iPhone 15 v niektorých prípadoch môže byť na výsmech výrobcom Androidov.

Predstavenie série iPhone 15 bolo veľkolepé, o tom nemôžeme pochybovať. Spoločnosť Apple svoje udalosti vie spracovať pekne, no povedzte sami, v niektorých prípadoch bývajú prezentácie tak trochu pritiahnuté za vlasy. Všetko je úžasné, prelomové a každá funkcia a technológia je prelomová práve vo svete technológií. Nesmieme však zabúdať na to, že mnohé z nich sme mohli nájsť v Android smartfónoch už dávno.

Keď sa pozrieme len na konštrukciu smartfónov, nájdeme hneď niekoľko podobností s Androidmi. Nie preto, že všetko sú to smartfóny, majú displej, fotoaparát a konektor pre nabíjanie. Tohtoročná séria iPhone 15 má s Androidmi spoločného viac ako by ste si mohli myslieť.

USB-C konektor

V modeloch zo série iPhone 15 môžeme nájsť USB-C konektor. Aleluja, už je rok 2023! Prvé smartfóny s týmto konektorom prichádzali na trh už v roku 2015 a práve tento konektor sa rozšíril skutočne bleskovou rýchlosťou medzi výrobcami. Dnes už by sme Android bez USB-C konektora hľadali na trhu pomerne ťažko, no výnimky sa stále dajú nájsť.

Apple však doteraz využíval konektor Lightning, ktorý je pomalší v oblasti prenosu dát aj nabíjania a zároveň využíva staršie technológie. Výrobca iPhonov sa tohto konektoru držal 10 rokov, no tohtoročná séria konečne využila USB-C konektor. A to je dobre. Aspoň myslíme.

48-megapixelový fotoaparát

48-megapixelov, to je dnes štandardom slabšieho Androidu na trhu. Počas predstavenia smartfónov zo série iPhone 15 si Apple dal záležať na tom, aby prízvukoval, že všetky smartfóny zo série disponujú hlavným snímačom fotoaparátu so 48 megapixelmi. Na Apple prelomová novinka, v prípade základného modelu totiž išlo o prechod z 12-megapixelového snímača. Ako to je ale u Androidov?

Viacerí sa stihli spoločnosti Apple v tomto smere vysmiať. Prechod na 48-megapixelové snímače je dobrou správou, no spôsob, akým to výrobca prezentoval, nie každému zahral do nôty. Dokonca aj čínske Xiaomi uverejnilo príspevok, ktorý bol prinajmenšom uštipačný.

Xiaomi výsmech AppleZdroj: XIAOMIUI

Čínsky výrobca podotkol, že ich model Redmi Note 7 predstavený v roku 2019 taktiež disponoval 48 Mpx fotoaparátom. Ich model však stál približne 200 eur, čo je veľký rozdiel v porovnaní s iPhone 15.

Priestrel pre selfie fotoaparát

Áno, prvý iPhone s priestrelom pre selfie fotoaparát prišiel na trh už minulý rok. Séria iPhone 15 však využila priestrel vo všetkých modeloch a zbavila sa tak širokého výrezu. Prvý model s priestrelom v displeji pre selfie fotoaparát prišiel na trh koncom roka 2018 a šlo o smartfón od spoločnosti Huawei.

iPhone 15 Pro MaxZdroj: Apple
iPhone 15 Pro Max

Priestrel bol oveľa menší ako ten v iPhonoch, no Apple zvádza jeho šírku na prvok zvaný Dynamic Island. Bude pravdepodobne ešte nejakú dobu trvať, kým sa Apple rozhodne vzdať širokého priestrelu. Ale čo viac dodať, aspoň to už nie je starý výrez, ktorý zaberie veľkú časť displeja.

(Takmer) 4500 mAh batéria

Veľkosť batérie nikdy nebola silnou stránkou u Applu. Staršie iPhony mali problém na jedno nabitie vydržať celý deň a aj keď Androidy dnes prinášajú v priemere aj 5000 mAh batérie, u Applu je to inak. V novej sérii smartfónov nájdeme model iPhone 15 Pro Max s kapacitou batérie 4422 mAh. Nie je to síce ani 4500 mAh, no čo viac si k tomu povedať. Ku zvýšeniu kapacity batérie medziročne prišlo, no výdrž na jedno nabitie by mala byť rovnaká ako pri iPhone 14 Pro Max.

Zdroj: Xiaomiui, vlastný

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.