Nové procesory vidí Intel ako konkurenciu k procesorom Apple M.

Novinky by mali byť dostupné na konci roku 2024, prípadne až v tom ďalšom, no už teraz je vidno, akým smerom sa Intel uberá. Je zrejmé, že svoju pôvodnú architektúru x86 alebo x64 nechce opustiť, a potvrdzuje to na svojich desktopových verziách. Mobilné verzie však vkladajú veľkú nádej do architektúry ARM.

Procesor s jadrom Lunar Lake MX bude vhodný pre mobilné zariadenia a notebooky. Ak ste o nových procesoroch už počuli, možno vám nie je neznámy pojem Arrow Lake. Tieto procesory budú naopak použité v desktopoch. Okrem samotnej architektúry a dlaždicového usporiadania procesora s komponentmi, je tu niekoľko zaujímavých faktov.

Intel totiž predviedol na procesoroch s architektúrou Lunar Lake fungovanie umelej inteligencie. Procesor by mal zvládnuť aj náročnejšie výpočtové úlohy, a to aj pri modeloch s pasívnym chladením. Dostupné by mali byť varianty s TDP 8 wattov alebo TDP v rozmedzí 17 až 30 wattov. Tie však budú vyžadovať aktívne chladenie.

intel lunar lake architekturaZdroj: AnandTech

Architektúra je založená na tom, aby fungovala na takzvanej podkladovej dlaždici. Ako je vidno aj na obrázku, SoC nebude tým hlavným prvkom, ale len jedným z prvkov, ktoré budú na dlaždicu umiestnené. Okrem toho sa počíta s priamou integráciou pamäte, pričom dostupné by mali byť verzie so 16 a 32 GB kapacitami. Len pre úplnosť dodávame, že architektúra Meteor Lake bude podporovať kapacity až 64 GB. Je teda zrejmé, že Intel sa vydal istou cestou kompromisov, no cieli na budúce mobilné zariadenia, ktoré nemusia byť nevyhnutne výkonné kancelárske notebooky.

Pamäte by mali byť osadené priamo na substrát s procesorom, čo umožní rýchlejšiu komunikáciu medzi procesorom a pamäťami a celkové skrátenie cesty signálu. Tu sa hrá najmä na spotrebu. Limitom však bude, že dané zariadenie bude obsahovať preddefinovanú kapacitu pamäte, akú si kúpite s procesorom. Ide o takzvané riešenie on-package memory a použité majú byť pamäte typu LPDDR5X.

intel lunar lake architekturaZdroj: AnandTech

Zdroj: Videocardz, AnandTech

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.