Od dnešného dňa je v predaji iPhone 14 a iPhone 14 Pro (Max).

V minulosti sme boli zvyknutí na to, že Apple so spustením predaja nových iPhonov zlacnil predchádzajúcu generáciu o 100 dolárov/eur. A hoci sa táto situácia opakuje aj s uvedením iPhonu 14 a iPhonu 14 Pro (Max), nižšie ceny iPhonov 13 sa reálne prejavili iba na americkom trhu.

Na Slovensku, ale aj v Európe, sa odporúčané maloobchodné ceny nezmenili a ostávajú na úrovni od 899 eur a vyššie, resp. od 799 eur a vyššie v prípade iPhonu 13 mini. Nie je to prekvapením, keďže Apple určuje ceny svojich produktov na základe dolára a ceny v ostatných menách vypočíta podľa aktuálneho kurzu + ďalších poplatkov. Tiež je potrebné upozorniť na to, že uvádzané americké ceny sú bez dane.

Cenotvorbe nových iPhonov 14 a tomu, prečo sú na Slovensku výrazne drahšie, hoci sa americké ceny nezmenili, sme sa podrobne venovali v samostatnom článku, TU. Je zrejmé, že rovnaká cenotvorba sa použila aj pri prepočte znížených amerických cien iPhonu 13 pre európsky trh – kvôli výraznému poklesu eura v porovnaní s dolárom za posledný rok ostali zlacnené iPhony 13 na rovnakej európskej cene, ako keď šli pred rokom do predaja.

Fakt, že európske ceny iPhonov 13 sa nemenia, potvrdzuje oficiálny web Applu (sami si porovnajte aktuálne ceny pre americký a nemecký trh) a potvrdilo nám to aj niekoľko slovenských predajcov. Oficiálne odporúčané ceny teda ostávajú na úrovni od 899 eur, resp. 799 eur a plošne sa nebudú znižovať – minimálne nie v najbližšom období.

Aj napriek tomu však môžete nájsť niekoľko veľkých a známych obchodov, ktoré ponúkajú vybrané farebné verzie iPhonu 13 za nižšiu cenu od necelých 840 eur. Tieto akciové ponuky však nesúvisia s prípadným zlacňovaním zo strany Applu, ale ide o rozhodnutie konkrétneho obchodu.

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit