Čínskej veľkovýrobe rastie konkurencia.

India sa už dlhšiu dobu profituje ako krajina, ktorá by mohla z dlhodobého hľadiska spôsobiť vážne vrásky na čele Číne. Dôvod je ten, že Apple aj Samsung postupne presúvajú časť výroby do Indie a s výrobou v tejto krajine od roku 2021 experimentuje tiež Google.

Väčšina výrobcov zatiaľ v Indii vyrába produkty, ktoré sú určené iba pre indický región, resp. zariadenia, ktoré nie sú úplnou novinkou na trhu. Apple najnovšie oznámil, že do Indie presunie časť výroby smartfónov radu iPhone 13 (zdroj: Android Authority), čo môže byť pre indický priemysel atraktívna príležitosť. A zároveň to môže byť nepríjemná situácia pre Čínu – z dlhodobého hľadiska, ak sa India osvedčí.

Dôvod je ten, že výroba prémiových smartfónov, ako je iPhone 13, je naviazaná na celý ekosystém dodávateľov. Na trhu je však minimum výrobcov, ktorí majú takú silu, aby priamo či nepriamo ovplyvnili vznik celého ekosystému v novej krajine. Apple do tejto skupiny samozrejme patrí.

Uvidíme teda, či, resp. kedy, sa na obaloch smartfónov a iných zariadení začne aj na Slovensku objavovať nápis Made in India namiesto dobre známeho Made in China. Predpokladáme, že počas najbližších rokov to ešte nebude.

Faktom je, že Apple vyrába v Indii svoje produkty od roku 2017 a aktuálne dokáže nasýtiť indický trh lokálnou výrobou na 70 %. Podľa dostupných informácií by mal v blízkej budúcnosti vyrábať cca 20 % iPhonov v Indii a 80 % v Číne.

Zdroj: Android Authority

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit