Apple sprístupnil aktualizáciu na novú verziu operačného systému pre iPhony.

iOS 17 je od 18. septembra 2023 dostupný na stiahnutie vo forme aktualizácie pre iPhony radu XS, XR a SE 2. generácie a pre novšie modely. Kompletný zoznam kompatibilných iPhonov nájdete na konci článku.

iOS 17 prináša viacero zlepšení a nových funkcií. Apple vám umožní vytvoriť personalizované pozadie s vašou fotkou alebo iným obrázkom, ktoré sa zobrazí ostatným používateľom s iPhonmi so systémom iOS 17, keď im budete volať. Tento plagát, resp. pozadie, sa zobrazí aj v zozname kontaktov pri vašom zázname.

Ďalšou novinkou pre aplikáciu Telefón je textový prepis v reálnom čase, keď vám niekto volá do hlasovej schránky. Na displeji telefónu vidíte text, čo daný človek hovorí a na základe toho sa môžete rozhodnúť, či hovor prijmete alebo nie. Táto funkcia je momentálne dostupná v USA a Kanade – uvidíme, či ju Apple neskôr sprístupní aj do ďalších krajín.

iOS 17Zdroj: Apple
iOS 17 prináša personalizované pozadie kontaktu, ktoré si vytvoríte a automaticky sa zobrazí ostatným používateľom, zlepšené nálepky a textový prepis volania do hlasovej schránky (táto funkcia však funguje iba v USA a Kanade)

Zlepšené nálepky, NameDrop aj AirDrop

Novinkou v iOS 17 je možnosť odoslať krátke video, pokiaľ niekomu voláte cez FaceTime a dotyčný neprijme váš hovor. Zlepšenia sa dočkala aj aplikácia Správy. Vďaka novej funkcii Check In môžete jednoducho a pohodlne informovať vašich blízkych, či prídete na určité miesto včas.

iOS 17 tiež automaticky prepíše hlasové správy do textovej podoby a prináša nové možnosti práce s nálepkami – môžete si ich jednoducho vytvoriť z vašich fotiek. Nové funkcie nálepiek nie sú obmedzené iba na systémovú aplikáciu Správy, ale môžete ich využiť aj v aplikáciách tretích strán. Niektoré z nových funkcií nálepiek pribudnú až v ďalších verziách systému iOS 17.

Apple zakomponoval do iOS 17 aj rýchle zdieľanie kontaktu cez NFC. Stačí priložiť dva iPhony k sebe, resp. iPhone a Apple Watch a môžete si s druhým používateľom vymeniť vaše telefónne čísla a/alebo emaily. Táto funkcia sa nazýva NameDrop. A podobne bude fungovať aj AirDrop – stačí priložiť dva iPhony k sebe, aby sa aktivoval prenos súborov.

iOS 17Zdroj: Apple
iOS 17 obsahuje funkciu Check In, ktorá funguje cez systémovú aplikáciu Správy a vašich blízkych upozorní, keď sa dostanete na určené miesto

Lepší Autocorrect a offline mapy

Apple zdokonalil funkciu Autocorrect, avšak to sa týka iba niektorých jazykov a slovenčina či čeština medzi nimi nie sú. Z ďalších noviniek spomeňme možnosť vytvoriť si profily v prehliadači Safari (napr. pracovný a súkromný), väčší dôraz na súkromie v režime Anonymného okna či automatické vyplnenie overovacích kódov, ktoré vám prídu emailom do systémovej aplikácie Mail.

Pre niektorých používateľov je veľkou novinkou podpora offline máp v aplikácii Mapy. Do telefónu si môžete stiahnuť offline mapy pre oblasť, ktorú si označíte – funguje to podobne ako v prípade Google Máp. A so Siri už môžete po novom komunikovať frázou „Siri, povel“. Netreba už teda hovoriť „Hey Siri“, ale iba „Siri“. Platí to však iba v prípade, že so Siri komunikujete po anglicky.

iOS 17 tiež prináša interaktívne widgety na domovskej alebo uzamknutej obrazovke a nové zdravotné funkcie v aplikácii Zdravie – možnosť značiť si vašu aktuálnu náladu, aby ste mali lepší prehľad o vašom mentálnom zdraví a funkcie, ktoré majú znížiť riziko vzniku krátkozrakosti. iPhone vás vďaka tomu upozorní, ak ho držíte príliš blízko pred očami.

iOS 17Zdroj: Apple
iOS 17 prináša nové funkcie do aplikácie Zdravie a podporu pre offline mapy

Nová aplikácia Journal a nový StandBy režim

Dvoma veľkými novinkami v iOS 17 je nová aplikácia Journal, ktorá slúži na písanie denníka, a režim StandBy, ktorý ponúka nové spôsoby využitia iPhonu, keď ho práve nepoužívate, alebo ho nabíjate. Aplikácia Journal však nie je dostupná v úvodnej verzii systému iOS 17.0 a Apple ju sprístupní neskôr v tomto roku.

Apple s aplikáciou Journal priamo konkuruje mnohým aplikáciám na písanie denníkov, ktoré si môžete stiahnuť z obchodu App Store. Výhodou tejto aplikácie je, že je dostupná zadarmo a že je naplno integrovaná do systému iOS. Znamená to, že sa vám môžu zobraziť odporúčania na tvorbu príspevku do denníka na základe fotiek, hudby, ktorú počúvate, či vášho cvičenia.

Vďaka tomu si do príspevkov môžete zakomponovať viacero premenných a lepšie tak zrkadliť svoje aktuálne pocity a vyhodnocovať, čo ich spôsobuje. Journal ponúka end-to-end šifrovanie, dáta sú uložené iba vo vašom zariadení a môžete si aplikáciu uzamknúť, aby sa k nej nedostali nepovolaní ľudia.

Režim StandBy premení iPhone na stolný budík, ktorý zobrazuje čas, Live Activities alebo widgety. Pre túto novú funkciu budú výborné všemožné MagSafe držiaky.

iOS 17Zdroj: Apple
iOS 17 obsahuje novú aplikáciu Journal na písanie denníka. Tá však pribudne neskôr do konca roka 2023

Zoznam iPhonov, ktoré dostanú iOS 17

Aktualizácia na iOS 17 je k dispozícii pre tieto iPhony:

  • iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro, iPhone 14 Pro Max
  • iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max
  • iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max
  • iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max
  • iPhone XS, iPhone XS Max
  • iPhone XR
  • iPhone SE 2. a 3. generácie
iOS 17Zdroj: Apple
iOS 17: Funkcia StandBy premení váš iPhone na stolný budík

Zdroj: Apple

Prečítajte si aj:

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit