V roku 2019 predal viac ako 240 miliónov smartfónov.

Huawei zverejnil svoje hospodárske výsledky za rok 2019. Informovali sme o nich v samostatnom článku, TU. Do pozornosti dávame najmä divíziu smartfónov – čínsky výrobca v roku 2019 predal viac ako 240 miliónov telefónov, z toho 44 miliónov boli vlajkové lode radu P a Mate.

Huawei môže uplynulý rok považovať za úspešný a to aj napriek tomu, že sa od konca mája 2019 nachádza na čiernej listine USA, čo mu výrazne komplikuje biznis. Nemôže obchodovať s viacerými firmami, okrem iného nemôže získať licencie na Google služby do svojich nových telefónov.

Negatívny dopad umiestnenia na čiernu listinu USA sa v roku 2019 neprejavil naplno a Huawei tak zaznamenal 53% nárast v rámci predaja vlajkových lodí – v roku 2018 ich predal 28,7 milióna, v roku 2019 už spomenutých 44 miliónov.

Dá sa však očakávať, že tento rok to bude mať Huawei o poznanie komplikovanejšie. Všetky jeho nové telefóny, ktoré sa tento rok dostali na trh, už neobsahujú Google služby a to môže byť z hľadiska predaja v Európe kompetitívna nevýhoda.

Uvedomuje si to aj Vincent Pang, prezident Huawei pre západnú Európu. Ten sa na tlačovej konferencii vyjadril, že obmedzenie zo strany USA predstavuje pre Huawei „pomerne veľkú prekážku„. Huawei nemôže kupovať nové procesory od Intelu či získať už spomenuté Google služby.

Andy Purdy, hlavný bezpečnostný pracovník v Huawei, sa vyjadril, že americká vláda odmieta s Huawei rokovať o aktuálnej situácii. Verí však, že by sa to časom mohlo zmeniť.

Zdroj: The Verge, Huawei

Prečítajte si aj:

Huawei telefóny bez Google služieb: Takéto sú naše skúsenosti s používaním AG zariadení

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit