Slovenská firma Innovatrics stojí za riešením iFace 3.0, ktoré posúva hranice biometrie a zo sci-fi vyrába realitu.

Firma, nie je na trhu nováčikom a počas svojich 12-tich rokoch na trhu realizovala viac ako 500 projektov na celom svete. Po dnes zvládnutej a s trochu nadsadenia povedané, zvládnutej biometrii odtlačkov a hlasovej verifikácii, je tu rozpoznávanie tváre.

Ján Lunter, CEO spoločnosti Innovatrics

iFace 3.0 nie je aplikácia – je to platforma. Každá firma, ktorá bude chcieť implementovať napríklad prihlasovanie alebo hoci len počítanie osôb, môže využiť túto technológiu.

Výhodou oproti iným riešeniam je to, že firma vystupuje ako systémový integrátor. To znamená, že všetky súčasti iFace sa inštalujú priamo u zákazníka. Firma samotná nemá žiadne dáta.

Biometria sa používa najčastejšie tam, kde nie je tak dobrá identifikácia ľudí – chýba rodný list alebo iné dokumenty. Spomedzi krajín je tento problém najmä v Afrike. Napríklad v africkom štáte Burkina Faso registrovali voličov a na základe odtlačkov prstov a títo ľudia na základe toho dostávali volebné preukazy. V Indonézii je biometricky zaregistrovaných viac ako 160 mil. ľudí.

Peter Martiš, Face Business Unit Director

Prieskum potvrdil, že ľudia zatiaľ preferujú odtlačky prstov. Až na úrovni 40%. Tvárová identifikácia sa umiestnila na 30% obľuby.

Faktom, je že overovanie cez odtlačok prsta rozšíril Apple cez svoj Touch ID.

Dôležitosť verifikovania ďalším spôsobom je aj kvôli direktíve EÚ s názvom PSD2, ktorá okrem iného hovorí o tom, že banky budú musieť svojich klientov verifikovať dvomi spôsobmi. Tak napríklad PIN kódom a následne to môže byť overenie tvárou alebo odtlačkov prstov.

Banky sa totiž musia spoliehať na overenie systémom. Problematické sú potom najmä androidové telefóny, ktoré môžu byť rootnuté.

Tvárová biometria bude pravdepodobne obľúbený faktor na overovanie, pretože tam to má banka a vývojár aplikácie pre banku pod kontrolou. Odtlačkom overuje systém a to je hlavný rozdiel.

Takéto systémy využíva aj nemecká banka N26. Vyžaduje totiž overenie spoením so živým overením.

Kde všade sa dá použiť tvárová biometria?

  • Ochrana hotovostných výberov – Každý bankomat je vybavený kamerou

V Afrike banka zaviedla pravidlo, že človek musí byť overený aj tvárou. Akteda príde niekto s ukradnutou kartou, zakrýva si tvár a teda nedostane hotovosť.

  • Štatistika návštevnosti

Vedia identifikovať pohlavie a vek a tiež vedia identifikovať, ako dlho bol v oddelení TV, potom išiel do pokladne atď. Vedia robiť analýzu správania zákazníkov na predajni.

Práve v Dubaji je takáto požiadavka na rozpoznávanie tváre. Chcú identifikáciu osôb, ktoré sú nejakým prípadom nahlásené.

  • Dohľadové systémy – hľadanie osôb na letisku

Tento systém už je na jednom letisku, kde je „tvárový“ zoznam plnený Interpolom. Z bezpečnostných dôvodov nám nepovedali, na ktorom letisku je tento systém.

Systém iFace rozpozná aj dvojičky. V zásade platí, že ak ich vie rozpoznať ich matka, vie ich rozpoznať aj biometrický softvér tváre.

Odvrátená stránka biometrie

Problematická je zatiaľ veľkosť knižnice. Technológia je postavená na neurónových sieťach. Je treba veľa súborov, z ktorých sa bude sieť učiť. Na jednu tvár teda počítame zhruba 200 MB ako grafiku pre identifikáciu tváre.

Innovatrics znížil veľkosť na zhruba 10 MB, čo už je veľkosť akceptovateľná aj na mobilné platformy.

Rýchlosť je druhý problém. Donedávna to trvalo zhruba 2 sekundy, čo je pomalé. Dnes je Innovatrics schopný spraviť rozpoznanie za pol sekundy.

Priebežná detekcia tváre je pomoc, no nie je to definitívna technológia. Teda ide o to rozoznať fotku od živého človeka.

Je treba aby ten človek otočil hlavou, otvoril ústa atď. Lenže toto nie je pre zákazníka príliš prijateľné. Najväčšia výzva pre všetkých týchto výrobcov je práve toto overenie. V kontrolovanom prostredí – letisko, štadión, kde asi s fotkou pred tvárou asi neprejdem. Problém je nekontrolované prostredie. Napríklad doma v izbe, kde má používateľ možnosť použiť nejaké video alebo vopred pripravené fotografie.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.