Knuckle 2.0

Ťukaním prsta na displej už nikoho nezaujmete. Tu však prichádza ďalšia úroveň a to je doslova klopanie. Hánkou prsta stačí poklepať na displej a vytvoríte snímku obrazovky. Môžete tiež nakresliť písmeno, ktoré vyvolá niektorý z príkazov. Okrem toho funguje aj na pozastavenie videa alebo na kreslenie výberovej oblasti zo snímky obrazovky. My sme toto využili na snímky obrazovky. Je to podstatne pohodlnejšie ako stláčať tlačidlo hlasitosti a vypnutia naraz, tiež aj praktickejšie ako prechádzať dlaňou zo strany na stranu po displeji. Ostatné funkcie nás až tak nezaujali. Klepkanie vyžaduje dlhšiu odozvu a to pokojne stlačíme prstom tlačidlo, ktoré je na displeji, napríklad práve pri prehrávaní videa.

Výkon a parametre

Čo dodať k téme výkon? V skratke, telefón je presne taký rýchly, ako si to predstavujeme. Žiadne zasekávanie a skutočne rýchle reakcie, to aj pri tvrdom zhodení rozohratej hry, ktorá nás omrzela. Je jasné, že procesor HiSilicon Kirin 935 je to najlepšie, čo v smartfóne môžete mať a 4+4 jadrá sú naozaj výkonné. Navyše s telefónom vydržíte fungovať dva dni v bežnom režime a celý deň až do večera v multimediálnom. Čiže fotíte, hráte hry, vybavujete emaily alebo prezeráte obsah na internete a sociálnych sieťach.

Otázkou možno bude kapacita RAM. Tá je na hodnote 3 GB. Začínajú sa objavovať prvé lastovičky so 4 GB RAM. Je to smer, ktorému sa nevyhneme a RAM bude postupne pribúdať. Absenciu ďalšieho 1 GB nevnímame ako nevýhodu a to najmä z praktického hľadiska pri bežnom používaní. Sledovali sme vyťaženie kapacity a Android takmer nikdy nedovolí zaplniť RAM na maximálnu úroveň. Aj tak „zhodí“ aplikácie po prepnutí cez multitasking, musíte na ne chvíľu čakať aj napriek tomu, že máte k dispozícii viac ako 1 GB. To nie je problém EMUI 3.1 rozhrania alebo telefónu. To je o Androide.

Zastaviť sa musíme pri displeji. Ten je AMOLED a farby na ňom vyzerajú nádherne. Nielen pri pozeraní kvalitných fotiek, ale aj pri práci s bežným rozhraním. Farebné témy a tapety stoja za to a teda aj táto oblasť je naozaj vyladená do detailu.

Šetrenie energie

Emui31 (2)

Prekvapením pre nás bola na pohľad nízka kapacita akumulátora. Telefóny za tretinovú cenu majú 4000 mAh, tento mal iba 2700 mAh. Je to však len „papierový“ údaj, reálne sa toho netreba obávať. Jednak telefón naozaj vydrží celý deň vyššieho zaťaženia, ak cestujete, prepnete si ho do režimu úspory. Huawei totiž aktualizoval zhruba pred mesiacom svoje rozhranie a pridal funkciu úspory pri vypnutom displeji. Kto chce ísť s úsporou ešte ďalej, má možnosť zapnúť režim Ultra. Budete mať vo vrecku štandardný telefón bez ďalšej funkcionality, no vydržíte s ním niekoľko dní. My tento režim využívame na cestách, kde nepotrebujeme smartfón a potrebujeme mať nabitý telefón s možnosťou volania a SMS.

Emui31 (3)

Fotoaparát

Top telefóny na trhu musia veľmi dobre fotiť. O tom sa nediskutuje, vedia to výrobcovia, používatelia to očakávajú. Fotenie je jedna zo skutočne využiteľných funkcií. Nechceme diskutovať o funkciách ako klopanie hánkou po displeji, no fotky robí každý.

Rozlíšenie 13 MPix je len pre formát 4:3, takže sa bavíme o 10 MPix pri 16:9. Žiadny problém, na fotografovanie to určite postačí, kto potrebuje špecifické fotky, hľadá ultrazoom a nosí vlastný fotoaparát. Navyše už pri takomto rozlíšení získate fotografie s dostatočným počtom obrazových bodov, aby ste ich v počítači orezali len na požadovaný detail záberu.

Páčilo sa nám ovládanie hlasom, je to užitočné, ak máte telefón napríklad na selfie držiaku, no ešte lepšia funkcia je sledovanie zaostreného objektu. Aj tu je ultra rýchla snímka, to znamená, že po otvorení fotoaparátu skratkou, či už tlačidlom alebo cez displej, ihneď fotí. Po pravde s tým nemáme dobré skúsenosti. Radšej fotíme tak, že sa na scénu pripravíme. Kvalita je neporovnateľne vyššia. To čo vychádzalo z rýchleho fotenia, bolo použiteľné viac ako dokumentačná fotka, než fotka s dávkou kvality. Režim HDR+ výborne poslúžil pri fotografovaní v miestnosti, kde osoby sediace oproti boli pre nás v protisvetle. Tiež sa s týmto režimom dobre fotia vzdialené scény. Je to pomalšie, treba trochu cviku, ale fotka stojí za to.

Pri tmavšom osvetlení v rôznych halách sme mali prešumené fotky. Je to veľmi dobrý fotoaparát, no zrkadlovkám ani zďaleka ešte neodzvoní.

Výhody

  • Unibody telo
  • Farebné tieňovanie povrchu
  • Zakrivené ochranné sklo
  • Prvotriedna špecifikácia
  • Fingerprint 2.0
  • AMOLED displej
  • Tri smerové mikrofóny
  • Výdrž 2 dni
  • Fotografovanie a ostrenie na pohybujúci sa objekt
  • Rozmerovo menší než sa zdá

Nevýhody

  • Absencia stereo reproduktorov

Verdikt touchIT.sk

Huawei Mate S je výkonný a krásny telefón. Nepotrebuje sa dizajnovo opakovať po iných modeloch. Za čo ho chválime je, že vychádza z minuloročného modelu Mate 7. Aj to však len vzdialene. Žiadne kopírovanie sa nekoná, a tak máte v rukách originálny kúsok. Využili sme ho na všetko, hranie hier, prezeranie webu, ako mobilnú kanceláriu a na cestách aj ako čítačku elektronických kníh. Samozrejme, toto bol mobil, s ktorým sme si neraz povedali, že vystačíme bez kompaktu. A tak sme aj na pracovné účely aj v čase oddychu fotili len s Mateom. V balení je aj obal, no je to o uhle pohľadu. Pre nás obal nie je to pravé, výklopná časť prakticky len zavadzala. A navyše je tu veľmi odolné telo. Skôr si poškriabete kľúče ako samotný telefón.

Cena: 649 EUR

Zapožičal: Huawei

9.4 Vlajková loď

Huawei Mate S je výkonný a krásny telefón. Využili sme ho na všetko, hranie hier, prezeranie webu, ako mobilnú kanceláriu a na cestách aj ako čítačku elektronických kníh. Samozrejme, toto bol mobil, s ktorým sme si neraz povedali, že vystačíme bez kompaktu.

  • Dizajn a konštrukcia 10
  • Výbava / cena 10
  • Dodatočné funkcie 10
  • Fotografovanie 8
  • Výdrž 9
Značky:
1 2 3

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.