Apple zdražil základný iPad a tým pádom odstránil jeho hlavnú výhodu.

Už niekoľko rokov bolo nepísaným pravidlom, že ak ste si chceli kúpiť kvalitný tablet na bežné používanie, stačil vám základný iPad. Ten sa dal zohnať za cenu na úrovni 300 až 350 eur (postupne sa táto cena zvyšovala na 379 eur) a išlo o bezkonkurenčné zariadenie, ktoré z hľadiska pomeru cena/výbava nemalo dlhú dobu konkurenciu ani v segmente Androidu – až dokedy neprišiel Xiaomi Pad 5.

Rok 2022 to však zmenil. Apple predstavil 10. generáciu svojho základného iPadu, verziu pre rok 2022, a zvýšil jeho cenu z 379 eur na 579 eur. Je pravda, že pod vyššiu slovenskú cenu sa podpísala aj celková situácia vo svete a najmä pokles hodnoty eura voči doláru, avšak to nič nemení na tom, že základný iPad prišiel o svoju hlavnú výhodu.

iPad 10. generácie (2022)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
iPad 10. generácie (2022)

S novým dizajnom, ale…

Hlavným lákadlom nového iPadu je jednoznačne nový dizajn, ktorý sa konečne vyrovnal drahším iPadom. 10,9-palcový IPS displej s relatívne tenkými rámikmi pôsobí sviežim dojmom a poskytuje výborný používateľský zážitok. Ak by som mal zadefinovať jeden dôvod, prečo som rád bral nový iPad do ruky, tak to bol práve dizajn.

Rozmery iPadu sú 248,6 × 179,5 × 7 mm a hmotnosť je 477 gramov. Pre porovnanie, iPad Air 4. aj 5. generácie majú o 1 mm menšie všetky tri rozmery a hmotnosť 458, resp. 461 gramov. Rozlíšenie displeja je 2360 × 1640 pixelov, maximálny jas je 500 nitov. Obnovovacia frekvencia je iba 60 Hz, čo už dnes považujem za nedostatok, keďže aj 250-eurový Redmi Pad ponúka 90 Hz displej. V rámci bežného používania tento rozdiel reálne pocítite.

Bohužiaľ, aj napriek novému dizajnu si iPad 10. generácie zachováva svoje tradičné obmedzenia, ako je fakt, že nemá laminátovaný displej s anti-reflexnou povrchovou úpravou, a že má (možnože softvérovo) obmedzené farebné pokrytie na priestor sRGB. Rozumiem, že Apple musí odlíšiť základný iPad od iPadu Air, avšak aj vzhľadom na vyššiu cenu základného iPadu sú tieto obmedzenia kontraproduktívne.

iPad 10. generácie (2022)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
iPad 10. generácie (2022) má 10,9-palcový IPS displej s relatívne tenkými rámikmi

Podpora pre Apple Pencil 1. generácie

Ak si kúpite tablet za takmer 600 eur, pravdepodobne ho nechcete využívať iba na surfovanie internetom – na takýto účel vám postačí aj starší iPad alebo lacnejší Android tablet. Bohužiaľ, hlavnú pridanú hodnotu iPadov, podporu stylusu Apple Pencil, nevyužíva iPad 10. generácie naplno. Rovnako ako jeho predchodcovia má podporu dotykového pera obmedzenú iba na jeho 1. generáciu.

Pokiaľ už toto dotykové pero vlastníte, na to, aby ste Apple Pencil spárovali, budete potrebovať špeciálny USB-C na Lightning adaptér. Treba ho dokúpiť samostatne za 10 eur. Druhou premennou je fakt, že displej nie je laminátovaný, čo čiastočne ovplyvňuje aj zážitok z písania poznámok, ktorý zaostáva za drahšími iPadmi. Pokiaľ Apple Pencil 1. generácie ešte nevlastníte, aktuálne sa dodáva verzia s USB-C adaptérom v balení. Overte si teda, či verzia, ktorú budete kupovať, obsahuje adaptér v balení.

Počas testovania som používal iPad 10. generácie s dotykovým perom Logitech Crayon, čo je lacnejšia alternatíva pre Apple Pencil 1. generácie. Táto kombinácia je vhodná na neprofesionálne kreslenie či anotovanie dokumentov, avšak poznámky rukou sa mi písali trochu ťažkopádne a celkový zážitok zaostával aj za konkurenčnými a lacnejšími tabletmi so systémom Android.

Výhoda ceruzky Crayon spočíva v tom, že ju s iPadom (2022) spárujete bez potreby špeciálneho adaptéra. Pokiaľ zvažujete kúpu iPad (2022) + Apple Pencil 1. generácie, vyskúšajte si najskôr zážitok z písania, resp. kreslenia v niektorom z obchodov. Osobne by som však zvažoval priplatiť si za kombináciu iPad Air (2022) + Apple Pencil 2. generácie s podporou bezdrôtového nabíjania a magnetického prichytenia k tabletu.

iPad 10. generácie (2022)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
iPad 10. generácie (2022) som používal s ceruzkou Logitech Crayon

S novou selfie kamerou

iPad 10. generácie poháňa procesor Apple A14 Bionic v kombinácii so 4 GB RAM. Tablet je k dispozícii so 64 GB a 256 GB úložiskom vo Wi-Fi a 5G verzii. Súčasťou základného balenia je pletený USB-C kábel a 20 W napájací adaptér. Výsledky testov rôznych benchmarkov nájdete na konci recenzie v tabuľke.

S výnimkou 5G konektivity má iPad (2022) takmer totožné vnútornosti ako iPad Air 4. generácie z roku 2020. Kľúčovou novinkou iPadu 10. generácie je selfie kamera, ktorá má rozlíšenie 12 Mpx a je umiestnená na širšej hrane. Znamená to, že iPad (2022) je prvý iPad, ktorý je navrhnutý, aby ste ho pri videohovoroch používali v režime na šírku.

Túto zmenu chválim a je to jedna z mála vecí, za ktorú si iPad (2022) zaslúži pochvalu. V prípade vyšších radov iPadu bude musieť Apple najskôr vyriešiť to, ako presunúť kameru do širšej hrany a zároveň zachovať podporu magnetického prichytenia pera Apple Pencil 2. generácie.

iPad 10. generácie (2022)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
iPad 10. generácie (2022) má selfie kameru v širšej hrane

Tradičný používateľský zážitok

Ignorujúc už spomenuté pripomienky – iPad (2022) ponúka štandardný používateľský zážitok, aký očakávate od iPadu. Operačný systém iPadOS sa postupne zlepšuje a jeho 16. generácia obsahuje nové prvky pre jednoduchšie používanie viacerých aplikácií na jednej obrazovke.

V prípade iPadu (2022) síce nevyužijete funkciu Stage Manager, avšak môžete si vytvoriť dvojice aplikácií a prepínať sa medzi nimi ťuknutím na tri bodky v strede horného riadka. Tento nástroj uľahčuje používanie viacerých aplikácií v rôznych režimoch v porovnaní s pôvodnou implementáciou multitaskingu a je k dispozícii pre všetky iPady s iPadOS 15 a novším.

iPad 10. generácie má displej s pomerom strán 4,3 : 3 (alebo takmer 13 : 9). Z praktického hľadiska oceňujem väčšiu šírku spodnej a hornej hrany (v režime tabletu na výšku) v porovnaní s väčšinou Android tabletov, ktoré bývajú užšie. V tomto smere má iPad navrch a v kombinácii s lepšou optimalizáciou používateľského rozhrania viacerých aplikácií som to ocenil pri bežnom používaní, pri práci s dokumentmi a aj pri surfovaní webom.

iPad 10. generácie (2022)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
iPad 10. generácie (2022)

Ďalšie drobnosti, ktoré by ste mali vedieť

iPad 10. generácie nepodporuje zobrazenie HDR obsahu v aplikácii Netflix. Výdrž batérie dosahuje 10 hodín surfovania, resp. sledovania videa. Je to štandard v segmente iPadov. Nabitie trvá niečo cez 2 hodiny. USB-C port využíva štandard USB 2.0, takže prenosové rýchlosti sú pomalé. Väčšine používateľov to asi nebude vadiť.

Reprodukciu zvuku zabezpečujú dva reproduktory a jej kvalita je dobrá – objektívne však treba povedať, že niektoré lacnejšie Android tablety znejú lepšie. iPad (2022) podporuje Wi-Fi 6 a Bluetooth 5.2 konektivitu a je kompatibilný s oficiálnou Apple klávesnicou Magic Keyboard Folio.

Ak by ste chceli využívať iPad (2022) aj na prácu a to v plnej výbave, tak sa jeho cena citeľne predraží. Tablet stojí od 579 eur, za Apple Pencil 1. generácie zaplatíte 119 eur, 10 eur za redukciu a ďalších 299 eur za Magic Keyboard Folio. V kompletnej výbave sa tak dostanete na úroveň 1000 eur. Škoda len, že systém iPadOS nepodporuje kontrolu slovenskej gramatiky.

iPad 10. generácie (2022)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
iPad 10. generácie (2022)

Verdikt

iPad (2022) je v princípe dobrý iPad. Je však drahý a nie som si úplne istý, komu je určený. Ako už bolo spomenuté, hlavným lákadlom základného iPadu bola jeho cena. Dal sa zakúpiť za 350 eur a ponúkal dobrý používateľský zážitok z hľadiska bežného používania.

Nový iPad 10. generácie však stojí 580 eur a viac a neviem, ktorý z bežných a nenáročných používateľov si ho zakúpi za túto cenu. Tí skôr dajú prednosť iPadu 9. generácie, ktorý mierne podražel a dnes zaň zaplatíte cca 400 eur. Z pohľadu náročnejších používateľov môže byť cena 10. generácie akceptovateľná, avšak obmedzenia tabletu v porovnaní s iPadom Air (2022) či iPadom Air (2020) sú citeľné.

Apple to však má vymyslené dobre a staršie iPady, ktoré už nie sú oficiálne v predaji, je pomerne náročné kúpiť. Pretože, ak by bol dnes v predaji aj iPad Air (2020), ten by som odporučil ako výhodnejšiu kúpu s výnimkou používateľov, ktorí nepotrebujú dotykové pero a chcú mať prednú kameru v širšej hrane.

A pokiaľ by Apple umelo nezvýšil cenu iPadu Air (2022), tak ten by som takisto odporučil zvážiť – pôvodne stál 679 eur a za príplatok 100 eur (by) ponúkal citeľne lepší zážitok aj výbavu. Dnes je však jeho oficiálna cena 769 eur.

Cena: od 579 eur

iPad 10. generácie (2022) si môžete zakúpiť napríklad v obchode iStores.

iPad 10. generácie (2022)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
iPad 10. generácie (2022) má snímač odtlačkov prstov v hornom napájacom tlačidle

Páči sa nám

  • Konečne moderný dizajn na úrovni ostatných iPadov
  • Celkový používateľský zážitok je štandardne na vysokej úrovni
  • Selfie kamera v širšej hrane zvyšuje komfort a kvalitu videohovorov
  • Dobrá výdrž a dostatočne rýchle nabíjanie
  • Výborná softvérová podpora z hľadiska budúcich aktualizácií systému iPadOS

Nepáči sa nám

  • iPadOS nepodporuje kontrolu slovenskej gramatiky
  • Displej nie je laminatovaný ani anti-reflexný
  • Iba 60 Hz obnovovacia frekvencia
  • Výrazné medzigeneračné zdraženie

Technické špecifikácie:

 iPad 10. generácie (2022)
Operačný systémiPadOS 16.1
Formát SIM kartynie (Wi-Fi) / nanoSIM, eSIM (5G verzia)  
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 64 (testovaný model)
Procesor [max. frekvencia]Apple A14 Bionic, 6-jadrový, až 3 GHz
Displej, počet farieb, HDRIPS, 16 miliónov, nie
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]10,9 / 2360 × 1640, 13 : 9, 60 Hz
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.2, Wi-Fi 6, nie, nie, nie
Hlavný fotoaparát / video12 Mpx, (f/1.8), 4K, 60 fps
Predný fotoaparát / video12 Mpx, (f/2.4), Full HD, 60 fps
Batéria7606 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]248,6 × 179,5 × 7 / 477
NabíjanieUSB-C, 20 W
Cena v dobe uvedenia na trh579 eur
Benchmarky 
AnTuTu Benchmark705727
Geekbench CPU Single-Core / Multi-Core1568 / 4055
Geekbench Metal12314
3DMark Wild Life Extreme2167 / 92,2 % stabilita

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit