Uplynulý piatok bol dňom, kedy sa začali oficiálne predávať nové iPhony a Slovensko bolo v prvej vlne predajov, čo je taký malý historický moment. Stalo sa tak poprvýkrát a my sa z toho tešíme. Prečo sa tešíme? Lebo sme mohli od tohoto dňa začať s testovaním!

Tak sa poďme pozrieť na to, aké dojmy v nás stihol nový iPhone 11 Pro Max zanechať počas víkendu (komplexnejšia recenzia bude neskôr). Ako prvé, čo nám pri prvom pohľade na nový iPhone napadlo – veď to je celkom pekné zariadenie. A to uznal aj náš Ondrej, čo je pre Apple celkom úspech. V skutočnosti sú všetky nové iPhony trošku krajšie ako na fotografiách. Dokonca ani fotoaparát nevytŕča až tak, ako sa môže na prvý pohľad zdať – vytŕča menej ako v prípade predchodcu! Na stole sa nehúpe, tak môžete pokojne spávať.

Už žiadne odtlačky prstov! Z pohľadu dizajnu sa toho až tak veľa nezmenilo, ale keď ho vezmete do rúk, tak okamžite zistíte, že ide o nový model. Zadné matné sklo, ale i to predné, by malo byť tvrdšie (Apple hovorí, že najtvrdšie), ale to skúšať nebudeme – jedine, ak budeme mať na YouTube 2 milióny odberateľov – je to iba na vás :). Matná úprava má jednu skvelú vlastnosť – žiadne odtlačky prstov sa na tento povrch nechytajú a vždy vyzerá ako nový, čo nás potešilo. Okrem toho sa lepšie drží a na počudovanie aj menej šmýka z rúk. Ďalšou novinkou je zvýšenie odolnosti voči vode a prachu – ponorenie do hĺbky 4 metrov po dobu 30 minút (platí iba pre sladkú vodu).

Zmenila sa aj pozícia loga Apple, ktoré je teraz v strede, aby to v kombinácii s „trojplatničkou“ ladilo. Tým sme mali na mysli nové usporiadanie zadných fotoaparátov, ktoré sú celkom tri. K nim sa dostaneme za chvíľku. Z prednej strany žiadny viditeľný rozdiel nie je, stále je to dizajn, ktorý započal modelom „X“. Prívlastok XDR Retina je skôr marketingovým bonusom ako reálnym prínosom pre používateľa.

„iPhone 11 Pro Max – 6,5” Super Retina XDR displej (HDR displej – OLED technológia) s rozlíšením 2688×1242 Px (458 ppi) a kontrastným pomerom 2 000 000:1. Samozrejmosťou je TrueTone technológia, široký farebný rozsah P3, haptická odozva, maximálny jas na úrovni 800 nitov (HDR až 1200 nitov) a odolnejšie krycie sklo s oleofóbnou vrstvou.“  

V porovnaní s predchodcom vidieť malý rozdiel vo farebnom podaní a trošku vyššom jase (aj čitateľnosťou na slnku), ale určite to nie je dôvod na prechod z XS na rad 11. Vidíte to iba vtedy, ak dáte obe zariadenia vedľa seba – a aj to nie vždy. Každopádne má 6,5“ XDR Retina displej výborné rozlíšenie a takmer čokoľvek na ňom vyzerá dobre. Čo sa týka celkového spracovania telefónu, tak v tomto smere nemáme novinke čo vytknúť, všetko je na svojom mieste a vypracovanie je skutočne precízne. Rozloženie ovládacích prvkov zostalo zachované.

O výkon vlajkovej lode sa stará nový procesor A13 Bionic + neural engine tretej generácie. Ten má byť, ako inak, podstatne výkonnejší ako predchodca – A12 Bionic. Kapacita pamäte RAM zostala zachovaná – 4GB a pamäťové verzie sú tri – 64, 256 a 512 GB. Je smutné, že Apple aj v roku 2019 začína s tak malou kapacitou. Stále patrí medzi najdrahších predajcov pamäte! My máme na test 64 GB verziu, s ktorou si vystačíte iba v tom prípade, ak ste nenáročný používateľ alebo aktívne využívate (platíte) iCloud, čo je náš prípad. Dá sa s tým žiť, ale má to svoje obmedzenia.

Teraz k tomu výkonu – iPhone 11 Pro Max je bez pochýb extrémne výkonné zariadenie, na ktorom môžete vykonávať akúkoľvek činnosť alebo hrať akúkoľvek hru bez toho, aby ste mali pocit absencie výkonu. No ale to isté platí aj pre minuloročný iPhone XS Max. Výkonu je dostatok, ale dôvod na prechod z minuloročného modelu to určite nie je. Ak ste vlastníkmi iPhonu X a starších zariadení, tak tam to už trošku zmysel dáva. Aj tak väčšina používateľov využije jeho potenciál max. na 50%. V čom sme postrehli reálny posun je rýchlosť modernizovaného FaceID, ktoré reaguje veľmi rýchlo aj za zhoršených podmienok (okuliare, čiapka a pod.). Zostatok výhod a noviniek prislúcha najmä novému iOS 13, o ktorom sme už písali viackrát (iOS 13 v praxi / iOS 13 časť 2) a dostanú ho aj staršie zariadenia.

To najpodstatnejšie je fotoaparát. Apple sa tento rok zameral hlavne na fotografiu/video a ten posun je reálne poznať. Okrem toho sme sa konečne dočkali aj ultraširokouhlého snímača. Základom je klasický širokouhlý snímač s rozlíšením 12 Mpx (26 mm), clonou f/1,8 a optickou stabilizáciou obrazu. Tento objektív má 6 členov a 100% Focus Pixels (lepšie zaostrovanie). Druhý snímač je ultra-širokouhlý (13 mm) s rozlíšením 12 Mpx, clonou f/2,4 a zorným polom 120°. Tento objektív je 5 členný a nemá optickú stabilizáciu obrazu. Posledný snímač je teleobjektív s rozlíšením 12 Mpx (52 mm), clonou f/2,0 a optickou stabilizáciou obrazu. Tento snímač je 6 členný a ponúka 2-násobné priblíženie. Predný TrueDepth fotoaparát ma 12 Mpx, čo je oproti predchodcovi (7 Mpx) reálny posun.

Vo výsledku ponúkajú oba „Pro“ modely 4-násobný optický zoom: 2 x oddialenie + 2 x priblíženie. Vylepšením prešiel aj portrétny režim, ale hlavnou novinkou je nočný režim, ktorý sa zapína automaticky, ale ak ho použiť nechcete, tak sa dá jednoducho vypnúť. Novinkou je aj inovovaná technológia spájania fotografií v kombinácii so smartHDR, čo vo výsledku znamená, že ide o výpočtovú fotografiu. Funkcia Deep Fusion spája 9 snímok s odlišnou expozíciou, čoho výsledkom je takmer dokonalá mobilná fotografia s minimom šumu a maximom detailov.

Aká je realita? Fotoaparáty sú skutočne prekvapením a posun oproti predchodcom reálne poznať. Je vidieť väčší zásah HDR a softvéru do výslednej fotky, ktorá vyzerá zvyčajne veľmi dobre – ponúka živé farby, ktoré sa snažia korešpondovať s realitou a veľmi pekné detaily. Ak fotíte spôsobom: „vytiahnem, cvaknem a nerozmýšľam nad tým“, tak prechod na rad 11 nemá zmysel. Ak fotíte mobilom často a viete sa s tým pohrať, tak to zmysel dáva.

Portrétny režim síce prešiel vylepšením, ale extra rozdiel oproti XS Max to nie je. Skôr sú tu aplikované vyššie uvedené zásahy HDR a DeepFusion, čo znamená, že fotka je na pohľad krajšia. Orezanie objektov je veľmi podobné a stále nie dokonalé (v tomto je majster Google Pixel 3). Každopádne sa dá vytvoriť pekný portrét aj vtedy, keď sa veľmi nesnažíte, čo je výhodou.

Portrétny režim

Badateľný rozdiel sme takmer okamžite spozorovali na výsledkoch z predného 12 Mpx TrueDepth snímača. Selfie fotografie sú podstatne krajšie, majú viac detailov, krajšie farby a naopak menej artefaktov a šumu. Rovnakým podielom je rozdiel poznať aj vo video zázname prednou kamerou. Okrem toho je novinkou možnosť nahrávať spomalené video prednou kamerou („slofi“), čo využijete v priemere 2 krát do roka :).

Počas víkendu sme natočili aj pár videí, čoho výsledkom je pár poznatkov. Tým prvým je posun v oblasti stabilizácie, ktorá pracuje viditeľne lepšie ako v prípade iPhone XS Max. Trasenie je veľmi slušne eliminované, čo milovníkom mobilného videa pomôže vytvárať uhladenejšie zábery. Taktiež nechýba ani možnosť plynulého prechodu z ultraširokouhlého snímača až po teleobjektív počas natáčania videa, čo vyzerá veľmi dobre. Prechod poznať iba minimálne – ak sa na to zameriate. Novinkou je aj zoom nahrávania zvuku, no to vyskúšame až v porovnaní s konkurenciou.

Dve TOP vylepšenia tohtoročného modelu – ultraširokouhlý snímač a nočný režim!

Začneme tým prvým – širokáč jablku jednoznačne chýbal a konečne je tu! Fotenie s týmto objektívom dodá fotografii úplne iný rozmer a atmosféru, ale hlavne zachytíte viac scény navôkol, čo je veľmi dôležité. Výsledné fotografie sú veľmi pekné, ale čakali sme trošku menej skreslenia. Nie vždy je evidentné, ale občas ho celkom poznať, čo nás prekvapilo. Treba počítať aj s tým, že clona  je na úrovni f/2.4, takže večerné fotky budú tmavšie – širokouhlý snímač má uhol záberu 120° a nepodporuje nočný režim! Inak sme s týmto objektívom spokojní, ale až porovnanie s konkurenciou ukáže, kto je kráľ fotografie – máte sa načo tešiť.

Podľa nás je tým najzásadnejším posunom nočný režim. Povedzme na rovinu, iPhone nikdy nefotil v noci tak pekne ako konkurencia. To sa teraz zmenilo – všetky novinky majú špeciálny nočný režim, ktorý pracuje zväčša automaticky, ale ak to potrebujete, tak si môžete zmeniť „expozičný čas“ – 1 až 10 sekúnd. Ak nebudete chcieť nočný režim využívať vôbec, tak sa dá jednoducho vypnúť.

My však veríme, že ho používať budete, nakoľko pracuje veľmi pekne a aj z ruky sa dá odfotiť takmer v úplnej tme celkom pekná fotka. Trošku sme porovnávali iPhone 11 Pro Max vs. iPhone XS Max a rozdiel je evidentný. S fotografovaním a porovnávaním pokračujeme a už teraz sa môžete tešiť na detailné porovnanie s konkurenciou, ale aj s predchodcom. Cez víkend nebolo až toľko času na fotenie, ale cez týždeň to dobehneme.

Výrazný posun vo výdrži na jedno nabitie? Po dvoch dňoch to nevieme úplne objektívne zhodnotiť, ale pocitovo to je trošku lepšie – batéria má kapacitu 3500 mAh. Treba počítať s tým, že 11 Pro je nový stroj a iPhone XS Max už má za sebou rok tvrdej práce, takže to treba brať do úvahy. Každopádne sa na to počas týždňa zameriame podrobnejšie. V piatok večer sme sa dostali k telefónu, v sobotu poobede sme natiahli kompletnú a verte, že extrémne veľkú iCloud zálohu, nabili sme ho na 100%, vložili SIM kartu a začali používať. Zo 100% na 7% sme sa dostali až dnes večer – screentime je 6 hodín 54 minút. Treba však počítať s tým, že sme ešte aj po včerajšom nabití ťahali iCloud zálohu a večer sme pustili YouTube, aby to bolo zaujímavé. Jeden skutočne náročný deň dáte s prehľadom!

A čo nabíjanie? Apple konečne pochopil, že v balení viac ako 1000 eurového telefónu je potrebná rýchlejšia nabíjačka. Stalo sa a v balení „Pro“ modelov nájdete 18W USB-C nabíjačku. To vám trvalo v tom Cupertine! Samozrejmosťou je teda aj USB-C kábel v balení, ale nabíjanie je stále prostredníctvom Lightning konektoru.

Čas nabíjania sme overili až dnes večer, keď sa telefón dostal na 7%. Z tejto kapacity na 50% trvalo nabíjanie 26 minút. Na 75% to trvá 49 minút a na 100% 1,45 hod. Stále to nie je to najlepšie, ale je to výrazný posun, čo je fajn. Dlhší čas celkového nabitia je daný aj novou optimalizáciou nabíjania, ktorá nabíjanie ku koncu spomaľuje. Počas týždňa skúsime rôzne varianty, aby to bolo čo najpresnejšie (v balení nájdete telefón, dokumentáciu, nálepky, 18W nabíjačku, USB-C/Lightning kábel a káblové slúchadlá).

Dnes neprezradíme úplne všetko, niečo si necháme aj do komplexnej recenzie a tešiť sa môžete aj na rozsiahle fototesty. Ak vás niečo zaujíma, kľudne sa pýtajte v komentároch nižšie, radi vám na vaše otázky odpovieme.

Za zapožičanie telefónu na test ďakujeme operátorovi Telekom, ktorý má v ponuke takmer všetky verzie nových iPhonov.

Prečítajte si aj:

Privítajte najvýkonnejšie smartfóny tohto roku: Apple predstavil nový iPhone 11 Pro a iPhone 11 Pro Max (poznáme ceny a dostupnosť)

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE