Intel bližšie vysvetľuje problém, ktorý sa objavil s jeho procesormi.

Od februára sa objavovali informácie o tom, že procesory 13. a 14. generácie sú nestabilné. Až do posledných pár dní sa Intel k tejto situácii nevyjadril. Očividne chcel situáciu bližšie preskúmať. Svoje tvrdenie o nestabilných procesoroch obhajuje tým, že používatelia ich prevádzkujú na základných doskách nevhodným spôsobom.

Tie povoľujú odomknutie násobiča a teda aj celkového výkonu. Na druhú stranu by to znamenalo, že mnohé testy, ktoré recenzenti vykonávajú, by mohli byť ovplyvnené odomknutými verziami. To by mohlo Intelu pomôcť. Situáciu bližšie popísal Igor Wallossek.

Iba odomknuté CPU

Ak by Intel získaval lepšie výsledky v testoch, nebol by dôvod sa sťažovať. CPU by v testoch prekonávali konkurenciu alebo poskytli podstatne lepšie výsledky ako minulé generácie výrobcu. Chybou sa tu môže javiť neodporúčané nastavenie parametrov základnej dosky v súvislosti s pretaktovaním.

Intel argumentuje tým, že používatelia s upravenými hodnotami v BIOS-e príliš vyťažujú procesor. Ak sa totiž vypne tepelná ochrana a ďalšie parametre dôležité pri pretaktovaní v rámci používateľských nastavení, zvyšuje sa riziko nestability. Tiež treba dodať, že v tejto chvíli sa nedá potvrdiť, či takto nadmerne zaťažované procesory degradujú.

Neúmerne vysoké pretaktovanie by mohlo podľa uvedeného zdroja zvýšiť spotrebu prúdu a energie nad bežne stanovený limit. Intel však kontruje, že nové procesory môžu bežať aj nad bežný limit. Od toho je séria, ktorá sa dá pretaktovať a procesory by mali byť na to pripravené.

Intel-Core-UltraZdroj: Intel
Intel-Core-Ultra

Vypnutá tepelná ochrana

Výrobcovia základných dosiek používajú na označenie parametra ICCMax odlišný spôsob a hodnota sa mení v ampéroch. To je používateľom známe, no pre mierne odlišnosti pri rôznych výrobcoch základných dosiek môžu znamenať nesprávne pochopenie zo strany používateľa a nesprávne nastavenie.

Intel argumentuje tým, že výrobcovia základných dosiek by mali BIOS nastaviť tak, ako to odporúča Intel pre konkrétne typy procesorov. V základnom nastavení by nemali ponúkať možnosti, ktoré sú určené na cielené pretaktovanie procesora. Používatelia by tiež nemali vypínať ochranný systém na zamedzenie prehrievania pri pretaktovaných procesoroch a odkazuje sa najmä na dosky s čipsetom Intel 600 a 700, ktoré sú s novými CPU hojne využívané.

Zdroj: igor’sLAB

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.