Akcia obrovských rozmerov sa konala v poľských Katowiciach, v aréne Spodek.

Ihneď po príchode nám bolo jasné, čo je hlavným „bestsellerom“ na IEM 2017. Všade známi hráči počítačových hier, youtuberi a komentátori svetového formátu, ktorí boli z každej strany obkľúčení fanúšikmi z celého sveta. Taktiež nechýbali všetci, menší i väčší výrobcovia herného príslušenstva a zariadení.

ARÉNA SPODEK PATRILA HRE COUNTER STRIKE: GLOBAL OFFENSIVE. TAKTO TO VYZERALO PRED ZAČIATKOM PRVÉHO ZÁPASU.

Naším cieľom bol stánok OMEN od HP, kde boli v reálnej prevádzke prezentované herné zariadenia a príslušenstvo z portfólia OMEN. Nechýbala ani virtuálna realita, špeciálna herná klietka a veľa zábavy. Na svoje si prišli aj fanúšikovia elektronickej hudby. Finále zápasu v CS:GO vo veľkom štýle otváral DJ HARDWELL.

Intel Extreme Masters ako medzinárodná súťaž v hraní PC hier

Prečo Intel? Či už je to HP alebo iní výrobcovia, takmer každý z nich má komponenty od Intelu, takže je to líder v tejto oblasti. Najväčším lákadlom boli prirodzene herné turnaje, ktoré sa odohrávali takmer na každom kroku. Tie najpodstatnejšie mali vyhradené obrovské priestory, pričom najväčší – samotná aréna – patrila hre Counter Strike: Global Offensive. Táto hra má obrovskú základňu fanúšikov z celého sveta a nie sú to iba mladí ľudia. Tu sme stretli všetky vekové kategórie povzbudzujúce svoj obľúbený tím. Návštevníci boli od malých detí až po dôchodcov.

TAKTO TO VYZERALO POČAS ZÁPASU, HĽADISKO PLNÉ FANÚŠIKOV COUNTER STRIKE. NAJZAUJÍMAVEJŠÍ PRIEBEH HRY BOL PREMIETANÝ NA DVOCH OBROVSKÝCH OBRAZOVKÁCH. ATMOSFÉRA BOLA POHLCUJÚCA.

HP stánok bol plný herných zariadení, nechýbal ani OMEN X od HP

Aj v stánku spoločnosti HP prebiehala súťaž v CS:GO, avšak nie s profesionálnymi hráčmi. Do tejto súťaže sa mohol zapojiť takmer ktokoľvek z návštevníkov. Nachádzalo sa tu viacero produktov a noviniek z herného príslušenstva, ako aj samotné herné zariadenia OMEN od HP. Nechýbali výkonné notebooky OMEN 15-ax002nc, ktoré boli nasadené aj v internom turnaji. Tieto notebooky disponujú dostatočným herným výkonom, aj pre
náročnejších hráčov.

PRIEBEH SÚŤAŽE CS:GO NA HERNÝCH NOTEBOOKOCH OMEN OD HP. TU SI MOHOL ZAHRAŤ KAŽDÝ.

Za všetko hovorí hardvérová výbava v podobe grafickej karty GeForce GTX 965M so 4 GB videopamäte, procesorom Intel Core i7-6700HQ, ktorý je doplnený o 8 alebo až 16 GB operačnej pamäte RAM. HP má v ponuke aj výkonnejšie zostavy s grafickými kartami NVIDIA.

GeForce GTX 1050 Ti/4GB. Pevný disk je v tomto prípade SSD s kapacitou 128 alebo 256 GB v kombinácii s mechanickým HDD s kapacitou 1 TB. Napokon tu nechýbal ani jeden z najvýkonnejších herných počítačov súčasnosti, OMEN X od HP. Stolový počítač so zaujímavým dizajnom, ktorý nie je určený na časté prenášanie. Má totiž 28 kilogramov, pritom výkonu na rozdávanie. To všetko sme si overili aj v našom redakčnom teste tohto zariadenia.

Zo špecifikácií spomenieme grafickú kartu NVIDIA GeForce GTX 1080 s 8 GB videopamäte GDDR5X, procesor Intel Core i7-6700K, ktorý dopĺňa 32 GB operačnej pamäte RAM DDR4 s taktom 2133 MHz. Nechýba ani rýchly M.2 SSD disk s kapacitou 256 GB, v kombinácii s 2 TB pevným diskom. Benefitom tohto zariadenia je možnosť hrania hier vo VR a v 4K rozlíšení, čo je veľmi rýchlo prerážajúci trend v hernom segmente.

OMEN X OD HP JE JEDEN Z NAJVÝKONNEJŠÍCH HERNÝCH POČÍTAČOV SÚČASNOSTI. TO SA VŠAK ODRAZILO NA JEHO VEĽKOSTI A VÁHE. PO DIZAJNOVEJ STRÁNKE JE TO ZAUJÍMAVÝ STROJ.

Okrem tejto zostavy sme mali možnosť vyskúšať si virtuálnu realitu HTC VIVE, v spojení s Omen od HP. Toto bol tiež jeden z najväčších „bestsellerov“ IEM 2017 v sekcii výstaviska. HP, ale aj iné spoločnosti, mali pre svojich fanúšikov prichystané VR súpravy, na ktorých si mohli zahrať rôzne hry.

Kolotoč, aký len tak ľahko neuvidíte

Čerešničkou na torte v podaní OMEN od HP, bola netypická atrakcia pod heslom „ako sa viete sústrediť na hru, keď ste rušení“. A to nie hocijakým spôsobom. Bola tu pripravená klietka, v ktorej sa nachádzalo závodné sedadlo z automobilu a jeden notebook OMEN 15-ax002nc od HP. Obe súčasti boli uchytené na pohyblivom ramene, ktoré sa pohybovalo všetkými smermi. Okrem toho, že sa krútilo, zdvíhalo a nakláňalo, tu bolo ešte niekoľko ďalších prekvapení. Dym, občas uvoľnenie vysokého tlaku z CO2 fliaš a farebné stroboskopy, toto bola skutočná výzva. Tejto atrakcie sa zúčastnil veľký počet návštevníkov.

ŠPECIÁLNA HERNÁ KLIETKA BOLA LÁKADLOM, NEBOLO TO VŠAK PRE KAŽDÉHO, NA TOTO BOLO TREBA VEĽA ODVAHY, AJ KEĎ SA TO NA PRVÝ POHĽAD NEZDÁ.

IEM 2017 v Katowiciach bola akcia plná zábavy, najmodernejších herných zariadení, príslušenstva a zaujímavých atrakcií. Sme radi, že sme sa toho mohli zúčastniť s takmer neobmedzeným pohybom po aréne. Hodnotenie je jednoznačné, herný biznis je v plnom prúde a ústup nie je vidieť ani náhodou.

Za pozvanie na IEM 2017 v Katowiciach ďakujeme spoločnosti HP. Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 4/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE