Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Romantika a veda – je možné spojiť tieto zdanlivo vzdialené oblasti? V 3M pre vás máme pripravené nápady na vedecké rande. Tieto spôsoby spoločného trávenia času však nie sú vyhradené len pre páry. Ak ste single, pozvite svojich priateľov, súrodencov alebo susedov, aby sa zapojili a všetci spoločne sa zamilujte do vedy!

Staňte sa nachvíľu vesmírnymi prieskumníkmi

Nainštalujte si do smartfónu aplikáciu s mapou oblohy, napríklad Night Sky alebo Sky Map, alebo si zaobstarajte ďalekohľad či teleskop. V noci sa snažte rozpoznať určité súhvezdia. Možno uvidíte padajúcu hviezdu a budete si môcť niečo priať.

Ak máte obavy, že bude zamračené, majte pripravený plán B – domáce kino. Ale namiesto romantickej komédie si pustite sci-fi film. Potom sa podeľte o svoje dojmy: ktoré futuristické riešenia zobrazené vo filme sú najrealistickejšie a ktoré vás bavia? Ktoré z nich by ste rozvíjali inak? Ktorú technológiu by ste chceli použiť dnes? Takáto vedecká diskusia môže byť pútavejšia ako mnohé romantické rozhovory.

Bavte sa ako kúzelnícky barman

Ak chcete vziať svojho milovaného/svoju milovanú na lahodný drink do baru, no zároveň zostať doma v bezpečí, staňte sa domácim barmanom. Pripravte si doma nápoje, ktoré menia farbu úpravou úrovne pH. Pre „alkoholickú“ verziu jednoducho pridajte tajnú ingredienciu – esenciu z modrého hrášku – do číreho alkoholu. Môžete si ho kúpiť pod názvom modrý čaj v každej čajovni. Pripravte si tiež kocky ľadu s citrónovou šťavou. Vhoďte ich do nápoja a sledujte, ako sa farba nápoja mení z modrej na fialovú. Ak máte radšej nealkoholickú verziu, uvarte si čaj z modrého hrášku. Do vysokých pohárov vložte rozdrvené kocky ľadu s citrónom, zalejte čajom a vytvorte čarovný ľadový nápoj.

Experimentujte s kvetmi

Kúpte si kyticu bielych kvetov, pripravte si potravinárske farbivo vo vašich obľúbených farbách a niekoľko nádobiek (malé fľaštičky alebo poháre). Na začiatku vášho rande nalejte do každej fľaše trochu vody a asi 10-15 kvapiek potravinárskeho farbiva. Do každej z týchto zmesí ponorte jeden kvet. Kvety umiestnite blízko radiátora, pretože v teple prebieha proces farbenia rýchlejšie. A potom počas celého večera sledujte, ako okvetné lístky kvetov menia farbu.

Pamätajte, že lásku k vede – ako aj akúkoľvek inú lásku – sa oplatí pestovať po celý rok, nielen na Valentína. Stačí každý deň pozorovať svet, aby sme si všimli, že fyzika a biológia siahajú ďaleko za hranice laboratórií. A dokážu očariť svojou krásou.

Značky: