Spoločnosť Intel odhalila plány so svojou novou značkou pripravovaných vysokovýkonných grafických produktov pre spotrebiteľov.

Zabudnite na názov Xe, prichádza nové označenie a tým bude Arc. Toto označenie bude zahŕňať hardvér, softvér a služby a bude platiť pre niekoľko generácií hardvéru, pričom prvá generácia bude založená na mikroarchitektúre Xe HPG s kódovým označením Alchemist (predtým známa ako DG2). Firma odhalila kódové názvy aj budúcich generácií pod značkou Arc: Battlemage, Celestial a Druid. Uvádza tak priamo na svojej stránke.

Týmto krokom mieri Intel do segmentu hernej zábavy. Kým doterajšie grafiky Iris Xe neboli konkurentom prakticky nikomu, teraz sa to zmení. Iris je ďalšia generácia po tzv. Intel UHD Graphics, no stále ťahali za kratší koniec a doslova na frak dostali aj od takých starých kariet ako napríklad NVIDIA GeForce MX350. Faktom ale zostáva, že architektúra pôvodných kariet Iris je navrhnutá tak, aby sa dala škálovať aj s ďalšími generáciami procesorov.

Alchemist, prvá generácia produktov Intel Arc, bude vybavená hardvérovým ray tracingom a super samplingom riadeným umelou inteligenciou a dostane plnú podporu DirectX 12 Ultimate. Produkty Alchemist prídu na trh v prvom štvrťroku 2022

Zdroj: Intel

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.