Porovnávací test je dobrou ukážkou, kde si karta stojí.

Treba zobrať do úvahy, že AMD aj NVIDIA tento rok predstavia svoje novšie čipy a tak pribudne nová konkurencia pre Intel Arc. Na to, aby sme videli, aká je pozícia tejto karty, si ale vystačíme s aktuálnym porovnaním. Na webe TechSpot je ukážka testov v rôznych hrách a tak máte predstavu o tom, aká je typická konkurencia pre Arc A750.

Je ale prirodzené, že nemusí ísť vyslovene o kartu NVIDIA GeForce RTX 3060. Kariet, ktoré sa dajú porovnávať je určite viac. V tomto teste, ktorého autorom je Intel, je vidieť prepočet na násobky oproti konkurencii. Porovnávalo sa v hrách Control, Cyberpunk 2077 alebo aj Fortnite. Vo výsledkoch je vidieť zhruba 15 % navýšenie výkonu oproti karte od NVIDIE. Nie všade a pri Fortnite nebol výkon tak dramaticky rozdielny. Zvládla však 60 fps pri Borderlands, Controls a Cyberpunk pri rozlíšení 1440p a detailov nastavených na vysokú úroveň. V hrách F1 a Fortnite zvládne grafika až 120 fps.

Porovnanie treba zobrať ako ukážku a nedá sa brať ani niečo neomylné alebo faktografické. Je to benchmark. Treba zobrať do úvahy aj fakt, že všetky hry okrem Borderlands podporujú DLSS od NVIDIE, zatiaľ čo ani jedna z hier zatiaľ nepodporuje technológiu obrazu XeSS. Teda dostávame sa k tomu, že snímkovanie na určitom rozlíšení nie je jediným výsledkom, ktorý je pre hráčov smerodajný.

Veľa bude závisieť od ovládačov, pretože nie všetky karty Arc od Intelu budú konkurovať tým od NVIDIE. Napríklad A770 by mala byť ekvivalentom karty GeForce 3070 Ti, no v aprílových testoch dosiahla horšie výsledky. Toto sa pripisuje skôr ovládačom, ako samotnému hardvéru karty.

Intelovské grafiky sú zatiaľ dostupné v Číne a Južnej Kórei a v lete tohto roka sa majú dostať na ďalšie trhy. Či sa dostanú do stolných počítačov alebo ako súčasť herných a „studio“ notebookov zatiaľ nie je známe, rovnako tak ani čo presne sú „ďalšie trhy“.

Zdroj: Intel

Zdroj: TechSpot

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.