Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

HYVIA, ktorá vznikla spojením spoločností Skupiny Renault a Plug Power, už od svojho spustenia pred 7 mesiacmi predstavila verejnosti 3 vodíkové prototypy. David Holderbach, CEO HYVIA vysvetľuje ako spojil tím ľudí, ktorí myslia zeleno a aké je dôležité reagovať rýchlo.

V januári, CEO Skupiny Renault Luca de Meo predstavil verejnosti strategický plán Renaulution a oznámil vstup na trhu s vodíkovými riešeniami. HYVIA, spoločnosť rozdelená 50/50 medzi Skupinou Renault a Plug Power, sa predstavila v júni ako odpoveď na naliehavosť situácie. Princíp spoločnosti je reagovať rýchlo pretože energetická transformácia už nemôže dlhšie čakať.

Medzi júnom a decembrom 2021 boli tímy plne zamestnané a pracovali na troch typoch úžitkových vozidiel na vodíkový pohon. Zároveň bola HYVIA súčasťou mnohých podujatí s témou udržateľnej mobility a začala testovať svoje modely. A to všetko ešte pred oslavou prvého výročia spoločnosti!

„Zrod HYVIA je skutočne pozoruhodný, aj ako bola vytvorená, tak aj v dizajne svojich prototypov. Všetci sme museli konať rýchlo a postupovať spoločne, aby sme vymysleli spôsoby dekarbonizácie mobility.“
David Holderbach, CEO HYVIA

Start-upový systém založený na silných hodnotách

Pre sprísňujúce sa environmentálne predpisy a všeobecný konsenzus idúci rovnakým smerom HYVIA vie, že musí konať rýchlo, aby poskytla odpoveď, ktorá spĺňa očakávania zákazníkov tým, že prelomí súčasné obmedzenia vodíka. Mladá značka sa vydala na dobrodružstvo, ktoré spája šikovných a nadšených ľudí.

David Holderbach a jeho tím stelesňujú agilné riadenie a start-upové myslenie: robte rýchle rozhodnutia, zefektívnite procesy, vyhľadávajte a využívajte súbory zručností, nech sú kdekoľvek. HYVIA je 50-členná rodina zamestnancov s množstvom motivácie, nadšená z riešenia výziev zelenej mobility na vodíkový pohon. Skupina ľudí je vedená ich spoločnou túžbou mať pozitívny vplyv na energetický prechod. Nízkouhlíková doprava: to je ich Severka, cieľ, ktorý všetci prijímajú. Spoločnosť chce dosiahnuť svoj ambiciózny cieľ a to do roku 2030 30 % podiel na trhu s vodíkovými ľahkými úžitkovými vozidlami.

Zmena hry v priebehu 200 dní

Za menej ako 200 dní už HYVIA zaznamenala niekoľko významných míľnikov. Od svojho vzniku boli uvedené na trh tri prototypy vodíkových vozidiel: Renault Master Van H2-TECH, Renault Master Chassis Cab H2-TECH, Renault Master Citybus H2-TECH. HYVIA zaradila do svojich šikovných riešení aj čerpaciu stanicu, pretože inak nevidí zmysel v predaji vozidiel – bez komplexného riešenia tankovania a dobíjania vodíka.

„Učíme sa za pochodu. Máme skutočnú túžbu pochopiť, čo je v stávke a ponúknuť rýchle riešenie problémov. Od tímov v Skupine Renault očakávame ich skúsenosti s LCV vozidlami a od ľudí z Plug Power ich znalosti o vodíkových riešeniach. Aktuálne sme vo fáze testovania a konvergenice pre naše prvé vozidlá.“
Nicolas Benech, HYVIA Director of Engineering

Zelená budúcnosť je teraz

Pre prevádzkovateľov vozových parkov a samosprávy, ktoré intenzívne využívajú vozidlá, chýba súčasná ponuka vodíkových riešení. Ponúkané riešenia sú často zle prispôsobené. Na uspokojenie rastúceho dopytu, ktorý naberá na sile, HYVIA vyvinula jedinečný ekosystém so sídlom vo Francúzsku. Spoločnosť sa rozhodla upraviť modely Master E-TECH Electric vyrobené v Batilly (severovýchodné Francúzsko) a zostaviť palivové články a čerpacie stanice vo Flins Re-Factory na okraji Paríža.

V skratke: HYVIA ekosystém bude dostupný od roku 2022

  • Renault Master Van H2-TECH: veľká dodávka na prepravu tovaru a balíkov s objemom nákladu 12 m3 a dojazdom až 500 km.
  • Renault Master Chassis-Cab H2-TECH: pre rôzne prestavby, vrátane skriňovej dodávky s objemom 19 m3 a dojazdom 250 km.
  • Renault Master City Bus H2-TECH: mestský mikrobus, ktorý môže prepraviť až 15 cestujúcich s dojazdom približne 300 km.
  • Vodíková čerpacia stanica HYVIA: pre rýchle doplnenie paliva (5 minút), jednoduché ako termálne, pre maximalizáciu dostupnosti vozidla.

Značky: