Vykurovacia sezóna je doslova za rohom a ceny energií čoraz viac stúpajú, čo znamená iba jedno – treba myslieť na to, akým spôsobom vykurujeme naše obydlia a či to dáva z ekonomického pohľadu zmysel.

Ak sa vám zdá byť táto téma zložitá, tak sa mýlite. Stačí mať správne zariadenia, chvíľku času a kúrenie budete mať pod drobnohľadom – odkiaľkoľvek, nie len keď budete doma. V tomto období sa nám dostala do rúk úplná novinka od spoločnosti AQARA – Radiator Thermostat E1, čo je v preklade radiátorová hlavica, akurát nie obyčajná, ale inteligentná, bezdrôtová a skutočne pekná.

Všetko podstatné spĺňa, no bez riadiacej jednotky (ďalej „RJ“) si jej výhody neužijete na 100%. Keďže sme sa zamerali na úsporu aj v rámci samotných zariadení, tak sme siahli po jednoduchej a lacnej RJ, ktorá je plne dostačujúca pre menšie a stredne veľké domácnosti. Je miniatúrna, dostatočne výkonná a vďaka prehľadnej aplikácii Aqara Home jej v rámci bežného ovládania inteligentnej domácnosti nič nechýba.

AQARA HUB E1Zdroj: Miroslav Illéš
AQARA HUB E1

Konkrétne ide o tzv. „USB Stick“ – AQARA HUB E1, teda žiadne displeje ani zložité montáže a pripájanie. Túto RJ jednoducho pichnete do akéhokoľvek USB-A adaptéru alebo do PC a môžete začať pracovať s vašou domácnosťou. HUB E1 je síce malé zariadenie, ale dobre premyslené a ponúka viacero funkcií – základom je to, že ide o záchytný bod pre všetky podporované smart zariadenia v domácnosti (podporuje až 128 zariadení), ktorý komunikuje prostredníctvom protokolu Zigbee 3.0 + Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g/n 2.4GHz) a v prípade potreby ho dokážete využiť aj ako opakovač Wi-Fi siete. Veľmi zaujímavá, dobre použiteľná a hlavne cenovo atraktívna riadiaca jednotka. Cena tohto zariadenia je: 27,99 eur.

Poďme dostať vykurovanie pod kontrolu!

Aby sa tak mohlo udiať, tak je vhodné, resp. nutné mať aj externý snímač teploty, ktorý bude do RJ jednotky odosielať skutočné údaje o teplote v miestnosti, na základe čoho sa budú automatizovať aj radiátorové hlavice. Tie síce snímač teploty majú, ale nastavenie všeobecnej teploty v miestnosti podľa snímača priamo pri radiátoroch by nebolo absolútne efektívne a kontraproduktívne. My sme za týmto účelom využili nenápadný, ale inteligentný senzor kvality vzduchu (AQARA TVOC Air Quality Monitor) s krásnym E-INK displejom, ktorý meria okrem TVOC a vlhkosti v miestnosti aj teplotu. Na základe informácií z tohto senzora sa následne môže nastavovať aj radiátor v miestnosti. Cena tohto zariadenia je: 44,99 eur.

Opakovanie je matka múdrosti, a preto pripomeňme, že všetky AQARA zariadenia sa veľmi jednoducho pridávajú do mobilnej aplikácie Aqara Home (zdarma pre Android a iOS zariadenia), v rámci ktorej máte všetko pod kontrolou a nastavujete ďalšiu automatizáciu na základe podmienok. Rovnako tak je dobré vedieť, že prevažná väčšina zariadení od tejto značky komunikuje aj s aplikáciami a zariadeniami tretích strán, ako napr. Apple HomeKit, Amazon Alexa a pod. Ako pridať zariadenia do aplikácie sa dočítate v našich predošlých recenziách: Aqara Smarthome: Nízkonákladové riešenie inteligentnej domácnosti / Aqara roller shade E1 + curtain driver E1: Inteligentné ovládanie žalúzií a závesov vo vašej domácnosti.

AQARA TVOC AIR QUALITY MONITORZdroj: Miroslav Illéš
AQARA TVOC AIR QUALITY MONITOR

Inteligentná radiátorová hlavica AQARA Thermostat E1 je dodávaná v jednoduchom balení, avšak aj s rôznymi redukciami, takže ju nahodíte na prevažnú väčšinu bežných radiátorov alebo ohrievačov, a to bez nutnosti dokupovania ďalších redukcií. Ak by ste ich však náhodou potrebovali, tak distribútor má v ponuke aj adaptéry na radiátorové ventily. Za dôležitý fakt považujeme aj výdrž batérií (2 x AA) až jeden rok, perfektne čitateľný displej a možnosť elektronické uzamknutia hlavice, čo je fajn ak máte doma malých objaviteľov :). Nepochybne musíme vyzdvihnúť aj dizajn, ktorý je jednoduchý, čistý a bez zbytočností, takže sa hodí do každej domácnosti. Cena radiátorovej hlavice je: 54,99 eur.

Samotná inštalácia radiátorovej hlavice a pridanie do systému k RJ vám nezaberie viac ako 5 minút. Následne sa začína jednoduchý proces nastavenia. Úplným základom je vytvorenie automatizácie na základe podmienok – ak teplota v miestnosti klesne alebo stúpne na určitú hodnotu, tak radiátorová hlavica zníži alebo zvýši teplotu. To ale nie je všetko, ak máte v jednej izbe viac radiátorov, tak hlavice v danej miestnosti je možné zosynchronizovať tak, aby sa správali ako jedna, čo v praxi znamená lepšiu distribúciu tepla vo všetkých častiach miestnosti.

Výrobca myslel aj na to, že ak zabudnete v blízkosti hlavice otvorené okno, tak tá rozpozná náhly pokles teploty a kúrenie vypne, aby ste nevykurovali zbytočne. Avšak, lepšie je mať aj okenné a dverové snímače, ktoré okamžite registrujú či je nejaké okno otvorené/zatvorené – v takomto tandeme to bude fungovať na 100% korektne.

V aplikácii si viete okrem bežných automatizácií vytvoriť aj rôzne inteligentné plány, ktoré je možné nastaviť na požadované časové úseky, ako napr. noc/deň a prechod medzi nimi bude plynulý, avšak čo najrýchlejší. Ak máte v rámci smarthome systému aj domácu meteorologickú stanicu, tak sa kúrenie môže nastavovať i na základe toho, aké je alebo aké bude počasie. Ďalšou zaujímavou funkciou v rámci systému je možnosť využitia korekcie teploty podľa toho, kde sa aktuálne nachádzate. Ak máte viacero nehnuteľností, tak sa môže kúrenie zapínať podľa toho, ku ktorej sa aktuálne blížite, čím viete tiež ušetriť.

AQARA RADIATOR THERMOSTAT E1
AQARA RADIATOR THERMOSTAT E1

Osobne vidím veľkú výhodu a potenciál v takomto smart ovládaní vykurovania aj v nehnuteľnostiach, ktoré sú určené na krátkodobý prenájom. Ak je daný objekt prázdny, tak stačí udržiavať nižšiu teplotu, pričom pred príchodom nájomníkov teplotu zvýšte cez telefón a oni prídu do príjemne vyhriatej nehnuteľnosti. Oni to ocenia a vy takýmto režimom výrazne ušetríte nielen čas, ale aj peniaze.

Všetky tieto funkcie vám na konci dňa dokážu ušetriť dostatok financií, ktoré môžete investovať niekde inde. Rovnako tak je to pohodlné a prehľadné riešenie, pričom dokážete každý radiátor ovládať odkiaľkoľvek na svete – stačí vám smartfón, aplikácia a pripojenie na internet. Rada na záver? Stále platí jednoduché pravidlo, že ak si nie ste niečím istí, tak treba zájsť do showroomu, kde vám tieto zariadenia ukážu vyškolení predajcovia v praxi.

Zariadenia do testu zapožičala spoločnosť: SmarterHOME – distribútor značky AQARA pre Slovensko a Česko.

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE