Thunderbolt 3 dokáže prenášať údaje rýchlejšie. Od bežného USB konektora typu C sa odlišuje malým logom blesku.

ThunderboltC

USB-C konektor sa začína presadzovať čoraz výraznejšie. Je súčasťou prémiových notebookov od Applu aj Googlu. Postupne sa objavuje v ďalších zariadeniach a najnovšie tvorí základ štandardu Thunderbolt 3.

Novú generáciu predstavil Intel počas veľtrhu Computex. Ukázal nový kábel, ktorý využíva USB-C konektor a od bežných USB káblov je takmer na nerozoznanie. Jediným rozdielom je malé logo v tvare blesku.

 

usb-c

Porovnanie prenosových rýchlostí jednotlivých štandardov

Thunderbolt 3 bude podporovať prenos dát a energie na úrovni bežných USB konektorov typu C. Zároveň však umožní výrazne rýchlejší dátový prenos na úrovni 40 Gb/s. Je zrejmé, že tento režim bude dostupný iba pri použití s kompatibilným Thunderbolt zariadením. Kábel od Intelu totiž obsahuje špeciálne technológie, ktoré v bežnom USB-C kábli nenájdete.

Existujúce Thunderbolt (1 a 2) zariadenia budú kompatibilné s treťou generáciou za použitia špeciálneho príslušenstva. Prvé produkty s podporou nového štandardu sa objavia na trhu koncom aktuálneho roka.

Prenosovú rýchlosť oceníte aj pri pripojení k monitoru

Vlastnosti nového štandardu oceníte aj pri pripojení k monitoru alebo pri nabíjaní

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit