Prvé počítače s novými procesormi prídu na trh v Q3 2024.

Intel oficiálne predstavil nové SoC procesory Lunar Lake. Ide o nástupcu procesorov Meteor Lake, s ktorými sa v počítačoch môžete stretnúť pod názvom Intel Core Ultra. Nová generácia sľubuje ešte lepšiu výdrž a energetickú efektivitu a taktiež nárast výkonu. Je to vďaka kompletne prepracovanému dizajnu novej čipovej sady.

Intel počas oficiálneho predstavenia hovoril až o 50 % náraste grafického výkonu (procesor využíva nový grafický čip Intel Xe2), 4× výkone neurónovej jednotky a o 40 % nižšej spotrebe energie. V prípade AI výkonu sa hovorí o výkone neurónovej jednotky na úrovni až 48 TOPS, čo zodpovedá aktuálnym procesorom od AMD a Qualcommu. Celkový AI výkon procesora bude na úrovni až 120 TOPS.

Procesory Intel Lunar LakeZdroj: TOUCHIT
Procesory Intel Lunar Lake prinášajú viacero výrazných medzigeneračných zlepšení

S prihliadnutím na tieto zlepšenia nie je prekvapujúce, že výrobca prezentuje svoj nový procesor ako to najlepšie z oboch svetov – prináša výhody architektúry x86 s výdržou batérie, ktorú doteraz ponúkali iba procesory s ARM architektúrou, ako je najnovší Snapdragon X Elite pre notebooky. Ten v posledných dňoch vyvolal značnú pozornosť médií aj fanúšikov počítačov na celom svete.

Aká je realita, zistíme najskôr v treťom kvartáli tohto roka, kedy prídu na trh prvé počítače s procesormi Lunar Lake. Intel sľubuje príchod minimálne 80 zariadení od viac ako 20 výrobcov.

Nová generácia bude využívať 4 jadrá s dôrazom na výkon a 4 jadrá s dôrazom na energetickú efektivitu. Zaujímavosťou je, že RAM o veľkosti 16 GB alebo 32 GB typu LPDDR5X bude priamo integrovaná do čipovej sady. V budúcnosti sa teda nebude dať rozšíriť.

Procesory Intel Lunar LakeZdroj: TOUCHIT
Prvé počítače s procesormi Lunar Lake prídu na trh v Q3 2024
Procesory Intel Lunar LakeZdroj: TOUCHIT
SoC procesory Intel Lunar Lake majú priamo v sebe integrovanú pamäť RAM

Zdroj: Intel, vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit