Akcia ShowStoppers, na ktorej si nielen zabehnuté spoločnosti, ale aj malé a nádejné startupy môžu podať ruku s novinármi a podrobne im predstaviť svoj produkt nechýbala ani na tohtoročnej IFA.

Čo nás na prezentáciách najviac zaujalo? Pristavili sme sa pri zaujímavom zariadení Findbox od rovnomennej nemeckej spoločnosti, ktoré je riešením pre veľké obchodné domy s dlhým zástupom tovaru v rôznych verziách. Ako príklad poslúžil zaplnený stojan náplní do tlačiarní, u ktorého mnoho ľudí strávi veľa času v prípade, že nákup tlačiarne a náplne je pre nich viac menej „španielska dedina“.

SST-01

Zákazník jednoducho príde k Findboxu, na ktorý starú náplň položí a o viac sa nestará. Findbox produkt behom jednej až dvoch sekúnd naskenuje a vyhľadá. To čo sa skenuje nie je čiarový kód ani žiadny špeciálny čip. Rozpoznávanie funguje len na základe tvaru produktu a etikety, ktorá je snímaná sústavou 3D kamier. Vyhľadaný produkt sa najprv zobrazí na displeji a ak je všetko v poriadku, zákazník potvrdením vyvolá blikanie konkrétneho miesta na regály. Ak zákazník produkt nemá so sebou alebo nakupuje prvý krát, môže použiť Findbox ako vyhľadávací terminál. Názov produktu zadá a následne si nechá rozsvietením zobraziť jeho polohu.

SST-02

Na výstave IFA prezentoval vývojový tím takisto novú mobilnú aplikáciu pre smartfóny a tablety, ktorá môže stacionárny box zastúpiť a ponúknuť podobnú funkcionalitu. Tá však nefunguje len v rámci obchodu ale aj vonku na ulici, pričom vás po skenovaní nasmeruje k najbližšej predajni, kde daný produkt predávajú. Ako náhle vojdete dnu a priblížite sa k regálu, začne na produkte blikať svetelné upozornenie.

Vzhľadom na to, že každý produkt musí mať svoju elektronickú menovku s diódami, cena celého systému je pomerne vysoká. Zrejme len málo obchodníkom by sa chcelo investovať do takéhoto označovanie hneď a zaraz. Firma teda zariadenie ponúka na prenájom a obchodník platí len poplatok v závislosti od toho, koľko zariadení používa.

SST-05

Spoločnosť XYZPrinting ukazovala prácu svojich 3D tlačiarní da Vinci, a najmä prácu svojej 3D tlačiarne pre tlač cukroviniek a iných jedál. Čokoládové figúrky boli pripravené k okamžitej konzumácii, pri tlači koláčikov z cesta musel nasledovať ešte proces pečenia.

SST-06

Hlavnou novinkou bol ručný 3D skener založený na kamerovom systéme Intel RealSense, ktorý umožňoval rýchle naskenovanie osôb a iných objektov. Dostupný bude od novembra za cenu 200 eur.

SST-07

Zastúpenie mala aj stará známa tlač na papier a to v podobe prenosných tlačiarní Primera Trio. Ide o kombinovanú tlačiareň a skener, vážiacu 1,3 kg, Na predstavení sme si mali možnosť poťažkať aj výrobky priamej konkurencie, ktoré boli podstatne, často až dvojnásobne ťažšie.

SST-03

Malá konštrukcia 29 × 16 × 4,6 cm trochu pripomína knihu. Veko sa po odklopení stane stojanom pre zasunutie papiera, pričom používateľ ešte musí preklopiť do operačnej polohy náplň, ktorá by sa vo vzpriamenej podobe do útrob nezmestila. Následne už môže skenovať alebo tlačiť na klasický papier formátu A4. Špára pre skenovanie je v prednej časti, ktorou papier kompletne prejde.

Zariadenie sa zmestí do batohu či príručného kufríka a ide teda o zaujímavú alternatívu pre tých, ktorý sa na svojich cestách stále bez fyzickej kópie neobídu. Cena zariadenia je 399 eur.

SST-08

Zaujímavým predvádzaným zariadením bol MYHOMEBOX, ktorý rieši problém s rastúcim počtom zariadení v rámci internetu vecí. Týchto zariadení stále pribúda a v budúcnosti bude ešte viac. Problémom je, že jeden používateľ môže mať doma produkty od rôznych spoločností, ktoré vzájomne nekomunikujú. Používajú pri tom rôzne protokoly (Wi-Fi, Bluetooth, Zigbee, Z-wave) a takisto sa ovládajú samostatnými aplikáciami. MYHOMEBOX prichádza s riešením a ponúka univerzálnu platformu, ktorá všetky zariadenia v rámci domácnosti pripojí a ovládanie zjednotí.

SST-09

Používateľ následne komunikuje len s MYHOMEBOX zariadením, v tvare malej kocky, respektíve s jeho smartfónovou aplikáciou. Tá preberie všetky dôležité funkcie jednotlivých zaradení a umožní ovládať všetky dôležité prvky. Nemusíte teda klimatizáciu, TV, osvetlenie či napríklad aj práčku ovládať samostatnými aplikáciami a všetko zvládnete v jednej. Je možné si vytvoriť aj prednastavené plány, ktoré sa aktivujú nielen podľa času, ale napríklad aj pri vašej špecifickej vzdialenosti od domu.

Zariadenie sa dostane na trh na jar budúceho roku za 299 eur.

SST-10

S produktmi pre internetom vecí sa na akcii vo veľkom pochválil aj D-Link, ktorý predstavil svoj kompletný ekosystém pre inteligentnú domácnosť.

Okrem štandardných kamier a pohybových detektorov sa k vášmu smartfónu pripojí aj alarm, požiarny hlásič, senzor detegujúci otvorenie konkrétnych dverí či okna a takisto senzor vody, ktorý je možné umiestniť k práčke či k potrubiu a včas tak odhaliť únik.

SST-11

Nevodotesnosť smartfónov iPhone a tabletov iPad od Applu rieši obal Catalyst, ktorý udrží zariadenie funkčné aj do niekoľko metrovej hĺbky. najnovšie boli obaly dostupné aj pre smarthodinky Applu, pričom stále zachovávali plnohodnotnú funkčnosť zariadenia.

Osoba ktorá produkt predvádzala nám nezabudla pripomenúť, že priehľadná je nielen predná časť obalu, aby bolo možné čítať a ovládať displej, ale aj jeho zadná časť, aby bolo neprestajne vidieť, že používateľ používa iPhone. Obaly nie sú najlacnejšie a v prípade iPhonu je cenový rozsah jednotlivých verzií od 70 až 90 dolárov.

SST-12

Páčili sa nám aj inteligentná načúvací prístroj GN ReSound, ktorý komunikujú so smartfónom alebo smarthodinkami a umožňujú rýchle nastavenie hlasitosti načúvania a takisto tlmenia konkrétnych zvukov.

SST-13

Značky:

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.