Ponúka podľa mňa najlepší pomer cena/výbava.

Rukami mi prešli všetky tohtoročné iPhony a pokiaľ by som si mal vybrať jeden model, ktorý by som si osobne kúpil, tak by to bol základný iPhone 12. Dôvodov je niekoľko – rozumná výbava, pre mňa optimálna veľkosť a akceptovateľná cena.

Tohtoročné iPhony sú dostupné v troch veľkostiach. iPhone 12 mini s 5,4-palcovým displejom je na moje pomery malý. iPhone 12 Pro Max so 6,7-palcovým displejom je z hľadiska práce a konzumácie multimediálneho obsahu ideálny, avšak zároveň je pomerne ťažký a veľký. Pre pohodlné používanie ho treba držať v dvoch rukách a aj pri jeho vyťahovaní z vrecka alebo držaní v jednej ruke si treba dávať veľký pozor.

Stredná veľkosť na úrovni 6,1 palca tak pre mňa predstavuje ideálne riešenie. Zobrazovacia plocha je dostatočne veľká a telefón sa pohodlne drží v jednej ruke – pomocou jednej ruky sa dá aj čiastočne používať. Otázkou teda ostáva, ako sa rozhodnúť medzi štandardným a Pro modelom.

iPhone 12 mini, iPhone 12 a iPhone 12 Pro Max

iPhone 12 mini, iPhone 12 a iPhone 12 Pro Max. Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT

Rozhodovanie medzi iPhone 12 Pro a iPhone 12

iPhone 12 Pro má vo výbave o niečo jasnejší displej (800 nitov vs. 625 nitov v prípade štandardného modelu), má 6 GB RAM (štandardný model má 4 GB RAM) a ponúka 2× optický zoom vďaka teleobjektívu, ktorý štandardný model neobsahuje. Pro model takisto využíva LiDAR senzor, ktorý má využitie v rámci rozšírenej reality a taktiež pomáha pri zaostrovaní pri fotení. Špeciálne využitie má pri fotení nočných portrétových fotiek.

iPhone 12 Pro teda prináša v porovnaní so štandardnou 12-kou pomerne dostatok vylepšení, tie sú však podľa mňa pomerne špecifické. Ocenia ich náročnejší a technicky zdatnejší používatelia z hľadiska fotografovania a tí určite využijú aj nový formát Apple ProRAW. Bežný používateľ sa však podľa mňa bez týchto vylepšení zaobíde a ušetrí 200 eur, resp. 250 eur, ak si zakúpi iPhone 12 v 64 GB verzii.

Samozrejme, ak pre vás cena telefónu nie je až tak dôležitá, potom môže byť pre vás lepšia voľba iPhone 12 Pro alebo iPhone 12 Pro Max. Z hľadiska toho, ako používam telefón ja a aj s prihliadnutím na jeho cenu, by som si však vybral štandardný iPhone 12. Prináša mi najlepší pomer cena/výbava.

iPhone 12 mini, iPhone 12 a iPhone 12 Pro Max

iPhone 12 mini, iPhone 12 a iPhone 12 Pro Max. Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT

Aký je iPhone 12 v praxi?

Všetky tohtoročné iPhony mi ponúkli výborný používateľský zážitok a v praxi som nepocítil rozdiel medzi iPhonom 12 a iPhonom 12 mini so 4 GB RAM a modelmi Pro, ktoré majú 6 GB RAM. Pri náhodných porovnávaniach vybraných scén som si nevšimol ani výraznejšie rozdiely v kvalite fotiek, hoci drobné detaily by ste si pravdepodobne všimli. Je zrejmé, že modely Pro excelujú pri fotení portrétov, pretože tam využívajú teleobjektív a tiež aj LiDAR senzor.

iPhone 12 Pro a Pro Max pôsobia o trošku prémiovejším dojmom, keď ich držíte v ruke. Je to dané vyššou hmotnosťou a lesklým rámom z ocele. Štandardný model má hliníkový rám, ktorý je matný a lesklý chrbát – výraznejšie tak vyniknú odtlačky prstov na zadnej strane. Je škoda, že Apple neponúka kompletne matný iPhone. Modely Pro majú matný chrbát a lesklý rám, v prípade štandardných iPhonov je to opačne.

Z praktického hľadiska som však s iPhonom 12 spokojný. Výkonu ma na rozdávanie, všetko funguje rýchlo a spoľahlivo. Telefón si poradí so všetkými hrami, ktoré sú z hľadiska výkonu dobre optimalizované na nový procesor Apple A14 Bionic. Z hľadiska spotreby batérie však musí Apple zlepšiť optimalizáciu, pretože iPhone 12 sa rýchlo zahreje a batéria pri hraní rýchlo klesá dolu. To sa týka všetkých tohtoročných modelov.

OLED displej s rozlíšením 2532 × 1170 pixelov ponúka skvelú kvalitu a podporu HDR zobrazenia. Počas používania som ocenil šírku telefónu iba 71 mm a hmotnosť 162 gramov. Držať takto ľahký telefón v ruke je naozaj príjemné – model Pro má hmotnosť 187 gramov.

iPhone 12

iPhone 12. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Dizajn je skvelý, výdrž batérie priemerná

O dizajne iPhonov 12 sme už dosť písali v recenzii na iPhone 12 Pro a iPhone 12 mini, takže sa nebudem výraznejšie opakovať. Osobne oceňujem rovné hrany a aj rovný displej. Takýto „tehličkový“ telefón mi absolútne vyhovuje – hoci, v prípade modelu Pro Max by sa určité zaoblenie hrán možnože hodilo kvôli lepšej ergonómii. V prípade 6,1-palcovej verzie to však nie je potrebné. Staronový dizajn je z pohľadu trhu jedinečný a zároveň aj odolnejší, ako tomu bolo zvykom.

Počas testovania ma mierne iritovalo odomykanie tvárou Face ID, ktoré nie je pripravené na rok 2020 a nosenie rúšok. Telefón som tak musel odomykať číselným kódom. Škoda, že neponúka snímač odtlačkov prstov.

Výdrž batérie hodnotím ako priemernú. Telefón som počas aktívnejšieho používania nabíjal každých 20 hodín po približne 3 až 4 hodinách aktívneho používania. V prípade víkendu, kedy som s ním moc nepracoval, však vydržal aj 40 hodín – doba aktívneho používania sa však pohybovala na úrovni 2 hodín.

iPhone 12

iPhone 12. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Fotoaparát sa zlepšil, za najlepšími fotomobilmi zaostáva

iPhone 12 má rovnakú konfiguráciu fotoaparátov ako iPhone 12 mini. V porovnaní s modelmi Pro chýba teleobjektív, takže si musíte zvážiť, či ho potrebujete alebo nie. 6,1-palcový model Pro má teleobjektív s 2× optickým priblížením, model Pro Max ponúka 2,5× optický zoom a o niečo kvalitnejší hlavný fotoaparát vďaka väčšiemu senzoru.

Základný iPhone 12 robí pekné fotky pomocou hlavného fotoaparátu vo dne aj v noci. Vylepšil sa aj ultraširokouhlý fotoaparát, ktorý už najnovšie dokáže využívať nočný režim. Treba povedať, konečne – doteraz nechápem, prečo iPhone 11 nepodporoval nočný režim pre všetky zadné fotoaparáty.

iPhone 12 za najlepšími fotomobilmi s Androidom zaostáva, avšak z hľadiska hlavného a ultraširokouhlého fotoaparátu ponúka veľmi dobré výsledky. Ako som spomenul, za zváženie stojí, či si priplatíte 250 eur za model Pro, ktorý ponúka o máličko lepšie fotografie a hlavným prínosom tak ostáva už spomenutý teleobjektív.

iPhone 12

iPhone 12. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Fotky, ktoré sme odfotili pomocou iPhonu 12

Odfotil iPhone 12

Odfotil iPhone 12

Odfotil iPhone 12

Odfotil iPhone 12

Odfotil iPhone 12

Odfotil iPhone 12

Odfotil iPhone 12

Odfotil iPhone 12

Odfotil iPhone 12

Odfotil iPhone 12

Odfotil iPhone 12

Odfotil iPhone 12

Odfotil iPhone 12

Odfotil iPhone 12

Odfotil iPhone 12

Odfotil iPhone 12

Odfotil iPhone 12

Odfotil iPhone 12

Verdikt

iPhone 12 je výborný telefón, ktorý si ide svojou cestou. Oceňujem unikátny a odolný dizajn a tiež celkový používateľský zážitok, ktorý tento telefón ponúka – dvojnásobne v ekosystéme Apple zariadení.

iPhone 12 by som si osobne kúpil, pretože mi z celého portfólia tohtoročných iPhonov ponúka najlepší pomer cena/výbava. Model Pro síce ponúka extra funkcia a v prípade modelu iPhone 12 Pro Max dostanete aj výrazne lepšiu výdrž batérie a väčší displej, avšak na úkor ergonómie pri držaní telefónu v jednej ruke.

iPhone 12 je teda telefón, ktorý síce nie je najlepšie vybavený, avšak Apple spravil také kompromisy, ktoré by som bol z pozície bežného používateľa ochotný akceptovať. Neznižujú totiž celkový používateľský zážitok.

iPhone 12

thumbs-up-icon

Páčilo sa nám

  • Kvalitné spracovanie
  • Unikátny dizajn
  • Výborný displej a reprodukcia zvuku
  • Výborná kvalita mobilného videa
  • Veľmi dobrá kvalita oboch zadných fotoaparátov vo dne aj v noci
  • Vysoký výkon
  • Apple ekosystém

thumbs-down-icon

Nepáčilo sa nám

  • Odomykanie cez Face ID nie je kompatibilné s nosením rúška
  • Široký výrez v displeji
  • Iba 60 Hz displej
  • USB-C adaptér nie je súčasťou balenia

Cena: od 899 eur

Zapožičal: Slovak Telekom

Produktové fotografie: Ondrej Macko, Samuel Hindy

Technické parametre a namerané hodnoty:

Model telefónuiPhone 12
Operačný systémiOS 14.2
Procesor, RAM, ROMApple A14 Bionic, 4 GB RAM, 64 GB
Displej6,1″ OLED, 1170 × 2532 px, 60 Hz
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.0 LE, aBGNac6, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video12, f/1.6 + 12, f/2.4 Mpx / 4K, 30 fps, Dolby Vision
Predný fotoaparát / video12 Mpx, f/2.2 / 4K, 60 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 2815 mAh, 20 W nabíjanie, 15 W MagSafe, 7,5 W Qi
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]147 × 71,5 × 7,4 / 162

Prečítajte si aj:

iPhone 12 Pro: Remeselne dokonalý (RECENZIA)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit