Nová bezpečnostná funkcionalita pomôže zvýšiť ochranu účtov používateľov proti phishingu.

Instagram bol poslednou známou sociálnou sieťou, ktorej chýbala, dnes už štandardná, funkcia dvojfaktorového overovania. Pokiaľ náhodou neviete, čo tento pojem znamená, tak ide o pridanie druhého faktoru pri autentifikácii používateľa. Prvým faktorom je zadanie vášho mena a hesla. Druhým faktorom môže byť napríklad biometrický údaj (odtlačok prsta, sken dúhovky a pod.), USB token, smart či GRID karta. V prípade Instagramu je to kód, ktorý vám je pri prihlasovaní zaslaný formou textovej správy na vaše kontaktné telefónne číslo.

Funkcia je sprístupnená pre všetky platformy a zapnúť si ju môžete, lepšie povedané mali by ste, v nastaveniach vášho účtu. Po kliknutí na ikonku panáčika v pravom dolnom rohu aplikácie, kliknete následne na ikonku troch bodiek (platí pre Android), respektíve ozubeného kolieska (platí pre iOS) v pravom hornom rohu. Zobrazia sa vám možnosti rozličných nastavení, jednou z ktorých bude aj Dvojstupňové overenie. Zapnutie funkcie bude pre vás znamenať, že pri každom nasledujúcom prihlasovaní vám Instagram pošle sms správou bezpečnostný kód pre potvrdenie, že sa prihlasujete skutočne vy.

Čo v prípade, ak sa budete chcieť prihlásiť do svojho účtu, no nebudete v danom okamihu pri svojom telefóne? Tento scenár je v dnešnej dobe síce vysoko nepravdepodobný, no myslelo sa aj naň. V núdzových prípadoch bude možné použiť tzv. záložné kódy, ktoré vám aplikácia automaticky vygeneruje pri zapnutí novej funkcie pre zvýšenie ochrany. Po vygenerovaní sama spraví ich screenshot a uloží ho do vašej galérie fotiek, pričom vás nezabudne upozorniť na potrebu ich uloženia na bezpečnom mieste. Zapnutie dvojstupňového overenia určite odporúčame všetkým, ktorým nie je ľahostajná ochrana svojho účtu.

Prečítajte si aj:

Oslávte Deň bezpečného internetu. Skontrolujte si Google, Facebook, Microsoft a Apple účty