Dozrel konečne čas na inteligentné okuliare?

Google Glass boli prvé inteligentné okuliare, ktoré chceli spôsobiť revolúciu na trhu. Google ich začal predávať prvým záujemcom pred viac ako 8 rokmi, avšak dieru do sveta neurobili. Projekt skončil začiatkom roka 2015 a hoci sa okuliare Glass presunuli do podnikového prostredia, kde sa ďalej vyvíjali, pôvodný zámer považujeme za neúspech.

V roku 2021 svet stále čaká (čaká? naozaj?) na revolúciu menom inteligentné okuliare. A hoci sa na trhu medzičasom objavilo zopár produktov, väčšinou šlo iba o lifestylové hračky, ktoré suplovali akčné kamery na záznam videa – ako napríklad okuliare Spectacles od Snapchatu či nové okuliare od Facebooku. Našťastie je tu aj Xiaomi, ktoré na Google Glass nezabudlo a oznámilo ich duchovného nástupcu.

Xiaomi Smart GlassesZdroj: Xiaomi
Xiaomi Smart Glasses vás budú aj navigovať

Ray-Ban Stories: Okuliare, ktoré nahradia kameru

Ray-Ban Stories je názov okuliarov, ktoré vznikli v spolupráci značky Ray-Ban a Facebooku. Tieto okuliare využívajú prakticky identický koncept ako Spectacles od Snapchatu a ich hlavnou úlohou je zjednodušiť a spohodlniť tvorbu videí či fotiek počas každodenného života, ktoré budete následne zdieľať na sociálnych sieťach.

Ray-Ban Stories sú vybavené dvoma 5 Mpx senzormi pre tvorbu fotiek v rozlíšení 2592 × 1944 pixelov a videa v rozlíšení 1184 × 1184 px pri 30 fps. Facebook uvádza, že senzory sa dokážu automaticky prispôsobiť okolitému osvetleniu a okuliare obsahujú aj LED diódy – tie signalizujú, že fotíte alebo točíte video.

Okuliare majú 3 zabudované mikrofóny a takisto aj reproduktory. Fotiť a natáčať video môžete pomocou tlačidla, ktoré sa nachádza na tzv. stranici (bočná nožička) okuliarov alebo hlasovým povelom. Ray-Ban Stories obsahujú pamäť na 500 fotiek a 30 videí, ktoré si následne môžete preniesť do smartfónu.

Nabíjanie okuliarov zabezpečuje ochranné puzdro s USB-C portom. To zabezpečí výdrž na úrovni až 3 dní nosenia. Samotné okuliare majú výdrž cca 1 deň. Môžete s nimi telefonovať či počúvať pomocou nich hudbu, avšak v takom prípade sa výdrž zníži na tri hodiny.

Ray-Ban Stories sú už v predaji a to vo vybraných európskych krajinách za cenu od 329 eur.

Xiaomi Smart Glasses: Skutočne inteligentné okuliare

Xiaomi Smart Glasses sú okuliare, ktoré považujeme za duchovného nástupcu Google Glass. Majú totiž podobný koncept a funkcionalitu ako okuliare, s ktorými Google neuspel. V praxi to znamená, že predstavujú doplnok k smartfónu a pred očami vám zobrazujú správy, notifikácie, umožňujú telefonovanie a navigovanie a takisto tvorbu fotiek a prekladanie medzi jazykmi v reálnom čase.

Okuliare majú hmotnosť iba 51 gramov a využívajú technológiu MicroLED. V kombinácii so zobrazovacím čipom s rozmermi iba 2,4 × 2,02 mm zobrazujú spomenuté informácie priamo pred očami používateľov. Takto malý „displej“ dokáže vďaka odrazom premietať výrazne väčší obraz priamo pred očami používateľov a to s jasom na úrovni až 2 milióny nitov.

Xiaomi tvrdí, že v okuliaroch sa nachádza celkovo 497 komponentov, takže ide o plnohodnotné inteligentné zariadenie, nielen o externý displej. Xiaomi Smart Glasses nezobrazujú všetky notifikácie zo smartfónu, ale pomocou umelej inteligencie ich filtrujú tak, aby zobrazovali iba skutočne dôležité informácie.

V ich výbave je tiež 5 Mpx senzor na účely fotenia a prekladania. Nechýba ani zabudovaný mikrofón a reproduktor. Okuliare sú vybavené nešpecifikovaným štvorjadrovým ARM procesorom a využívajú operačný systém Android. Informácie o veľkosti batérie či výdrži na jedno nabitie zatiaľ výrobca nešpecifikoval.

Rovnako nie je známe, kedy sa dostanú do predaja a koľko budú stáť. Okuliare boli predstavené iba ako koncept, takže ešte chvíľu potrvá, dokedy dospejú do fázy finálneho produktu. Bez ohľadu na to, ak vás zaujímajú bližšie detaily o technológiách v týchto okuliaroch, prečítajte si oficiálny blog Xiaomi.

Ako fungujú inteligentné okuliare od Xiaomi? Pozrite si vo videu

Zdroj: Ray-Ban, Xiaomi

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit