Steam Deck a ROG ALLY dostali ďalšieho konkurenta.

Lenovo predstavilo herný vreckový počítač Legion Go. Ide o najnovší prírastok do segmentu handheldov, na ktorých môžete hrať počítačové hry. Túto kategóriu herných zariadení spopularizoval pred dvoma rokmi (medzi počítačmi) Steam Deck a postupne do nej vstupujú aj tradiční výrobcovia počítačov. ASUS uviedol v júni na trh svoj ROG ALLY a aktuálnou novinkou je riešenie od Lenova.

Dostupnosť na Slovensku

Zariadenie sme videli naživo na predstavení v Bratislave a prvé kusy si môžete v e-shopoch začať objednávať. Alza prvé kusy očakáva 16. 11. 2023, no s dodatkom, že termín dostupnosti spresnia. Zariadenie je inšpirované technológiami, ktoré môžete vidieť v herných notebookoch Legion.

Ide o špeciálnu formu chladenia s názvom Legion Coldfront, tu upravenú pre potreby chladenia prenosnej hernej konzoly. Nasávanie vzduchu je z hornej strany, výduchy sú v zadnej časti. Filozofiou je, aby čo najväčšia časť zariadenia zostala bez výrazných vplyvov zahrievania. To popri iných vlastnostiach otestujeme v redakcii sami.

Displej

Legion Go predstavuje najzaujímavejšie a najvšestrannejšie riešenie v segmente vreckových herných počítačov. Zariadenie ponúka 8,8-palcový IPS displej s rozlíšením 2560 × 1600 pixelov a pomerom strán 16 : 10. Obnovovacia frekvencia je 144 Hz a displej ponúka maximálny jas 500 nitov. Z trojice spomenutých zariadení (Steam Deck, ROG ALLY, Legion Go) má riešenie od Lenova najväčší displej.

A podobne ako ROG ALLY, aj Lenovo Legion Go využíva operačný systém Windows 11. Ide teda o plnohodnotný počítač.

Lenovo Legion GoZdroj: Lenovo
Lenovo Legion Go

Premení sa na Windows tablet

Legion Go sa od konkurentov odlišuje najmä dizajnom, ktorý umožňuje odpojiť dva bočné ovládače. Ide o rovnaký koncept, aký ponúka Nintendo Switch – vo svete počítačových handheldov je to však novinka. Vďaka tomuto prvku a vďaka zabudovanému stojanu môžete Legion Go premeniť na Windows tablet, čo v prípade takmer 9-palcovej uhlopriečky už dáva zmysel.

Ovládače je možné používať aj v odpojenom režime a v takomto prípade je k dispozícii špeciálny FPS režim, ktorý podľa slov výrobcu uľahčuje mierenie pri hraní FPS titulov. Ovládač držíte v ruke ako rukoväť pištole a takýmto spôsobom mierite. Sám som zvedavý, ako dobre to bude fungovať v praxi.

Väčšia veľkosť zariadenia sa prejavila na väčšej hmotnosti v porovnaní s konkurenciou. Legion Go má rozmery 210 × 131 × 20 mm, resp. 299 × 131 × 41 mm s pripojenými ovládačmi a hmotnosť 640 gramov, resp. 854 gramov s pripojenými ovládačmi.

Ryzen Z1 Extreme a 16 GB RAM

Legion Go poháňa procesor AMD Ryzen Z1 Extreme v kombinácii so 16 GB RAM typu LPDDR5X s frekvenciou 7500 MHz. Úložisko bude k dispozícii vo veľkostiach od 256 GB do 1 TB. Rovnaký procesor využíva aj ROG ALLY a s jeho výkonom som bol počas testovania spokojný.

V prípade najnáročnejších hier treba počítať s tým, že QHD rozlíšenie displeja si asi naplno neužijete, keďže budete pravdepodobne hrať vo Full HD. Pri hraní indie titulov však môžete využiť potenciál obrazovky na maximum.

Lenovo vybavilo svoj herný handheld 49,2 Wh batériou, čo je o 23 % viac v porovnaní s ROG ALLY. Legion Go ponúka rýchle nabíjanie a na 70 % sa nabije v priebehu polhodiny, resp. na 100 % za 80 minút. K dispozícii je dvojica USB-C portov typu USB 4.0, čítačka microSD kariet a 3,5 mm jack. Legion Go má vo výbave aj dva reproduktory, dvojicu mikrofónov, Wi-Fi 6E a Bluetooth 5.2 konektivitu.

Lenovo Legion GoZdroj: Lenovo
Lenovo Legion Go

Lepší zážitok z hrania vďaka okuliarom Lenovo Legion

Zaujímavou vlastnosťou je kompatibilita s okuliarmi Lenovo Legion. Tie ponúkajú micro-OLED displej s rozlíšením 1920 × 1080 pixelov pre každé oko a frekvenciu 60 Hz. Okuliare je možné pripojiť k Legion Go cez USB-C port, avšak fungujú aj s ďalšími zariadeniami so systémom Windows, Android a macOS, ktoré umožňujú výstup videa cez USB-C.

Okuliare obsahujú aj vstavané reproduktory, takže vo výsledku umožňujú užiť si hranie na väčšej obrazovke (z pohľadu používateľa) – či už doma alebo počas cestovania. Ide o podobné riešenie, ako sú okuliare TCL NXTWEAR AIR.

Lenovo Legion Go je v predaji za cenu od 799 eur. Okuliare Lenovo Legion budú k dispozícii v decembri 2023 za cenu od 499 eur.

Okuliare Lenovo LegionZdroj: Lenovo
Okuliare Lenovo Legion

Zdroj: Lenovo

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit