Jeho záchrancom chce byť americký Qualcomm.

Vláda USA v polovici mája schválila nový zákon, ktorý prikazuje firmám s americkým vybavením alebo technológiami na výrobu čipov, aby dodržiavali rovnaké obmedzenia pri obchodovaní s čínskym Huawei, aké platia pre americké firmy. V praxi to znamená, že takéto firmy musia získať povolenie od Ministerstva obchodu USA, aby mohli Huawei predávať svoje produkty.

Toto obmedzenie postihlo aj taiwanskú spoločnosť TSMC (Taiwanese Semiconductor Manufacturing Co.), ktorá je najväčším výrobcom polovodičov na svete. Jej hlavným klientom je Apple a na druhom mieste bol Huawei. TSMC mohol prijať objednávky od Huawei do 15. mája, pričom ich produkciu musí ukončiť 15. septembra. 

Už v máji sa špekulovalo, že toto nariadenie spôsobí čínskemu výrobcovi nemalé vrásky na čele. A v rozhovore pre The Associated Press to nedávno oficiálne potvrdil aj Richard Yu, riaditeľ spotrebiteľskej divízie Huawei. Ten sa vyjadril, že „od budúceho mesiaca si už Huawei nebude môcť vyrábať svoje procesory Kirin“ a dodal, že tohtoročný Kirin 9000 bude možnože posledným prémiovým procesorom“.

Kirin 9000 bude oficiálne predstavený v septembri a bude poháňať pripravovanú vlajkovú loď Huawei Mate 40. Vlajkové lode radu P50, ktoré prídu na trh na jar budúceho roka, už budú pravdepodobne využívať procesory od iného výrobcu. Ich jadrom budú možnože americké procesory Snapdragon – Qualcomm totiž podľa najnovších informácií požiadal vládu USA, aby mohol Huaweiu predávať svoje procesory.

Huawei využíval v smartfónoch svoje procesory Kirin od roku 2013.

Zdroj: The Associated Press

Prečítajte si aj:

Boj medzi USA a Čínou sa vyostruje: Veľké komplikácie pre Huawei, Čína chce obmedziť americké firmy

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit