Koncept ukazuje, ako by Apple mohol vylepšiť prostredie widgetov v iPadOS.

Apple pred pár dňami predstavil novú domovskú obrazovku pre používateľov iPhone s iOS 14, ktorá dostáva widgety. Tie je možné premiestniť na domovskú obrazovku priamo k ikonám.

Rovnaká skúsenosť však nie je dostupná pre iPady. Aj keď to spoločnosť Apple ani pri konečnom vydaní iPadOS 14 pravdepodobne nezmení, dizajnér Parker Ortolani vytvoril koncept, ktorý ukazuje, ako by Apple mohol vylepšiť prostredie miniaplikáciami v iPadOS. V súčasnosti na iPadOS 14 môžu používatelia pridávať widgety iba v špecifickej oblasti prvej stránky úvodnej obrazovky. Aj keď sú tieto miniaplikácie rovnaké ako v systéme iOS 14, nemožno ich usporiadať spolu s ikonami aplikácií.

Koncept predstavuje modulárnu domovskú obrazovku, na ktorej môžu používatelia umiestňovať aplikácie a widgety kdekoľvek, dokonca aj tesne vedľa seba. „Widget Tray“ je možné posúvať, aby sa uľahčila reorganizácia, a používatelia iPadu by tiež mohli v novom prostredí používať Knižnicu aplikácií potiahnutím z dolnej časti obrazovky

Ďalším aspektom, ktorý sa prejavuje v koncepte je nové „Menu Pro“, v ktorom môžu používatelia rýchlo pristupovať k nastaveniam systému, podobne ako v ponuke Apple na MacOS. Riadiace centrum tiež vyzerá skôr ako verzia MacOS Big Sur namiesto vyplnenia celej obrazovky iPadu.

Apple zatiaľ neponúka plnohodnotné widgety pre iPadOS 14 pravdepodobne kvôli zložitosti prostredia OS, ktorý dokáže pracovať v režime na výšku aj na šírku. Očakávame však, že niečo podobné tomuto konceptu uvidíme už budúci rok v iPad OS 15.

Zdroj: ParkerOrtolani, 9to5mac

Prečítajte si aj:

Najlepšie smartfóny do 300 eur (Leto 2020)

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.