pri fotení aj pri zázname videa.

Cine senzor druhej generácie je rozmerovo väčší ako predchodca a je navrhnutý tak, aby dokázal zaznamenávať video s vysokým dynamickým rozsahom. V priamom porovnaní s P40 Pro som si všimol drobné rozdiely nielen pri zázname videa, ale aj pri fotení. Huawei teda opäť posúva hranicu mobilného videa, aj keď v niektorých scénach ide skutočne iba o malé detaily. A v určitých scénach sú rozdiely pekne viditeľné.

Huawei Mate 40 Pro

Huawei Mate 40 Pro

Už v prípade Huawei Mate 30 Pro a P40 Pro platilo, že Huawei má najlepší ultraširokouhlý fotoaparát na trhu a to z hľadiska svetelnosti a zachytenia detailov. Platí to nielen pri fotení, ale aj pri zázname videa a v tomto smere sa Mate 40 Pro posúva opäť o krôčik ďalej.

Cine senzor však nemá tak široké zorné pole ako konkurencia, takže záleží na vašich preferenciách, či vám bude vyhovovať riešenie od Huawei (menej objektov, avšak tie sú detailnejšie a to aj v horších svetelných podmienkach) alebo od ostatných výrobcov (menej detailov, ale viac objektov sa zmestí na fotku). A ak ste nerozhodní, pozrite si môj starší fototest.

Pokiaľ však chcete Huawei telefón, ktorý je najlepší z hľadiska záznamu mobilného videa, Mate 40 Pro je tá správna voľba. Či je najlepší aj v porovnaní s konkurenciou, to zistíme až po príchode iPhonu 12 Pro na trh.

Huawei Mate 40 Pro

Huawei Mate 40 Pro

Fotky sú skvelé, slabinou hlavného fotoaparátu sú veľmi blízke objekty

V súvislosti s fotením a záznamom videa pomocou zadného fotoaparátu pridávam ešte niekoľko postrehov. Mate 40 Pro som testoval s predfinálnym softvérom a očakávam, že počas najbližších mesiacov dôjde k softvérovej optimalizácii zadných fotoaparátov. Tak tomu bolo aj v prípade Huawei P40 Pro. A aj vďaka tejto optimalizácii je aktuálne 5× optický zoom pri fotení o trošku lepší v prípade P40 Pro ako v prípade Mate 40 Pro – hoci oba telefóny využívajú totožný hardvér.

Fotografie z hlavných fotoaparátov sú viacmenej totožné, mierne sa odlišujú farebným podaním scény. V niektorých prípadoch som preferoval podanie Mateu, v iných sa mi o trošku viac páčila fotografia z P40 Pro. Z hľadiska detailov sú oba telefóny rovnocenné. Porovnanie fotiek z Mate 40 Pro, P40 Pro a konkurenčných telefónov zverejním počas najbližších dní.

50 Mpx hlavný senzor má kvôli svojej veľkosti obmedzenie pri fotení zblízka – nezaostrí na malé objekty na blízku vzdialenosť, približne do 10 až 15 cm. Telefón sa preto prepne na Cine senzor a v reálnom čase robí výrez z toho, čo práve sníma. To platí pre obe tohtoročné vlajkové lode od Huawei. V praxi to znamená, že malý kvietok odfotíte zblízka (pravdepodobne) krajšie pomocou konkurenčnej vlajkovej lode. 50 Mpx senzor však napína svaly v ostatných scénach.

Huawei Mate 40 Pro

Huawei Mate 40 Pro

Recenzia je rozdelená do piatich častí:

1. strana: Úvod, dizajn a výbava
2. strana: EMUI 11 a vylepšenia zadného fotoaparátu
3. strana: Stabilizácia videa, nové funkcie, čo si o Mate 40 Pro myslí kameraman
4. strana: Fotografie a video, ktoré som zhotovil pomocou Mate 40 Pro
5. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3 4 5

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit