Používatelia zariadení s operačným systémom iOS sú takmer od jeho uvedenia zvyknutí nato, že je to spoľahlivý, bezpečný a rýchly operačný systém

To je síce pravda, ale! Problém nastal minulý rok, kedy bol oficiálne predstavený iOS vo verzii 11. Na prvý pohľad išlo (stále ide) o skutočný skok, pričom Apple po prvýkrát dovolil a umožnil používateľom prispôsobiť prostredie svojím potrebám. Nie do veľkej miery, ale aj toto bolo niečo, čo si používatelia vážili a tento krok vítali.

Najväčšie zmeny sa dotkli iPadu, kde priniesol iOS 11 úplne nový pohľad na tieto zariadenia. Z iPadu sa razom stal pracovný nástroj a eufória meniť Mac za iPad neutíchla doteraz. Samozrejme, toto riešenie nie je vhodné pre každého. Treba však uznať, že iOS 11 je najlepší iOS v histórii, s ktorým sa nie len iPad, ale aj iPhone stal použiteľným pracovným nástrojom.

Z tej druhej strany sa stal iOS 11 zraniteľnejším, častokrát nestabilným a miestami spomaleným operačným systémom, načo nebol nikto zvyknutí, ani skalní s dlhodobí používatelia. K tomu sa ešte pridala aféra so spomaľovaním procesorov v starších zariadeniach a na rok 2017 bolo „vymaľované“.

Všetko sa má zmeniť už tento rok, k lepšiemu! Vývojové centrum pre softvér iOS dostalo nové zadanie, ktoré nariadil Craig Federighi (Senior viceprezident pre softvérové inžinierstvo). Zadanie je veľmi jednoduché – novinky majú ísť čiastočne bokom, časť z nich sa presunie na rok 2019, pričom tou najväčšou prioritou bude spraviť z iOS opäť stabilný, bezpečný a rýchly operačný systém, presne tak, ako tomu bolo kedysi. Vývojové centrum sa má prioritne zameriavať na odstránenie všetkých nedostatkov, bezpečnostných nedokonalostí a rôznych bugov, ktoré sprevádzajú iOS 11.

iOS 12 mal priniesť viacero noviniek, ktorých sa však dočkáme (pravdepodobne) až budúci rok. Každopádne, novinky budú, ale nie vo veľkom množstve. Podľa dostupných informácií mali byť vylepšené viaceré funkcie – rozšírená realita, položka zdravie, rodičovská kontrola, fotoaparát, fotky a ich zdieľanie, Apple CarPlay, Mail, a tiež domáca obrazovka. Na niektorých z týchto funkcií sa síce stále pracuje, ale väčšina by mala byť presunutá bokom. Informácie pochádzajú z portálu Axios.com, ktorý tvrdí, že ich získal priamo od Craiga Federighiho.

Čo je pravdou sa síce dozvieme, ale až v lete, presnejšie v júni, kedy sa koná konferencia spoločnosti Apple – WWDC 2018. Na nej Apple oznamuje všetky softvérové novinky – iOS, macOS, WatchOS, tvOS.

Zdroj: www.9to5mac.com

Prečítajte si aj:

Aplikácia Files bude zase lepšia. Vďaka Microsoftu

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE