K inteligentným domácnostiam patrí aj inteligentný zámok. S touto teóriou prichádza čoraz viac výrobcov. Dvojicu inteligentných zámkov sme otestovali, ďalší príde na trh čoskoro.

Vision Door Lock dostanete ako kompletný inteligentný zámok na dvere s kľučkami, pričom v balení nechýba vložka zámku a kľúče. Inteligentný zámok spĺňa podľa výrobcu vysoký bezpečnostný štandard, čím je chránený voči neoprávnenému vniknutiu do vášho domova. Zámok je určený aj do exteriéru, teda dážď a špina mu neublížia. Inštalácia je rovnaká, ako pri bežných zámkoch, akurát je toto zariadenie robustnejšie a z vonkajšej strany má integrovanú číselnú klávesnicu, ktorá slúži na zadanie bezpečnostného kódu. Z vnútornej strany je pod krytom batériové napájanie.

Štyri dodávané AA batérie majú dlhú životnosť a pri výraznom poklese ich kapacity dostanete upozornenie. Tento zámok spolupracuje výhradne so Z-Wave riadiacimi jednotkami, cez ktoré ho konfigurujete (Fibaro, Vera Edge, Razberry a pod). Nastaviť si môžete až 15 bezpečnostných kódov s limitovanou dĺžkou platnosti, pričom jeden kód môže obsahovať 4 až 8 číslic. Samozrejmosťou je ovládanie cez smartfón s aplikáciou jednotlivých riešení a zakomponovanie zámku do rôznych scén. Takéto riešenie inteligentného zámku sa nám pozdáva, ale konštatujeme, že jeho bezpečnosť nám stále vŕta hlavou.

Cena: 232,80 EUR
Zapožičal: SmarterHOME.sk

Danalock V3 je jednoduché, ale v jadre prepracované zariadenie, na ktoré sme dlho čakali. Komunikuje dvomi spôsobmi – samostatne prostredníctvom Bluetooth 4.0 alebo ho môžete spárovať so Z-Wave systémom a ovládať vzdialene. Inštalácia je jednoduchá, pričom nemeníte celý zámok, ale iba špeciálnu cylindrickú vložku (kupuje sa samostatne), na ktorú napojíte Danalock. Ten je z vnútornej strany, pričom z vonkajšej máte stále možnosť otvoriť dvere kľúčom. Ak je to potrebné, dá sa ovládať aj manuálne. Spoločnosť Danalock poskytuje maximálne zabezpečenie na úrovni AES 256.

Komunikácia cez Bluetooth a mobilná aplikácia umožňujú jednoduché ovládanie, pričom môžete prideľovať viaceré oprávnenia (dočasné/stále/opakujúce) na otváranie dverí aj iným používateľom. Vždy však viete, kto a kedy zámok otvoril/zatvoril. Samozrejmosťou je aj integrácia do Z-Wave siete, keď môžete zámok konfigurovať aj vzdialene alebo ho pridávať do rôznych scén. Zariadenie má prémiové vyhotovenie z hliníka a batériové napájanie – 4 batérie typu CR123. Zaujímavosťou je možnosť prepojenia zámku s aplikáciou Airbnb, čím môžete automaticky otvárať vašu nehnuteľnosť aj bez vašej prítomnosti.

Cena: 199,80 EUR
Zapožičal: SmarterHOME.sk

FAB ENTR je ďalší z kategórie inteligentných zámkov. Navonok vyzerá v základnej verzii úplne obyčajne a neodlišuje sa od klasických cylindrických zámkov, ktoré máte v dverách dnes. Zámok obsahuje z druhej strany inteligentnú jednotku, ktorá umožňuje jednoduché dotykové zamykanie a odomykanie a ovládanie pomocou mobilnej aplikácie.

Túto jednotku je potrebné dobíjať raz za 3 – 4 mesiace. Zámok môžete odomykať pomocou kľúča alebo cez mobilnú aplikáciu. K dispozícii je aj doplnkové príslušenstvo na odomykanie pomocou PIN kódu alebo cez snímač odtlačkov prstov. Hlavným lákadlom je však mobilná aplikácia, ktorá umožňuje zdieľať kľúč vo forme SMS alebo WhatsApp správy či cez email. Pomocou aplikácie môžete tiež kontrolovať existujúce elektronické kľúče a manažovať ich. Cena tohto zámku začína na úrovni 360 eur za motorický inteligentný zámok a od 60 eur za cylindrickú vložku.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 10/2017, ako súčasť článku o inteligentnej domácnosti, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE