Po teste iPhonu 11 Pro Max sme sa vďaka Telekomu ihneď vrhli na “základný” iPhone 11, ktorý je v hrubom základe takmer totožný s Pro verziami, ale niečo podstatné mu predsa len chýba. 

iPhone 11 Pro Max v nás zanechal veľmi dobré dojmy. Po predstavení sa hovorilo, že nič revolučné neprináša, čo je síce pravda, ale keď ho chytíte do ruky a začnete s ním pracovať, tak okamžite pochopíte, že toto je niečo nové – niečo, čo dokáže reálne zaujať. Precízne spracovanie, oceľový rám, matné zadné sklo, ktoré nezachytáva žiadne odtlačky, trojica perfektných fotoaparátov (+ predná kamera) a vpredu výborný OLED displej. Zadná strana vyzerala na fotografiách zvláštne, ale realita je iná – je to podarený telefón. Toto je v skratke iPhone 11 Pro, o ktorom sa viac dočítate – TU a recenziu nájdete aj v aktuálnom printovom vydaní magazínu TOUCHIT

Teraz sa pozrime na objekt záujmu tejto recenzie – iPhone 11 (bestseller bez sexappealu)

Testovaný model je vo fialovom (Purple) prevedení a má 128 GB internú pamäť, čo je viac než dobrý základ. Teda až na tú farbu, ktorá síce nie je úplne zlá, ale v ponuke sú aj zaujímavejšie (toto je silno subjektívný pohľad). iPhone 11 je priamym nástupcom minuloročného modelu iPhone XR, čo je okamžite poznať. Veľká časť základu tohto zariadenia je totožná s predchodcom. Rozdiel tvoria “vnútornosti”, uloženie zadných fotoaparátov a logo Apple v strede zariadenia. Na prvý pohľad sú to takmer rovnaké zariadenia, čo nám prekáža asi najviac. Jedenástka nás ani po týždni testovania nedokázala nadchnúť tak, ako 11 Pro Max. To ale neznamená, že je to zlý telefón, to vôbec, len sme čakali trošku viac vizuálnych úprav/zmien. 

Podľa nás by stačilo, ak by mal aj iPhone 11 matné zadné sklo, čo by spravilo veľmi veľa. Možno to vyznie smiešne, ale je to tak – detaily spravia veľa. Taktiež si treba uvedomiť, že lacnejší model nemá tak odolné sklá ako Pro model, čo je poznať už po pár týždňoch (bez ochranného skla) a bolo tomu tak aj minulý rok v prípade modelu XR. 11 Pro (Max) má extra tvrdé sklá, o čom sme sa počas testu párkrát (nechtiac) presvedčili. A kauzy typu “iPhone 11 Pro (Max) má ďalší problém” radšej komentovať nebudem. Sú to desiatky špecifických prípadov, čo je absolútne nepodstatné 🙂 #Peace. 

“Ak vedľa seba položíte (displejom hore) iPhone 11 a XR, tak žiadny rozdiel nespoznáte. Dokonca aj LCD displeje majú parametrovo totožné. Otočením na zadnú stranu už rozdiel poznať, ale nie extra veľký. Klasické sklo zostalo zachované a šmýkanie z rúk tiež. Novinkou je však ultraširokouhlý snímač, ktorý doplnil klasický širokouhlý snímač – oba majú rozlíšenie 12 Mpx, ale k tomu sa ešte dostaneme.”

Rám zariadenia je vyrobený z recyklovaného hliníka, čo je fajn, ale nejak extra nezaujme. Hliníkový rám majú aj diametrálne lacnejšie zariadenia. Novinkou je oproti predchodcovi zvýšená odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP68 (2 metre pod vodou po dobu 30 minút). Áno, ak telefón náhodou utopíte, tak Apple vám reklamáciu neuzná! Zvýšená odolnosť pomáha telefónu prežiť v náročnejších podmienkach, nie je určený na “podvodný život”. Kritickejší pohľad na dizajn máme za sebou, ak na to máte iný názor, kľudne nám ho zanechajte v komentároch.

“Apple tento rok predstavil celkom tri modely – základný iPhone 11, ktorý bude vďaka jeho nižšej cene a veľmi slušným parametrom bestsellerom, následne je to iPhone 11 Pro a 11 Pro Max, teda to najlepšie, čo vám vie Apple aktuálne ponúknuť. Oba Pro modely majú rovnaké parametre, akurát veľkosť ich displeja je rozdielna. 11 Pro má 5,8” OLED displej a 11 Pro Max 6,5” OLED displej.”

Čo iPhone 11 (reálne) ponúka? 

Základ tvorí 6,1” Liquid Retina HD displej s rozlíšením 1792 x 828 Px (326 ppi) a širokým farebným rozsahom P3. Samozrejmosťou je aj TrueTone technológia, haptická odozva a maximálny jas na úrovni 625 nitov. Kontrastný pomer je v tomto prípade 1400:1. Toto sú čísla a údaje, ktoré síce nekorešpondujú s cenovkou zariadenia, ale to nič nemení na fakte, že tento displej je veľmi dobrý a má dostatočne jemné rozlíšenie. Treba zájsť do obchodu a pozrieť sa na to v realite. Rozdiel oproti OLED panelu pochopiteľne poznať, ale to ich musíte mať vedľa seba. V skratke, tento displej je bezproblémový a pozriete si na ňom aj 4K obsah.

iPhone 11

“Displej citlivý na tlak nám v prípade Pro modelov chýba, ale v tomto prípade to znášame lepšie, ani minuloročný model nebol touto funkciou vybavený.”

Displej je pohodový, výkon brutálny. Všetky tri aktuálne modely majú k dispozícii rovnaký chipset – procesor A13 Bionic + neural engine tretej generácie. Ten je podstatne výkonnejší ako predchodca – A12 Bionic, ale v praxi to až tak veľmi nepoznať – iba v špecifických prípadoch (úprava RAW fotografií, strih videa a pod.). Kapacita pamäte RAM zostala zachovaná – 4GB a pamäťové verzie sú tri – 64, 128 a 256 GB. Je smutné, že Apple aj v roku 2019 začína s tak malou kapacitou! My máme na test 128 GB verziu, s ktorou si v pohode vystačí aj náročnejší používateľ, aj keď treba poznamenať, že čím väčšia kapacita internej pamäte, tým lepšie do budúcna – tieto zariadenia sa nekupujú na jeden rok. Odporúčame však plnohodnotne využívať aj iCloud, ktorý je síce potrebné platiť, ale ponúka rôzne benefity (zadarmo je iba 5 GB iCloud úložisko).  

iPhone 11 je extrémne výkonné zariadenie, na ktorom môžete vykonávať akúkoľvek činnosť alebo hrať akúkoľvek hru bez toho, aby ste mali pocit absencie výkonu. Výkonu je dostatok, ale prioritný dôvod na prechod z minuloročného modelu to určite nie je. Trošku viac to bude dávať zmysel majiteľom iPhonu 8 alebo X a samozrejme aj starších zariadení. Badateľný posun reálne poznať na rýchlosti modernizovaného FaceID, ktoré reaguje veľmi rýchlo aj za zhoršených podmienok. Zostatok výhod a noviniek prislúcha najmä novému iOS 13. Všetky podrobnosti o tomto systéme nájdete v tomto alebo v tomto článku

Skutočným ťahákom je fotoaparát, ten určite oceníte! 

Konečne sme sa dočkali ultraširokouhlého snímača! Tento prvok, vrátane celkového vylepšenia fotoaparátov stačí na to, aby používatelia iPhonu XR/XS prešli na nový model, aj keď to z pohľadu ostatných inovácií nedáva extra zmysel. Ale poďme pekne po poriadku. Základom je klasický širokouhlý snímač s rozlíšením 12 Mpx (OIS, f/1.8, 26 mm, 100% Focus Pixel), ktorému sekunduje ultraširokouhlý snímač s rozlíšením 12 Mpx (f/2.4, 13 mm, 120°, bez OIS). Teleobjektív je výsadou Pro modelov, tu ho nehľadajte. Nie každý ho reálne potrebuje a využije, ale my sme viac naklonení trojici zadných snímačov. 

Vylepšením prešiel aj predný TrueDepth fotoaparát, ktorého silné stránky poznať od prvej vytvorenej fotografie. Zvýšilo sa jeho rozlíšenie, aktuálne má 12 Mpx (predchodca mal 7 Mpx) a celkové prekreslenie fotografií – detaily sú na úplne inej úrovni. Predný fotoaparát ponúka dva režimy šírky záberu – klasický a skupinové selfie, teda trošku rozšírený záber, čo sa občas hodí. 

“Novinkou je aj modernizovaná technológia spájania fotografií v kombinácii so smartHDR, čo je poznať na každej (z časti výpočtovej) fotografii. Úplnej AI novinky v podobe Deep Fusion (spájanie 9 snímok s odlišnou expozíciou) sa dočkáme až v novembri. Na túto funkciu sa po jej dostupnosti zameriame.”

iPhone XR vs. iPhone 11

Z nových funkcií sme ocenili aj rýchle menu (je skryté – otvoríte ho potiahnutím prsta smerom hore), v ktorom sa nachádzajú známe funkcie (filtre, časovač a pod.), ale hlavne pribudla možnosť meniť priamo v aplikácii fotoaparát pomer strán fotografie. Neskoršou aktualizáciou bude dostupná aj možnosť meniť rozlíšenie a snímkovú frekvenciu videa priamo v aplikácii, na čo sa veľmi tešíme. Je to maličkosť, ale užitočná. 

Čo znamenajú všetky vylepšenia v praxi?  

Fotoaparáty sú skutočne prekvapením a posun oproti predchodcom reálne poznať. Je vidieť väčší zásah smartHDR a softvéru vo výslednej fotografii, ktorá vyzerá zvyčajne veľmi dobre – ponúka živé farby, ktoré sa snažia korešpondovať s realitou a veľmi pekné detaily s minimom digitálneho šumu. Ak fotíte radi a často, tak si nový iPhone 11 určite zamilujete. 

Modernizáciou prešiel aj portrétny režim, ktorý pracuje precíznejšie a celkové podanie portrétu je zaujímavejšie. Z pohľadu rozostrenia pozadia to brutálny rozdiel oproti XR/XS nie je, ale posun poznať. Potešil nás aj fakt, že základný iPhone 11 dokáže bez prítomnosti teleobjektívu vytvárať akékoľvek portréty – nie je podmienkou prítomnosť ľudskej tváre, ako v prípade iPhonu XR. Taktiež je možné upraviť úroveň clony a intenzitu portrétneho filtra.  

Predná 12 Mpx TrueDepth kamera je veľkým posunom vpred. Selfie fotografie sú podstatne krajšie, ponúkajú viac detailov, krajšie farby, sú ostrejšie a majú menej artefaktov/šumu. Rovnakým podielom je rozdiel poznať aj vo video zázname prednou kamerou, ktorá nahráva video v max. rozlíšení 4K/60fps a dokáže zachytiť aj spomalené video – „slofi“. 

“Unikátom iPhonu 11 je to, že všetky 3 kamery dokážu nahrávať video v rozlíšení 4K/60fps. Pomocou aplikácie Filmic Pro je možné nahrávať aj 3 samostatné záznamy súčasne.” 

Natáčanie videa je v našom podaní samozrejmosťou, čoho výsledkom je niekoľko poznatkov. Tým prvým je posun v oblasti stabilizácie, ktorá pracuje viditeľne lepšie ako v predchodcovi. Otrasy sú veľmi slušne eliminované, čo milovníkom mobilného videa pomôže vytvárať uhladenejšie zábery. Taktiež nechýba ani možnosť plynulého prechodu z ultraširokouhlého snímača na klasický širokouhlý, čo vo výsledku vyzerá zaujímavo. Prechod medzi snímačmi poznať iba minimálne – ak sa na to zameriate. Z video sekcie je zaujímavosťou aj audio zoom, ktorý je poznať, ale treba vedieť, ako ho správne použiť. 

To najlepšie sa volá – širokáč! Fotenie s týmto objektívom (120° uhol záberu) dodá fotografii úplne iný rozmer a atmosféru, ale hlavne zachytíte viac scény navôkol. Výsledné fotografie sú veľmi pekne prekreslené a živé, no čakali sme trošku menej artefaktov na okrajoch fotky. Nie vždy sú evidentné, ale občas ich poznať. Treba počítať aj s clonou na úrovni f/2.4, takže večerné fotky budú tmavšie – širokouhlý snímač nepodporuje nočný režim! V tomto má konkurencia výhodu, no veríme, že nejakou aktualizáciou sa k tomu dopracujeme. 

Ešte dodajme, že ak vytvoríte fotografiu klasickým širokouhlým snímačom (musí byť dodržaná určitá vzdialenosť a systém musí vyhodnotiť nepresnosti na fotke), tak sa zároveň vytvorí aj ultraširokouhlá fotka. Vo výsledku to znamená, že v galérii vidíte klasickú fotku, ale po kliknutí na úpravy ju môže rozšíriť a uložiť ako ultra širokouhlú – ak by vám chýbala časť scény a pod. Táto možnosť platí iba pre fotografie, ktoré majú v pravom rohu ikonu kocky s hviezdičkou. 

Nočný režim je zásadnou inováciou, ktorá posunula Apple na úroveň konkurencie. Všetky novinky majú špeciálny nočný režim, ktorý sa zapína a pracuje plne automaticky. Ak to však potrebujete, tak si môžete zmeniť „expozičný čas“ – 1 až 10 sekúnd alebo ho úplne vypnúť (prípadne manuálne zapnúť). Nočný režim pracuje ukážkovo a zosvetluje presne tie časti scény, v ktorých svetlo očakávate. Aj z ruky sa dá odfotiť krásna večerná fotka. Minuloročný iPhone XR fotí/natáča stále výborne, ale nemá širokáč a nočný režim, čo môže byť rozhodujúcim faktorom pre update. 

Batéria a nabíjanie 

iPhone 11 disponuje 3110 mAh batériou, čo je viac než dosť na to, aby vám na jedno nabitie vydržal skutočne náročný pracovný deň. Oproti iPhonu XR je posun vo výdrži na jedno nabitie cítiť, ale nie je to extra dramatické. V praxi je to + 1 až 3 hodiny. iPhone 11 podporuje bezdrôtové nabíjanie a nezabudlo sa ani na klasické rýchle nabíjanie. To fajn, ale Apple nás opäť ukrátil o rýchlu nabíjačku, ktorú si budete musieť dokúpiť samostatne.

V balení teda nájdete klasickú 5V nabíjačku, s ktorou nabijte tento model z 10 na 100% za krásne 3 hodiny. Nabíjanie z 10 na 50% trvá v priemere hodinu. Samotná dĺžka nabíjania závisí od rôznych faktorov, ale i tak je takáto nabíjačka v balení prémiového telefónu “fail”. Rýchlu USB-C nabíjačku nájdete iba v balení Pro modelov. 

Ešte pár poznámok – dlhší čas celkového nabíjania je daný aj novou optimalizáciou nabíjania, ktorá nabíjanie ku koncu spomaľuje. V nabíjaní má prsty aj strojové učenie, ktoré berie v úvahu vaše návyky a pod. Ak nabíjate počas noci, tak posledných 20% batérie sa začne plniť až hodinu pred nastaveným budíkom (berie údaje z aplikácie hodiny). Toto má  pozitívny vplyv na stav batérie, čo je z hľadiska dlhoročnej použiteľnosti iPhonov dôležité.

Ešte dodajme, že nový iPhone sa stále nabíja prostredníctvom Lightning konektora, ale po novom k nemu môžete za pomoci správnej redukcie pripájať aj USB kľúče a iné pamäťové médiá. iOS 13 vám ich sprístupní a vy s nimi môžete v aplikácii súbory plnohodnotne pracovať, či je vysoko produktívna novinka. V balení nájdete smartfón, nabíjačku, nabíjací kábel, káblové slúchadlá a potrebné návody + nálepky :). iPhone 11, 11 Pro (Max) si môžete za zvýhodnenú cenu zakúpiť u operátora Slovak Telekom k rôznym hlasovým/dátovým programom.

Aký máte názor na nový iPhone 11 vy? Či už pozitívny alebo negatívny, určite nám ho zanechajte v komentároch. 

Zariadenie na test zapožičala spoločnosť: Slovak Telekom 

Prečítajte si aj: 

iPhone 11 Pro Max: Prvé (víkendové) dojmy

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE