Vyberáte nový smartfón? Možno sa inšpirujete v našom zozname, ktorý pravidelne aktualizujeme.

Často nám do redakcie píšete otázky, ktoré súvisia s výberom nového smartfónu. Obvykle nemáte predstavu o tom, čo by mal telefón ponúkať a tak jedinou pomôckou, od ktorej sa môžeme odraziť, je váš rozpočet. Preto sme si povedali, že pre vás vytvoríme zoznam smartfónov v určitej cenovej kategórii, ktorý budeme pravidelne aktualizovať – štyrikrát do roka.

V tomto zozname nájdete niekoľko telefónov, ktorých kúpu by sme zvažovali aj my, ak by sme si teraz vyberali nový smartfón do určitej ceny. V zozname nájdete nielen tohtoročné novinky ale možnože aj minuloročné modely, ktoré zlacneli, avšak stále stoja za pozornosť a to aj v priamom porovnaní s novšími zariadeniami.

Cieľom tohto článku je priniesť rýchly prehľad aktuálnej ponuky na trhu a tak sa k jednotlivým telefónom budeme vyjadrovať iba v krátkosti a zhrnieme hlavné dôvody, prečo stojí telefón za zváženie. Takisto vás odkážeme na našu recenziu, v ktorej nájdete ďalšie informácie, pokiaľ by ste ich potrebovali. Telefóny uvádzame v abecednom poradí.

Motorola One Fusion+ (odkaz na článok s ďalšími informáciami)

Motorola One Fusion+ je novinka od Motoroly, ktorú práve testujeme v redakcii a prvé dojmy sú veľmi kladné. V porovnaní s ostatnými telefónmi, ktoré spomíname v článku, sa toto zariadenie odlišuje vysúvacou selfie kamerou. V displeji sa tak nenachádza žiaden výrez ani diera.

Motorola One Fusion+ poteší aj čistým Androidom, dlhou výdržou batérie vďaka 5000 mAh batérii a slušnou výbavou na čele s procesorom Snapdragon 730. Novinka sa nemusí hanbiť ani za fotoaparát so 64 Mpx hlavným senzorom. Ďalšie informácie prinesieme v recenzii.

Prečo si kúpiť Motorola One Fusion+?

  • chcete displej bez výrezu či diery
  • chcete telefón s dlhou výdržou a dobrým fotoaparátom
  • chcete čistý Android
motorola one fusion+

motorola one fusion+

Realme 6 (odkaz na recenziu)

Realme je nový čínsky tiger na slovenskom trhu, ktorý chce napodobniť úspech ostatných výrobcov, ako je Xiaomi či Huawei. Realme 6 je výborne vybavený telefón, ktorý patrí celkovo k tomu najlepšiemu, čo je dnes k dispozícii na trh v cene do 300 eur. Za jeho hlavného konkurenta považujeme Xiaomi Redmi Note 9 Pro, pričom sa budete rozhodovať podľa preferencie značky či procesora – Xiaomi poháňa Snapdragon, Realme 6 využíva MediaTek.

Telefón od Realme však ponúka veľmi slušnú výbavu vzhľadom k cene, pričom do pozornosti dávame najmä 8 GB RAM, 128 GB úložisko a 30 W rýchle nabíjanie v kombinácii s 4300 mAh batériou – to všetko v cene do 300 eur. A kvalitný je aj fotoaparát.

Prečo si kúpiť Realme 6?

  • chcete 30 W rýchle nabíjanie a displej s obnovovacou frekvenciou 90 Hz
  • hľadáte telefón s výborným pomerom cena/výbava
  • ponuka aktuálnych značiek vám nevyhovuje a chcete vyskúšať niečo nové
realme 6

realme 6

Samsung Galaxy A41 (odkaz na recenziu)

Samsung A41 láka hlavne značkou a pravdepodobne pôjde o častú voľbu, pokiaľ kupujete telefóny u operátora a chcete prejsť na nový model od tohto výrobcu. V porovnaní s ostatnými telefónmi v článku dávame do pozornosti najmä kompaktné rozmery zariadenia – Galaxy A41 má 6,1-palcový displej. A rovnako upozorňujeme na jeho kvalitný Super AMOLED panel.

Galaxy A41 tiež poteší nízkou hmotnosťou iba 152 gramov. Ostatné parametre sa výraznejšie neodlišujú od bežného štandardu v tejto cenovej kategórii.

Prečo si kúpiť Samsung Galaxy A41?

  • vadia vám veľké displeje a hľadáte ľahký a kompaktný telefón
  • chcete Super AMOLED displej
  • chcete nový telefón od Samsungu
samsung galaxy a41

Samsung Galaxy A41

Xiaomi Redmi Note 9 Pro (odkaz na článok s ďalšími informáciami)

Redmi Note 9 Pro od Xiaomi už tradične láka veľmi atraktívnym pomerom cena/výbava. Telefón je v predaji vo verzii so 64 GB úložiskom za 270 eur a za túto cenu ponúka najväčší displej v rámci telefónov v tomto článku. Ponúka tiež slušný výkon, všestranný zadný fotoaparát a dlhú výdrž batérie s 30 W rýchlym nabíjaním.

Jednoducho – toto je ašpirant na ideálnu kombináciu výbava/výdrž/cena a pokiaľ ste už v minulosti používali Xiaomi smartfóny a chcete ostať verní tejto značke, máte rozhodnuté. K dispozícii je tiež 128 GB verzia za 330 eur.

Prečo si kúpiť Xiaomi Redmi Note 9 Pro?

  • chcete najväčší displej v cene do 300 eur
  • ste fanúšikom značky Xiaomi a vyberáte si nový telefón
  • hľadáte ideálnu kombináciu výbava/výdrž/cena
Xiaomi Redmi Note 9 Pro

Xiaomi Redmi Note 9 Pro. Zdroj: Xiaomi

Cena mierne nad 300 eur

Huawei nova 5T (odkaz na recenziu)

V cene do 300 eur nájdete minuloročný Huawei P30 lite aj tohtoročný Huawei P40 lite, ktorý je vydarený kus hardvéru, avšak neobsahuje Google služby a to môže byť pre niekoho problém. S cenou na úrovni 330 až 350 eur je však aktuálne k dispozícii Huawei nova 5T a to je telefón, ktorý sme si počas testovania zamilovali a odporúčame ho každému – fanúšikom značky Huawei a aj používateľom, ktorí doteraz Huawei telefón nepoužívali.

Huawei nova 5Tvýbornú ergonómiu a pomerne kompaktné rozmery 154 × 74 × 7,9 mm a hmotnosť 174 gramov. Telefón ponúka výborný výkon a rozumnú hardvérovú výbavu. Poteší aj 22,5 W rýchle nabíjanie a štvoritý zadný fotoaparát veľmi dobrej kvality. Vo výbave tohto telefónu sú tiež Google služby, ktoré budú fungovať aj naďalej a aktuálne je k dispozícii už aj aktualizácia na Android 10. 

Prečo si kúpiť Huawei nova 5T?

  • chcete šikovný telefón v cene okolo 300 eur s atraktívnym pomerom cena/výbava
  • chcete Huawei telefón s Google službami
  • preferujete snímač odtlačkov prstov na bočnej hrane
Huawei nova 5T

Huawei nova 5T

iPhone 7 (odkaz na recenziu)

Myslíme si, že za 300 až 340 eur si dnes môžete kúpiť lepšie telefóny, ako je 4 roky starý iPhone. Do nášho zoznamu sme však iPhone 7 zaradili kvôli tomu, že niektorých používateľov bude tento telefón lákať. Budú túžiť po tom, aby vlastnili iPhone, alebo chcú používať systém iOS, pretože sú Android alergickí – v takýchto dvoch prípadoch vaše rozhodnutie akceptujeme. Avšak v takomto prípade vám odporúčame, aby ste ešte chvíľu šetrili a kúpili si rovno iPhone SE (2020).

Ak sa však pozrieme na iPhone 7 z technologického hľadiska a porovnávame ho s ostatnými telefónmi v tomto článku, potom nevidíme dôvod, prečo si zastaraný iPhone kupovať. Všetky vyššie uvedené telefóny vám prinesú plynulejšiu prevádzku, dlhšiu výdrž, kvalitnejší a všestrannejší fotoaparát, väčší displej a dlhšiu životnosť.

Prečo si kúpiť iPhone 7?

  • lebo chcete vlastniť iPhone
  • lebo preferujete iOS a neznášate Android
  • lebo hľadáte malý telefón a nemáte peniaze na iPhone SE (2020)
iPhone 7

iPhone 7

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit