Na tlačovej konferencii v Barcelone predstavil čínsky gigant okrem skladacieho mobilného telefónu Mate Xs aj notebooky. Všetko pritom vyzerá tak, že sa dostanú aj na náš trh a budú konkurovať súčasným producentom notebookov.

Vlajková loď medzi notebookmi

Aktuálna vlajková loď medzi notebookmi je HUAWEI MateBook X Pro a zaujme vás hlavne svojou minimálnou hrúbkou 14,6 mm a hmotnosťou len 1,33 kg. Obsahuje dotykový displej, minimalizovaná bola spotreba energie a tento stroj dosahuje aj vysoký výkon.

Huawei MateBook X Pro

Huawei MateBook X Pro

HUAWEI MateBook X Pro je zameraný skôr na podnikových používateľov a profesionálnych tvorcov obsahu, prípadne výkonných používateľov. Jednoducho pre tých, ktorí požadujú od notebooku maximum. Z hľadiska konštrukcie obsahuje HUAWEI MateBook X Pro veko vytvorené z jedného kusa kovu, ktoré je spracované presným CNC strojom. Má pieskovaný povrch a na dotyk je notebook mimoriadne hladký. HUAWEI MateBook X Pro je k dispozícii vo farbách Mystic Silver, Space Grey a novej farbe Emerald Green. Veko modelu Emerald Green je zvýraznené zlatou značkou Huawei.

Huawei MateBook X Pro

Huawei MateBook X Pro

Dotykový displej je typu Ultra FullView. Má uzučké rámčeky, pričom až 91 % plochy zaberá samotný displej. Pomer strán je menej tradične 3: 2, čo je vhodnejšie pre vyššiu produktivitu pri tvorbe obsahu. Uhlopriečka displeja je 13,9-palcov, podporuje rozlíšenie 3000 × 2000  bodov a 100 % farebnej škály sRGB. Bohaté farby pomáhajú oživiť obsah, displej reaguje na dotyk až 10 prstov.

Huawei MateBook X Pro

Huawei MateBook X Pro

HUAWEI MateBook X Pro stelesňuje najnovšiu technológiu a vo vnútri tohto ľahko prenosného počítača je procesor Intel Core i7-10510U a i5-10210U 10. generácie. Grafická karta je NVIDIA GeForce MX250 s 2 GB GDDR5, ideálna na hry a úpravu grafiky a videa. Z hľadiska chladenia je v najnovšej vlajkovej lodi zabudovaný inteligentný chladiaci systém, ktorý dynamicky prepína medzi aktívnym a pasívnym režimom, pričom používa dva ventilátory HUAWEI Shark Fin Fans 2.0 so zväčšenými rebrami. Nový model HUAWEI MateBook X Pro je vybavený aj technológiou filtrovania vzduchu a monitorovania teploty celého systému. Prekvapí vás tichý chod aj pri vysokom výkone.

Huawei MateBook X Pro

Huawei MateBook X Pro

Vo vnútri nájdete štvorité reproduktory s výrazným zvukom. Batéria má kapacitu 56 Wh batériu, čo vydrží na celodenné používanie notebooku. Napájací zdroj tak môžete pokojne nechať doma.

Mimochodom, tento napájací zdroj a má výkon 65 W a spolu s notebookom je ním možné nabíjať aj smartfón. Okrem nabíjania notebooku pomocou napájacieho adaptéra podporuje aj niektoré telefóny HUAWEI SuperCharge. Pamäťová kapacita je 512 GB alebo 1 TB a RAM má kapacitu 16 GB. Dodáva sa spolu s operačným systémom Windows 10 Home.

Cena HUAWEI MateBook X Pro je 1999 eur pri výbave i7/16GB/1TB/MX250/Touchscreen. Lacnejšia verzia i5/16GB/512GB/MX250/Touchscreen je za 1699 eur a najlacnejšia i5/16GB/512GB /Touchscreen za 1499 eur.

Spolupráca viacerých zariadení

Huawei dokázal odstrániť prekážku medzi architektúrou operačných systémov Microsoft Windows a Google Android a oba dokázal plynulo spojiť. Je tak možné časti smartfónu používať ako príslušenstvo k notebooku a naopak – príkladom je mechanická klávesnica, fotoaparát, mikrofón a myš. Prenosný počítač je potom schopný zdieľať s telefónom aj pokročilejšie kancelárske aplikácie.

Huawei MateBook 14

Aj v tomto prípade ide o veľmi tenký notebook so 14-palcovým dotykovým displejom a pomerom strán 3:2. Výdrž na batériu je až 14 hodín, tiež obsahuje operačný systém Microsoft Windows 10 Home a možnosť prepojenia medzi notebookom a smartfónom. MateBook 14 je o niečo hrubší ako MateBook X Pro.

Huawei MateBook 14

Huawei MateBook 14

Vlajková loď medzi 5G tabletmi

Huawei MatePad Pro 5G je nová vlajková loď medzi 5G tabletmi s operačným systémom Android. Je navrhnutý na spoluprácu s mobilnými telefónmi Huawei, nositeľnou technikou a ďalšími zariadeniami. Jeho hlavnou devízou je možnosť zdieľať obraz na viacerých obrazovkách. Vo výbave má aj 4 mikrofóny, plus jeden na potlačenie hluku.

Huawei MatePad Pro

Huawei MatePad Pro

Procesorovým základom je Kirin 990, 10-palcový displej má rozlíšenie 2K. Dá sa tiež vybaviť mechanickou klávesnicou.

MatePad Pro 5G je vybavený HD displejom s uhlopriečkou 10,8 palca a podporou farebnej škály DCI-P3. Vďaka ultratenkým rámom má najvyšší pomer obrazovky k telu na svete – až 90 %. Huawei MatePad Pro 5G je možné spárovať s perom Huawei M-Pencil, ktorý podporuje 4 096 úrovní citlivých na tlak. Prináša tak pocit z písania ako so skutočným perom. Pero je navyše magneticky pridržiavané k telu tabletu.

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.