CPI nás zaujíma s ohľadom na kryptomenový trh.

Po zverejnení informácií zo zasadania FEDu bol zverejnený index spotrebiteľských cien (CPI – Consumer Price Index). Téme sa venoval web CNBC. Podľa zverejnených informácií vzrástla inflácia o 9,1 %. Panuje zhoda na tom, že je to viac, ako sa očakávalo, avšak nie je to prekvapivý údaj.

Skeptická nálada panuje aj naďalej, čo má priamy dôsledok na kryptomenový trh. Ten v posledných mesiacoch zažíva postupné pády a Bitcoin je na tretinovej hodnote oproti ATH spred 10 mesiacov. Správu s detailnejšími údajmi publikoval aj americký úrad práce Bureau of Labor.

Zdroj: CoinMarketCap
Cena BTC za posledný rok

CPI meria ceny tovaru a služieb a na základe nich sa vyhodnocuje dopad na bežného spotrebiteľa. Podľa aktuálneho tempa ide o ďalší mesiac najrýchlejšieho rastu oproti decembru v roku 1981. Zatiaľ to nevyzerá na vrchol inflácie a na odhady, kedy sa dostaneme na vrhol tohto postupného stúpania, je ešte zavčasu.

Ceny energií sa v USA medzimesačne zvýšili o 7,5 % a v ročnom porovnaní vzrástli o 41,6 %. Naproti tomu sa index potravín zvýšil iba o 1 %, no už šiesty mesiac po sebe. To je, ale, len dočasný stav, keďže ceny potravín sú úzko prepojené s cenami energetických surovín a treba očakávať, že ešte porastú.

Ceny benzínu sa zvýšili o 11,2 %, no za posledných 12 mesiacov ide o 60 % nárast. Zaujímavé je, že ceny leteniek klesli v júni o 1,8 %, no v porovnaní s predchádzajúcim rokom ide o 34,1 % nárast.

FED zaviedol opatrenia, ktoré v jednoduchej reči znamenajú zvýšenie úrokových sadzieb o 1,5 percentuálneho bodu pri úročení pôžičiek. Je tu predpoklad postupného zvyšovania až na 2 %.

Zdroj: CNBC

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.