V tohtoročnom jablčnom telefóne je napokon len inovovaný grafický čip z iPhone 13 Pro.

Tohtoročné modely iPhone 14 Pro a Pro Max mali údajne obsahovať grafický čip novej generácie. Tvrdí to portál TheInformation.com, podľa ktorého však americká spoločnosť pre problémy s energetickou efektivitou tento čip nakoniec v nových telefónoch nepoužila.

Prototypy grafického čipu boli vraj oveľa náročnejšie na spotrebu než súčasné štandardné grafické procesory, čo by sa bolo negatívne prejavilo na výdrži batérie. Okrem toho sa pri záťaži nadmerne zahrievali, čo je v telefónoch ďalší nezanedbateľný problém. Podľa TheInformation.com boli inžinieri pri návrhu čipu príliš ambiciózni a ich snaha o čo najvyšší výkon a nové funkcie vyústila v spomínaný nezdar.

Jablčná firma preto napokon musela pristúpiť ku kompomisu a v iPhone 14 Pro použiť grafický čip, ktorý vychádza zo svojho minuloročného predchodcu v iPhone 13 Pro. Pochopiteľne, je vylepšený a výkonnejší, ale ak by sa Apple bolo podarilo vyrobiť úplne novú generáciu grafického čipu, tá mala okrem iného podporovať ray tracing, čo inovatívny spôsob vykresľovania herných scén.

Ako názov napovedá, ide vlastne o sledovanie paprskov svetla a ich dopadov, vďaka čomu môžu programátori vytvárať oveľa realistickejšie scény. Je to však zároveň funkcia náročná na hardvér, predovšetkým grafický čip.

Zdroj: TheInformation.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.