Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Množstvo popredných firiem v potravinárstve spolupracuje na platforme Blockchain s IBM. Ich hlavným cieľom je posilniť dôveru zákazníkov v celosvetovom systéme výroby potravín.

Konzorcium zahŕňa podniky ako Dole, Driscoll, Golden State Foods, Kroger, McCormick and Company, McLane  Company, Nestlé, Tyson Foods, Unilever a Walmart. IBM bude spolupracovať na identifikácii nových príležitostí podnikania s využitím blockchainu.

Každoročne ochorie jeden z desiatich ľudí v dôsledku kontaminácie potravín. Mnoho závažných problémov má vplyv na bezpečnosť potravín a šírenie chorôb prenášaných potravinami. Identifikácia presného zdroja kontaminácie môže trvať aj niekoľko týždňov, v dôsledku čoho dochádza k ďalšiemu šíreniu ochorení, finančným stratám a plytvaniu.

Blockchain je pre odstránenie týchto prekážok ideálnym riešením, pretože vytvára dôveryhodné prostredie pre všetky prenášané dáta. V prípade globálneho potravinárskeho reťazca môžu všetci účastníci, ako sú pestovatelia, spracovatelia, distribútori, predajcovia, regulátori a spotrebitelia získať na základe oprávnenia prístup k dôležitým informáciám o pôvode a stave konkrétnych potravín. To umožní dodávateľom potravín a ďalším členom ekosystému využiť blockchain pre rýchle sledovanie kontaminovaných produktov až po ich pôvodný zdroj nákazy.

Spoločnosti Dole, Driscoll, Golden State Foods, Kroger, McCormick and Company, McLane Company, Nestlé, Tyson Foods, Unilever, Walmart a ďalší sa pripojili k IBM, aby podporili širšie využitie blokchainovej technológie. „Na rozdiel od predchádzajúcich technológií, blockchain mení spôsob, akým sa môžu organizácie s podobným zmýšľaním spojiť a umožňuje im vybudovať si dôvernejší vzťah, „uvádza Marie Wieck, generálna riaditeľka IBM Blockchain.

„Ako zastánci vyššej transparentnosti potravinárskych systémov v prospech zákazníkov chceme vo Walmarte ďalej rozvíjať spoluprácu s našimi súčasnými partnermi. Sľubujeme si od tejto iniciatívy rýchlejšiu implementáciu tejto technológie, čo zaručí vyššiu prehľadnosť a bezpečnosť potravín,“ dodáva Frank Yiannas, viceprezident pre bezpečnosť potravín spoločnosti Walmart.

Značky: