Tento rok údajne vzniknú dve skupiny – klasická a Pro.

Iba pred pár hodinami nás Apple potešil novou aktualizáciou iOS 15.4, ale vzápätí sa dozvedáme pomerne „zaujímavé“ správy o pripravovanej sérii iPhone 14. Spoločnosť sa pri nej údajne rozhodla vybočiť zo zaužívaných postupov, čo znamená, že nie všetky modely série dostanú aj nový procesor A16 Bionic.

Analytik Ming-Chi Kuo tvrdí, že Apple tento procesor použije iba pri modeloch iPhone 14 Pro a Pro Max, zatiaľ čo klasické modely iPhone 14 a 14 Max dostanú procesor A15 Bionic, ktorý sa nachádza v aktuálnej sérii iPhone 13, ale aj v nedávno predstavenom modeli iPhone SE (2022).

Rozdiel však nebude iba pri použitom procesore, ale aj v prípade použitej pamäte RAM. Tá síce bude vo všetkých štyroch prípadoch na úrovni 6 GB, ale modely Pro dostanú rýchlejšiu LPDDR5, zatiaľ čo klasické modely LPDDR 4X.

Apple sa s novou generáciou modelov iPhone 14 pripravuje aj na zmenu v ich skladbe. Modely iPhone 14 a 14 Pro budú mať vo svojej výbave 6,1-palcové displeje, zatiaľ čo modely iPhone 14 Max a 14 Pro Max dostanú 6,7-palcové displeje. V konečnom dôsledku to znamená, že model MINI v najbližšej dobe už neuvidíme (možno už nikdy).

Aj keď nám analytik neprezradil dôvody, prečo Apple pri sérii iPhone 14 použije dva typy procesorov, vinník je pravdepodobne každému jasný. Ním je stále pretrvávajúci nedostatok čipov. Ďalším dôvodom však môže byť aj snaha o zníženie cien pri modeloch iPhone 14 a 14 Max.

Čo sa však týka výkonu, A15 Bionic sa nestratí ani v roku 2022. Ide totiž stále o najvýkonnejší mobilný procesor na trhu.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.