Insta360 One X alebo R sú dobre známe modely 360° akčných kamier, s ktorými dokážete vytvoriť pútavé zábery.

Pôvodné verzie sú stále výborné a majú čo ponúknuť, ale už nezodpovedajú možnostiam aktuálnej doby, teda ani konkurencii. Tá je v prípade 360° kamier chudobnejšia, ale je, a to je dôležité. Takže prišiel na rad úplne nový a skutočne špičkový model – Insta360 One X2, ktorý bol predstavený iba pred pár dňami.

Základom nového modelu je inovovaný skelet, ktorého základom sú dva objektívy, farebný + dotykový displej (predchodca mal čiernobiely OLED displej), základné hardvérové tlačidlá, 4 citlivé mikrofóny, vstup pre microSD kartu (až do kapacity 1TB) a USB-C konektor na nabíjanie 1630 mAh batérie, ktorá by mala poskytnúť dostatok energie na 80 minút natáčania videa. Samozrejme, všetko záleží od režimu videa a podmienok počas natáčania.

„Vďaka farebnému displeju s náhľadom sa bude jednoduchšie riešiť kompozícia, čo je výhodou a veľkou novinkou je aj vode odolná konštrukcia (IPX8). Natáčanie 360° videí pod vodou bez dodatočného obalu nebolo nikdy jednoduchšie.“

Insta360 One X2

Insta360 One X2

Insta360 One X2 zvládne natáčanie/fotenie v hĺbke až 10 metrov a kvôli tomu je prítomný aj úplne nový režim tvorby videa – AquaVision. Ten automaticky vyvažuje farby pod vodou tak, aby boli čo najprirodzenejšie. Ak budete chcieť vytvoriť pod vodnou hladinou fotku, tak využijete režim PureShot, ktorý vytvorí viacero fotografií súčasne a zlúči ich do jedného, čo najlepšie celku s minimom šumu, artefaktov a maximom dynamického rozsahu. Podrobnejšiu technickú špecifikáciu nájdete – TU.

Okrem toho sú v ponuke aj ďalšie zaujímavé režimy, ako napr. 360, InstaPano, SteadyCam, MultiView a pod. V prípade tohto modelu nás najviac zaujíma tvorba pokročilých 360° videí, ku ktorým prislúcha režim 360. Ten vytvorí komplexný 360° záznam videa v 5,7K rozlíšení. Video je automaticky a veľmi detailne spojené, netreba ho pracne spájať v postprodukcii.

Poteší aj režim MultiView, ktorý zachytáva dve samostatné videá z každého snímača, vďaka čomu máte k dispozícii dve odlišné scény, s ktorými môžete pracovať podľa potrieb. Spomenúť treba aj režim DeepTrack, ktorý už názvom napovedá, že bude precízne sledovať označené objekty s pomocou umelej inteligencie.

Insta360 One X2

Insta360 One X2

Dôležitou novinkou tohto modelu je aj inovovaná stabilizácia obrazu – FlowState, ktorá je podľa výrobcu lepšia ako kedykoľvek predtým, nakoľko ponúka až extrémne dokonalú stabilizáciu obrazu aj v tých najnáročnejších podmienkach. Výsledné videá a fotografie, z akéhokoľvek režimu, si môžete stiahnuť do telefónu (aplikácia Insta360) alebo programu Insta360 Studio a upravovať ich podľa potrieb a predstáv.

Na záver dodajme, že Insta360 One X2 umožňuje aj online vysielanie na sociálne siete (Facebook, YouTube a pod.), a taktiež ju môžete využiť ako webovú kameru v rôznych programoch, ako napr. Zoom, Google Hangouts, Google Meet a pod. Určite vás zaujíma cena, však? Tú slovenskú nepoznáme, ale na webe výrobcu je k dispozícii za 489,99 eur.

Zdroj: insta360.com

Prečítajte si aj:  

DJI Mini 2: 249 gramov, 4K video a RAW fotky (s týmto dronom môžete lietať bez papierov)

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE