Kým bežne sa v prípade procesorov Intel skloňujú slová výkon a nízka spotreba, teraz vedú slová Meltdown a Spectre.

Kauza problémov s bezpečnosťou procesorov nenecháva Intel chladným a to ani právnikov, ktorí zastupujú svojich žalujúcich klientov. Firma má na krku už 32 žalôb, nakoľko sa bezpečnosť ich produktov nezvýšila. Intel, no aj iné spoločnosti stále nemajú plne pod kontrolou zabezpečenie CPU, ktoré by neumožňovalo vykrádanie aplikácií aplikáciami. To len ako na samom vrchole všetkých problémov.

Detailnejšie informácie o uvedených chybám sa dočítate v našom článku Procesory Intel majú závažnú bezpečnostnú chybu. Oprava je na ceste.

Spoločnosť rozšírila program na odmeňovanie za nájdenie chýb v súvislosti stále sa rozmáhajúcimi chybami Meltdown a Spectre. Odmeny sa pohybujú až do výšky 250 000 USD. Podľa najnovších správ je táto ponuka platná do 31. decembra 2018. Najvyššia výška odmeny bude udelená vtedy, keď jej nálezca preukáže spôsobovanie chyby na demonštračnej ukážke.

Ani tento program však nezachráni veľkú časť peňazí Intelu. Na začiatku januára boli podané tri viac obsahové žaloby. Podľa SEC (U.S. Securities and Exchange Commission), Komisie pre cenné papiere a burzu v USA, sa však zvýšil počet na 30 viac obsahových a dve žaloby súvisiace s bezpečnostným rizikom. Dôvodom je podľa väčšiny, že spoločnosť porušila zákony, keď oznamovala bezpečnosť ich produktov.

Právnici chcú od Intel náhradu škody a spravodlivú úľavu. V tomto štádiu nie je známe, aké sumy sa snažia právnici z Intelu vytrieskať. Aby toho nebolo málo, spoločnosť čelí dvom žalobám od akcionárov. Ide o prípad, kedy úradníci spoločnosti nedokázali s dôverou odpovedať na obchodovanie s dôvernými informáciami. To je kauza, kedy CEO Intelu, Brian Krzanich, predal akcie spoločnosti v podozrivom termíne a neutíchajúcej kauze Meltdown a Spectre.

Zdroj: Engadget

Prečítajte si aj:

Windows aktualizácie pre chyby v CPU Intel môžu spomaliť pevné disky

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.