Séria odchodu technologických firiem z Ruska pokračuje. Na odchod sa po určitom váhaní vydal aj čínsky Huawei a to už voľačo znamená. Takéto rozhodnutie nie je pre firmu jednoduché – jednak ide o čínsku firmu a Huawei má v Rusku celkom dobé výsledky a takisto aj záväzky.

Nie je to jednoduché ale inej cesty niet

Veľké IT firmy však masívne zatvárajú svoje pobočky a medzi tými korporáciami, ktoré pozastavujú svoju činnosť na ruskom trhu bude musieť byť aj Huawei. Najprv v marci firma výraznejšie znížila dodávky svojich smartfónov, a to konkrétne na polovicu. Bol to však len prvý krok.

Podpora existujúcich riešení zostáva

Teraz má v úmysle svoju ruskú pobočku kompletne zatvoriť. Nie je to zatiaľ oficiálne, ale prenikla informácia, že Huawei už prestal na ruskom trhu prijímať objednávky a reálne sa pripravuje na zatvorenie svojej tunajšej pobočky. Tá bola celkom úspešná v predaji telekomunikačných a sieťových zariadení pre moderné siete. Viacerí ruskí operátori totiž prechádzali práve na riešenia od spoločnosti Huawei. V súčasnosti je asi tretina sieťovej infraštruktúry v Rusku postavená práve na komponentoch Huawei.

Nútená dovolenka alebo výlet za hranice

Niektorí zamestnanci tak údajne odídu z Ruska pravdepodobne do okolitých krajín a niektorí dostanú nútenú dovolenku v trvaní jedného mesiaca. Týka sa to to tak čínskych ako aj ruských zamestnancov.

Rozhodnú tretie krajiny

Rozhodnutie sa má týkať len pozastavenia uzatvárania nových nových zmlúv, aktuálne prevádzkované riešenia zatiaľ dostanú podporu. Zavádzanie sietí 5G sa týmto krokom v Rusku pravdepodobne výraznejšie spomalí. Je ale možné, že riešenie s využitím technológií od Huawei dostane do Ruska z tretích krajín. To je však takmer vždy drahšie a komplikovanejšie, ako priamy nákup od výrobcu a môže to spôsobiť ruským telekomunikačným operátorom ďalšie problémy.

Uvidíme ako na tento krok zareaguje konkurencia v podobe Ericsson či Nokia.

Segment koncových zákazníkov

V segmente spotrebného tovaru, ktorý zahŕňa Huawei smartfóny, tablety, hodinky a notebooky sa zatiaľ nič nemení. Otázne je, či to nespôsobí ďalšie problémy medzi Huawei na jednej strane a Európou/USA na strane druhej. Vyzerá to tak, že je to dlhodobo neudržateľné.

Zdroje: Forbes

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.