Intel sa chystá vydať opravu siahajúcu niekoľko rokov spätne.

Podľa magazínu PC World bola objavená na serveri GitHub a to priamo na stránke, ktorú spravuje Intel. Podľa kódu bude záplaty sa týka procesorových čipov spätne až do roku 2017 teda 8. generácie série Core označovanej aj ako Coffee Lake vrátane najnovších modelov Intel 13. generácie. Kód na serveri bol označený ako microcode-20230512 a PC World zisťoval od firmy ďalšie detaily.

Firma hovorí, že „Aktualizácia Microcode 20230512 vydaná 12. mája 2023 neobsahuje žiadne bezpečnostné aktualizácie.“ Z pohľadu bežného používateľa netreba nič robiť, pretože výrobcovia integrujú tento kód do svojich verzií záplat, ktoré prinášajú pre svoj hardvér, ako napríklad ovládačov pre základné dosky či procesory. Takisto aj systém Windows sťahuje potrebné aktualizácie tohto typu zo svojej služby Windows Update.

Aj keď je okolo tejto aktualizácie ticho a predstavuje akúsi záhadu, nevyzerá, že pôjde o vážny problém. Minimálne nie, ak by sme porovnali bezpečnostné problémy z roku 2018, kedy sa hovorilo o chybách nazvaných ako Meltdown a Spectre. Tu bol problém väčší a jediné, čo ste mohli urobiť bolo, overiť problém bez rýchlej možnosti nápravy. Oprava sa dala kompenzovať softvérovo a odporúčanie sa nieslo v aktualizovaných aplikáciách, ovládačoch a antivírusových programoch.

Zdroj: PC World

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.