Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Technologická spoločnosť 3M sa snaží aplikovať vedu na každodenný život, aby tak mohli ľudia po celom svete aj prostredníctvom jej výrobkov žiť pohodlnejší, bezpečnejší a lepší život. Práve to, aká je veda užitočná, nám v novembri pripomenul Svetový deň vedy pre mier a rozvoj.

Svetový deň vedy pre mier a rozvoj vyhlásilo UNESCO v roku 2001 s cieľom zvýšiť povedomie o prínosoch vedy pre verejnosť a nenahraditeľnej úlohe, ktorú zohráva pri rozvoji spoločnosti. „Zlepšovať ľudské životy prostredníctvom vedy je hlavnou víziou technologickej spoločnosti 3M,“ pripomína Soňa Roventa-Hakszer, Country Manager pre 3M Slovensko. Keď sa povie 3M, možno sa vám vybavia kanárikovo žlté lepiace bločky Post-It. Nie všetci však vedia, že táto spoločnosť stojí za mnohými ďalšími významnými inováciami, ktoré výrazne zjednodušujú každodenný život ľudí po celom svete. Za takmer 120 rokov svojej existencie má 3M na konte viac ako 120-tisíc patentov z rôznych oblastí, od priemyslu až po zdravotníctvo.

Jednou z takýchto inovácií sú duté sklenené mikroguľôčky 3M Glass Bubbles, ktoré sa v 40. rokoch minulého storočia stali účinnou prísadou na odľahčenie rôznych zlúčenín bez toho, aby sa znížila ich produktivita alebo výkon. Dnes sa miešajú napríklad do plastov pri výrobe automobilových dielov. Vďaka nim sú autá ľahšie a spotrebujú menej paliva. Svoje využitie našli aj v stavebníctve, ako súčasť tepelných izolácií fasád.

Lepšiu viditeľnosť dopravného značenia, ale aj ľudí pohybujúcich sa v blízkosti vozovky, majú na svedomí reflexné prvky, ktoré výrazným spôsobom pomáhajú zvýšiť bezpečnosť cestnej premávky. Prvý reflexný materiál na svete sa zrodil v roku 1937 práve pod taktovkou spoločnosti 3M. Odvtedy si technológia 3M Scotchlite prešla dlhým vývojom. Dnes je už taká vyspelá, že dokáže komunikovať s autonómnymi vozidlami.

Takisto netkané materiály, ktoré spoločnosť 3M skúma už viac ako 70 rokov, nachádzajú stále nové možnosti uplatnenia. Zjednodušujú používanie brúsiv a zlepšujú ich odolnosť. Používajú sa aj ako izolácia. Autá sú vďaka nim tichšie a zimné bundy teplejšie. Táto technológia navyše pomáha zachraňovať ľudské životy po celom svete, pretože je súčasťou respirátorov a ochranných masiek 3M.

V zdravotníctve sa uplatnil aj rozsiahly vývoj v oblasti lepidiel. V 60. rokoch odštartovala tzv. papierová náplasť novú éru 3M ako partnera pre zdravotnícky priemysel. Micropore bola prvá hypoalergénna chirurgická páska. Je šetrná k pokožke, priedušná, neobsahuje latex a dobre drží aj na mokrej pokožke.

V nadchádzajúcej zimnej sezóne mnohí ocenia ďalšiu patentovanú 3M technológiu – materiál Thinsulate. Ide o syntetické vlákno s tepelnou izoláciou, ktoré udržuje teplo a zároveň umožňuje únik vlhkosti. Používa sa ako výplň napríklad do športového oblečenia na zimu, najmä do búnd. Nechýba ani v najnovšej kolekcii tenisiek Nike.

V tomto roku oslávil 40. výročie snáď najikonickejší produkt spoločnosti 3M, a to lepiace papierové bločky Post-it. Vznikli náhodou, keď Spencer Silver hľadal využitie pre lepidlo, ktoré ľahko priľne k povrchu, a pritom nelepí príliš pevne.  Jeho kolega Art Fry práve zápasil s večne sa strácajúcimi záložkami v jeho spevníku. Nápad aplikovať lepidlo na malé papierové útržky, ktoré sa potom dali opakovane prilepiť a odlepiť, zaznamenal fenomenálny úspech. Dnes 3M vyrába tisíce Post-it variantov v rôznych farbách, veľkostiach, s riadkami, pričom tie čisto papierové sú zo 100 % recyklovateľného materiálu.

Spoločnosť 3M je tiež priekopníkom v IT odvetví. Mileniáli to nezažili, ale staršie ročníky si určite pamätajú, že v minulom storočí sa dáta uchovávali predovšetkým na magnetických páskach. Primárne išlo o zvukové záznamy (a v ďalších rokoch ich čakal boom v audio a video kazetách), ale postupom času sa začali využívať aj na ukladanie dát z počítačov a nahradili tak dierne štítky. Prvá 3M magnetická páska používala ako nosný materiál polyesterovú fóliu a magnetickú vrstvu prekrýval plastový film, ktorý zabraňoval korózii. Vďaka vysokej hustote záznamu sa dokonca ešte na prelome tisícročí niekde používali ako záložné riešenie.

Vývoj ide neustále dopredu a inžinieri v 3M sa usilujú o stále lepšie, udržateľnejšie a úspornejšie riešenia. Ročne získa spoločnosť 3M stovky patentov. Nie je preto ťažké uveriť ich vízii „3M inovácie zlepšujú každodenný život.“

Značky: