Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Tipy od spoločnosti NordVPN, ako znížiť riziká spojené s hračkami s on-line pripojením.

Všetky hračky s pripojením na internet, ktoré majú kamery, mikrofóny alebo funkciu sledovania polohy, môžu ohroziť súkromie a bezpečnosť detí alebo rodičov. Môže ísť o hovoriaceho medvedíka, inteligentné auto alebo tablet určený špeciálne pre deti. Keď spoločnosti presadzujú nové hračky na trh, bezpečnostné opatrenia môžu prehliadať.

„Rodičia by si mali byť vedomí toho, čo prinášajú svojim deťom domov. Keď do internetu pripojíte čokoľvek, môžete sa vystaviť počítačovým kybernetickým zločincom. Po napadnutí môžu hackeri použiť mikrofón alebo kameru hračky na to, aby počuli a videli všetko, čo hračka „vidí“ a „počuje“. V niektorých prípadoch môžu niektorí pochybní ľudia z internetu dokonca hovoriť s deťmi,“ vysvetľuje Daniel Markuson, odborník na súkromie v digitálnom svete zo spoločnosti NordVPN. „Problém zraniteľnosti hračiek s internetovým pripojením nie je nový, ale nabaľuje sa ako snehová guľa, keďže na trh každý rok prichádza čoraz viac inteligentných hračiek.“

V poslednej dobe sa čoraz častejšie objavujú varovania odborníkov týkajúce sa zraniteľností a hrozieb inteligentných hračiek. Len minulý mesiac bola v Austrálii zistená chyba zabezpečenia inteligentných hodiniek  TicTocTrack pre deti. Táto chyba umožnila sledovať deti, odpočúvať ich a dokonca im volať. Je zaujímavé, že spoločnosť, od ktorej inteligentné hodinky GPS pochádzali, podporovala aj jedna z regionálnych austrálskych vlád.

A tento prípad nie je výnimkou. Zlyhania zabezpečenia sa objavili aj u dobre známych a inzerovaných hračiek ako Furby Connect, CloudPets, inteligentný robot i-Que a Toy-Fi Teddy.

Oficiálne štátne inštitúcie v rôznych krajinách dokonca niektoré inteligentné hračky zakázali. Napríklad v roku 2017 nemecká Spolková agentúra pre siete zakázala bábiky „My Friend Cayla“ a povolila maloobchodníkom predávať ich, iba ak vyradili ich schopnosť pripojenia na internet. Nórska spotrebiteľská rada poskytla podobné hodnotenie týkajúce sa tejto hračky.

Najväčšie známe porušenie, ktoré sa zameriavalo na citlivé informácie o deťoch, sa však stalo v roku 2015. Kybernetickým útokom na výrobcu digitálnych hračiek VTech Holdings sa sprístupnili údaje vyše 6,4 milióna ľudí, väčšinou detí. Odcudzené údaje obsahovali mená, pohlavia a dátumy narodenia.

Rodičia nikdy nemôžu byť príliš opatrní, pokiaľ ide o ochranu svojho dieťaťa. Pri výbere inteligentnej hračky pre dieťa existuje podľa odborníka na ochranu súkromia v digitálnom svete spoločnosti NordVPN niekoľko základných pravidiel:

Spravte si prieskum. Pred nákupom hračky vyhľadajte on-line recenzie a komentáre odborníkov a pozrite si prípadné sťažnosti alebo problémy zabezpečenia. Renomované spoločnosti pravdepodobne vysvetlia, aké informácie získavajú a ako ich používajú. Nezabudnite si prečítať Zásady ochrany osobných údajov a Podmienky poskytovania služieb výrobcu na jeho webovej lokalite.

Neposkytujte svoje informácie. Niektoré hračky a hry vyžadujú registráciu, aby ste si mohli naplno zahrať hru alebo na poskytovanie aktualizácií. Pri registrácii buďte pri odovzdávaní informácií opatrní. Vývojári potrebujú váš e-mail, aby vás informovali o aktualizáciách, ale ďalšie informácie sú väčšinou nepotrebné. Ak napríklad vyžadujú dátum narodenia dieťaťa, môžete vždy trochu klamať.

Používajte iba zabezpečené siete Wi-Fi. Pred pripojením inteligentnej hračky k sieti Wi-Fi sa uistite, že je zabezpečená a chránená silným heslom. Pripojenie takýchto zariadení k verejnej sieti Wi-Fi sa neodporúča, pretože tieto môžu hackeri jednoducho napadnúť. Mimochodom, nastavte heslo aj na hračke, ak to umožňuje.

Kontrolujte rozhovory. Niektoré inteligentné hračky umožňujú deťom chatovať s inými deťmi, ktoré sa hrajú s rovnakou hračkou alebo hrou. Nezabudnite svojmu dieťaťu vysvetliť, čo sú osobné informácie a prečo ich nemôže zdieľať. Z času na čas si prečítajte správy, aby ste sa uistili, že vaše deti nehovoria s cudzími ľuďmi, ktorí predstierajú, že sú deti. Renomovaní výrobcovia ponúknu rodičom spôsoby kontroly uložených informácií.

Ak sa nepoužíva, vypnite ju. Ak sa inteligentná hračka nepoužíva, odporúčame ju vypnúť, aby sa zastavilo zhromažďovanie údajov. Ak má produkt mikrofón, uložte ho do zásuvky alebo skrine, kde sa ťažšie nahrávajú konverzácie. A hračky s kamerou môžu byť zakryté alebo umiestnené smerom k stene.

Nahláste porušenia. Ak ste si všimli niečo neobvyklé alebo hacker napadol hračku, buďte zodpovedným občanom a zakaždým podajte sťažnosť štátnym orgánom. Možno to nepomôže vám, ale urobí to z internetu bezpečnejšie miesto pre všetkých a bude tlačiť na výrobcu, aby prestal prehliadať bezpečnostné opatrenia.

Značky: