Philips Hue sú inteligentné žiarovky, ktoré dokážu meniť svoju farbu a vytvárať tak unikátne podsvietenie domácnosti. Dokonca sa zladia aj s televízorom Philips a rozšíria podsvietenie Ambilight na úplne novú úroveň. Nie všetci však potrebujú farebné efekty, a preto sa na trh dostala cenovo dostupnejšia verzia s názvom Philips Hue Lux.

Tá nedokáže meniť farby. Produkuje iba biele svetlo, ktoré si môžete veľmi jednoducho prispôsobiť svojim potrebám – nastavíte si, aby svietilo silnejšie, slabšie a reagovalo na rôzne podnety. V tomto smere je inteligencia žiaroviek prakticky totožná s „plnohodnotným“ modelom Hue.01

Ekosystém zariadenia pozostáva z niekoľkých prvkov. Základom je ovládací panel, ktorý je súčasťou základného setu. Bez neho sú žiarovky nepoužiteľné – resp., nevyužijete ich inteligentné funkcie. Základná súprava s ovládacím panelom a dvoma žiarovkami sa predáva za 99 EUR, samostatné žiarovky stoja 29,90 EUR. S jedným panelom dokážete spárovať až 50 žiaroviek, takže s rezervou pokryjete aj väčšiu domácnosť. Ovládací panel je potrebné pripojiť do elektrickej siete a k Wi-Fi routeru pomocou LAN kábla. Zariadenie komunikuje so žiarovkami automaticky a funguje ako „spojka“ medzi žiarovkou a mobilnou aplikáciou.

Tá je dostupná pre iOS zariadenia aj Android a umožňuje jednoduchú reguláciu svetla. Môžete si nastaviť aj alarm a efekt, ktorý sa aktivuje. V praxi to znamená, že si zvolíte, aby sa svetlá automaticky zapli s ranným budíkom atď. Takisto si môžete uložiť viacero scén, čo je užitočné, ak každej žiarovke nastavíte inú svietivosť. Takýmto spôsobom je možné rýchlo sa prepínať medzi viacerými nastaveniami. Aplikácia sleduje aj polohu mobilného zariadenia, takže je možné definovať akcie pre prípad, že odchádzate a prichádzate domov.

Philips Hue Lux podporuje aj online službu IFTTT. Tá umožňuje jednoduchým spôsobom vytvoriť množstvo podmienok a akcií, ktoré sa majú vykonať. Môžete si napríklad nastaviť, aby žiarovky zablikali, keď má na ďalší deň pršať a podobne. Integráciu IFTTT chválime, potenciál využitia je oveľa bohatší a záleží iba na používateľovi, ako využije a prepojí dostupné služby. IFTTT však niekedy nefunguje bezchybne.

Dodajme, že žiarovky majú svietivosť až 750 lúmenov. Výrobca sľubuje až 80 % úsporu voči bežným žiarovkám. My toto zariadenie chválime za jednoduché a šikovné spárovanie s mobilnými zariadeniami.

Cena: úvodný set 99 EUR, žiarovky 29,90 EUR

Zapožičal: iStores.sk

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit