Začne použitím 45 nm výrobného procesu.

Na sociálnej sieti Weibo sa objavila špekulácia, podľa ktorej Huawei spolupracuje s viacerými firmami v snahe vytvoriť si vlastnú továreň na výrobu polovodičov. Cieľom tohto rozhodnutia má byť absolútna nezávislosť od amerických súčiastok a technológií pri výrobe procesorov.

Ako sme už informovali, vláda USA výrazne obmedzila spoluprácu výrobcov polovodičov s Huawei, pokiaľ sa pri výrobe využíva niečo americké. To bol aj prípad giganta TSMC, ktorý vyrábal pre Huawei procesory HiSilicon. Čínsky výrobca si tieto procesory navrhol sám, o samotnú výrobu sa však staralo TSMC.

Huawei sa preto teraz snaží vytvoriť vlastnú továreň, ktorou nahradí TSMC, resp. ostatných dodávateľov. Čaká ho však dlhá cesta – špekulácie hovoria, že procesory začne vyrábať do konca tohto roka pomocou 45 nm technológie a následne sa posunie na 28 nm výrobný proces.

Dnes sa však v nových smartfónoch využívajú prevažne 7 nm a 5 nm procesory, pričom TSMC či Samsung čoskoro prejdú na 3 nm výrobný proces. Možno teda potrvá niekoľko rokov výskumu a vývoja, dokedy si Huawei bude môcť vyrábať vlastné procesory, ktoré budú aj reálne použiteľné v produktoch na trhu. Pokiaľ spoločnosť túto cestu zvládne, vo výsledku z toho bude profitovať.

Huawei výstavbu vlastnej továrne na výrobu čipov zatiaľ oficiálne nepotvrdil.

Zdroj: Weibo, Huawei Central

Prečítajte si aj:

Oficiálne: Huawei už čoskoro nebude môcť vyrábať vlastné procesory Kirin

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit